CHP´Lİ GÜRER, ?ÇOCUK İŞÇİLİK SORUNU BÜYÜYOR?
SİYASET 26.07.2017 17:06:19 244 0

CHP´Lİ GÜRER, ?ÇOCUK İŞÇİLİK SORUNU BÜYÜYOR?

2012 yılında 32 olan çocuk iş cinayetinin 2016 yılında 56 çocuğa erişmiş bulunduğunu açıklayan Gürer, ?Bu tablo da kaygı vericidir? dedi.

CHP  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde çocuk işçilik sorunu giderek büyümekte olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu´nda gündem dışı söz alan Gürer, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi madde 1´e göre, 18 yaşına kadar her insanın çocuk sayılmakta olduğunu belirterek, ?2015 yılında çıkan Eğitim Yasası´yla 6-13 yaş aralığına gerileyen zorunlu eğitim, bunun yanında yoksullaşma çocukların iş alanlarında daha çok çalışmalarının önünü açmıştır. Çocuk işçiliğinin temelinde yoksulluğun önemli rolü vardır. Araştırma ve verilere göre, 6-17 yaş grubunda çalışan çocukların önceliği aile bütçesine katkıda bulunmaktır. 18 yaş altı işçi çocukların resmî verileri bakanlıkta 101.650 olarak belirtilmektedir. 17 yaşına kadar çalışan aday, çırak, stajyer öğrencilerle bu rakam 400 bin civarına çıkmaktadır. Oysa çocuk işçi sayısı gerçekte 2 milyona yaklaşmış bulunmaktadır. 2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78´i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45´inin tarımda, yüzde 24´ünün sanayide, yüzde 31´inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir. Çocuk işçilerin normalde otuz beş saat çalışması gerekirken bu çocukların kırk saatin üzerinde çalıştırıldığı da verilerle ortaya çıkmış bulunmaktadır? dedi.

2012 yılında 32 olan çocuk iş cinayetinin 2016 yılında 56 çocuğa erişmiş bulunduğunu açıklayan Gürer, ?Bu tablo da kaygı vericidir. TÜRK-İŞ Başkanı çocuk işçi sorununa değinirken "Öyle merhametsizler var ki, 10 yaşından küçük çocuklara boyundan büyük iş yaptırmaktadırlar" diye tepkisini dile getirmiştir. Çocuklarımızın çalışma disiplinini ve yaşamını tanıması ve öz güven kazanmaları için yaz tatillerinde bir esnafın yanında çırak olarak yaşamı öğrenmesi ve eğitimine devam etmesi ile yetişkinlerin işini yapması arasında fark vardır. Çıraklık Ahi geleneğinde çocuklarımızın yaşamı tanıması açısından yararlıdır ancak eğitiminden ayrılan, ne yazık ki eğitiminden ayrıldıktan sonra da iş yaşamında büyüklerin yapması gereken işi yaptırılan çocuklar bu ülke için gelecekte de önemli sorunlara neden olacaktır. Ülkemizde mülteci çocukların durumu da vahimdir. Karın tokluğuna çalıştırılan birçok çocuk vardır. Ayrıca, büyük kentlerden sonra tüm illerde çocuklarıyla dilenen kişilere ya da trafik ışıklarında ellerinde bez, cam silmek için yaşamını hiçe sayarak koşan çocuklara rastlamaktayız. Bu sorun gelecek için de kaygı verici riskler taşımaktadır. Keza, sevgievlerinde 18 yaşını dolduran ya da doldurmadan davranışları nedeniyle bu yurtlardan uzaklaştırılan çocuklar da, istihdam sağlanmadığı için, toplum için sorunlu hâle gelmektedir? dedi.

?Geleceğimiz olan çocuklarımızın ve gençlerin özellikle daha gelişme çağında yeterli, gerekli, bilgi ve bilimselliğe dayanan eğitimi alması, bu bağlamda da ülkemizin geleceğinde rol alacak kişilerin sorun yaşamaması adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetimleri artırması ve daha ciddi tedbirler alması gerekir? diyen Gürer, şunları söyledi:

?Ne yazık ki ülkemizde kâğıt üzerinde bunlardan çok söz edilmekte ama uygulamada gerçekleştiği görülmemektedir. Ucuz işçilik adına, daha 10 yaşındaki çocuktan 20 yaşındaki kişinin yapacağı işin karşılığının istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkemizde her kesimin sorunları artmaktadır. Tarımda, eğitimde, sanayide, kısacası yaşamın olduğu her yerde artan sorunların çözümü de vardır. Burada kararlı olmak, bu anlamda sorunların aşılması için alınmış olan yasal önlemleri uygulamaya geçirmek önemlidir. Ülkemizdeki en büyük sorun da yasada var olanın uygulamasının sağlanamamasıdır. Bu anlamda Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Çocuk işçilik konusunda daha ciddi önlemler alınmalı, özellikle kayıt dışında yaşının üstünde iş yaptırılanların çalıştırılması yerine okullarında eğitimlerini tamamlamalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır." (VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı