CHP´Lİ TORUN: ?PARTİ ŞEREFİ? MİLLİ İRADENİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR?
SİYASET 7.10.2017 12:00:49 351 0

CHP´Lİ TORUN: ?PARTİ ŞEREFİ? MİLLİ İRADENİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR?

Bir siyasi partinin şerefinin korunmasının kuşkusuz önemli olduğunu da söyleyen Torun, ?Ancak bir siyasi partinin birinci vazifesi, varlığını mümkün kılan demokratik işleyişi korumaktır. Ancak ne pahasına olursa olsun, partimi koruyacağım derseniz, ilk ka

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun´un AKP´li Bazı Belediye Başkanlarının İstifa Ettirilmesine İlişkin yaptığı basın açıklamasında, ?Parti şerefi? milli iradenin üzerinde değildir? dedi.

Torun, ?Hepinizin bildiği gibi, son günlerde bazı AKP´li belediye başkanlarına yönelik olarak, bizzat Cumhurbaşkanı´nın yönettiği bir operasyon başlatılmıştır. Söz konusu operasyon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş´ın istifa ettirilmesiyle başlamış, ardından Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş´e görevi bıraktırmıştır. Dün akşam itibariyle, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek muhtemelen aynı amaçla Saray´a çağrılmış, kapalı kapılar ardında bilmediğimiz pazarlıklar yapılmıştır.Benzer istifa baskılarının başta Bursa ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanları olmak üzere bir dizi belediye başkanına da yapılmakta olduğu bilgisi medyaya yansımış ve yalanlanmamıştır.Büyük bir siyasi skandala dönüşen bu operasyonu anlamak istiyorsak, operasyonu yöneten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın şu sözlerine dikkatlice bakmak gerekir; Cumhurbaşkanı diyor ki;?Partideki görevlileri, partinin üst yönetimi, gerektiğinde istifasını istemeden de alabilir. Belediyelerdeki durum tabii ki farklı. Onun iki yöntemi vardır: Partiden ihraç veya görevi ihmal veya kötüye kullanmaktan dolayı yapılabilir. Tabii ki biz bu yolları denemek istemiyoruz? dedi.

Bu ifadenin durumun özeti olduğunu kaydeden Torun şöyle devam etti:

?Kuşkusuz Parti yöneticinizi nasıl atadıysanız, öyle görevden alabilirsiniz. Öte yandan, Sayın Cumhurbaşkanı´nın da ifade ettiği gibi, belediye başkanlarının durumu farklıdır; belediye başkanları Yerel Seçimde halkın oyunu alarak o makama gelmişlerdir. Dolayısıyla seçimle geldikleri gibi seçimle gitmeleri gerekir.Eğer ortada bir hukuksuzluk, yolsuzluk durumu varsa, bu tür durumlarda bir siyasi partinin yapması gereken bellidir. Cumhurbaşkanı´nın da işaret ettiği gibi bir Parti açısından iki yol vardır; belediye başkanını partinizden ihraç edebilirsiniz ve/veya varsa bir yolsuzluğu, yargı sürecini başlatıp, hesap verilmesinin yolunu açarsınız. Ne diyor Cumhurbaşkanı, ?biz tabii bu yolları denemek istemiyoruz?. İki yol vardır diyen Cumhurbaşkanı bu iki yolu da denemek istemeyince, hukuki olmayan üçüncü bir yol icat ediliyor; belediye başkanlarının baskı ve tehdit yoluyla görevini tamamlamadan istifa ettirilmesi.?

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, hukuki ve ahlaki seçeneklerin bir yana bırakmanın gerisindeki gerekçenin açık olduğunu ifade ederek, ?AKP iktidarı, her zaman yaptığı gibi, bedel ödemek istememekte, parti çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmaktadır. İstifası istenen belediye başkanları için yargı yolunun açıldığı bir durumda, ortaya kirli ilişkilerin, rant pazarlıklarının, kamu kaynakları ve ihaleler yoluyla FETÖ denen çetenin bizzat AKP belediyeciliği tarafından nasıl finanse edildiğinin gözler önüne serilmesinden korkulmaktadır.Ne yazık ki Türkiye´de binlerce insan haklı haksız bu gerekçelerle yargılandığı, cezaevlerini doldurduğu bir dönemde, FETÖ´nün belediyelerdeki ayağının ortaya çıkmasına, Partiyi korumak adına izin verilememektedir. Cumhurbaşkanı direnen belediye başkanlarına çok açık biçimde, ??Benim şanım var şerefim var´ dersen, kusura bakma ama partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir?derken, asıl kaygısını açık biçimde ifade etmektedir? dedi.

Bir siyasi partinin şerefinin korunmasının kuşkusuz önemli olduğunu da söyleyen Torun, ?Ancak bir siyasi partinin birinci vazifesi, varlığını mümkün kılan demokratik işleyişi korumaktır. Ancak ne pahasına olursa olsun, partimi koruyacağım derseniz, ilk kaybedeceğiniz saygınlığınız olur. Daha da kötüsü, bir siyasi partinin gücünü aldığı seçmen iradesini tahrip etmiş olursunuz. Bugün görevden el çektirilen belediye başkanları, yüzbinlerin, milyonların oyuyla 5 yıl süreyle göreve gelmişler, ancak o iradenin değil, kapalı kapılarda alınan kararlar sonucu görevlerini bırakmak zorunda kalmışlardır. Bu durum dillerinden düşürmedikleri milli iradeye yapılmış en büyük saygısızlıktır.?Şu ana kadar Türkiye´nin en büyük şehri İstanbul´un belediye başkanı istifa ettirilmiş, başkentin belediye başkanı ile pazarlıklar sürmekte, Bursa, Balıkesir ve Gazi Antep büyükşehir belediye başkanlarının sırada olduğu anlaşılmaktadır? dedi.

Torun,şunları söyledi:

?Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki; AKP iktidarı başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, belediyecilik alanında Türkiye´nin dört bir yanına yayılmış, büyük bir iflas yaşamaktadır. AKP´li belediyeler bugüne kadar, belediye başkanları istifa ettirilecek kadar kötü ve hukuka aykırı biçimde yönetilmiştir. Geldiğimiz noktada, bu iflas, belediye başkanlarını istifa ettirerek önüne geçilecek sıradan bir olay değildir. Ortada hesap verilmesi gereken büyük bir hukuksuzluğun ve yolsuzluğun olduğu açıktır ve hesap vermesi gerekenler sadece belediye başkanları değildir.Bu nedenle bu gayri-hukuki ve ahlaki operasyon derhal durdurulmalıdır. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, bu operasyonu yapanları seçmen iradesine saygı göstermeye; söz konusu belediye başkanlarının partinin şerefine gölge düşürecek bir takım kararları, uygulamaları varsa, ki öyle olduğunu anlıyoruz, yasalarımızda açık biçimde tanımlanmış yargı süreçlerini başlatmaya davet ediyoruz. Belediye başkanlarını saraya çağırıp, pazarlık yapmak, her şeyden önce korumak istediğiniz değerlere büyük zarar vermektedir.Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu büyük skandal ve hukuksuzluğu kabul etmediğimizi, AKP belediyelerinin büyük bölümüne yayılmış bu gayri-meşru belediyecilik anlayışının hesabını sonuna kadar soracağımızı bilmenizi isterim. Bu çerçevede, Meclis Başkanı TBMM´yi derhal toplantıya çağırmalı ve dün verdiğimiz araştırma önergesi gündeme alınarak, konu bütün yönleriyle araştırılmalı ve gereği yapılmalıdır.Bu büyük yolsuzluk ve hukuksuzluğun parçası olanlar yargı önünde hesap verene kadar, kararlı bir biçimde mücadelemize devam edeceğimizi bilmenizi isterim.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli