CHP´Lİ ÇIRAY: TEK ADAM KORİDORU PYD´YE, KERKÜK´Ü BARZANİ´YE KAPTIRDI
SİYASET 2.04.2017 15:18:48 302 0

CHP´Lİ ÇIRAY: TEK ADAM KORİDORU PYD´YE, KERKÜK´Ü BARZANİ´YE KAPTIRDI

CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz Fetö Darbesi Araştırma Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Fırat Kalkanı Operasyonunun aniden sonlandırılmasında birçok şüpheli ve karanlık noktanın bulunduğunu belirtti.

CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz Fetö Darbesi Araştırma Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Fırat Kalkanı Operasyonunun aniden sonlandırılmasında birçok şüpheli ve karanlık noktanın bulunduğunu belirtti. Bunların aydınlatılmasının Türk Milleti´nin tarihin en kritik kararını alacağı süreçte hayati bir değer taşıdığını vurgulayan Çıray ?AKP hükümeti tarafından yetmişten fazla evladımızı şehit verdiğimiz bu operasyonun iki önemli amacı olduğu deklare edilmişti. Bunlardan ilki Suriye´nin toprak bütünlüğünü korumak ve PKK´nın uzantısı olan PYD/YPG´nin bir koridor oluşturmasını önleyerek sınır güvenliğimizi garanti altına almaktı. İkincisi  ise, başta IŞİD olmak üzere Suriye´de terör bataklığını kurutmaktı. Bu nedenle PYD´nin Türkiye sınırında kurduğu iki hakimiyet bölgesini birleştirmesinin önüne geçilmek isteniyordu. Böylece Suriye sınırımızda bir tehdit alanı oluşturulmasına meydan verilmemesi hedefleniyordu.? dedi.

BİZ FIRAT KALKANI ŞEHİTLERİNİ NİYE KURBAN VERDİK?... 

 Bu amaçların başlangıç itibarıyla Türk Milletinin genel çıkarlarına uygun göründüğünü ve bu nedenle CHP´nin millî bir duruş sergileyerek harekâta destek verdiğini belirten Çıray, ?ancak Türk Milletinin haber alma hakkının baskı altında tutulduğu ve gerçeklerin karartıldığı bir vasatta yürütülen operasyonun gerek yönetim, gerekse mühimmat ve lojistik destek bakımından hiç de amaçlarına yakışır bir şekilde yapılmadığına dair ciddi duyumlar alıyorduk ancak orada savaşan evlâtlarımızın morallerine zarar vermemek için gündeme getirmiyorduk, ama operasyon sonrası bırakın ortadan kaldırılmalarını PYD/YPG´nin siyasi güç kazanmış olmaları sonucunda millet adına sorma hakkımız kullanıyoruz ve soruyoruz: Fırat Kalkanı şehitlerini niye kurban verdik?? diye devam etti. Çıray, bu harekata böyle apar topar son verilmesinin operasyonun sarayın kendi gizli gündemi ve niyetleriyle ilgili olduğuna ilişkin iddiaları adeta kan verdiğinin altını çizdi.

FIRAT KALKANI YIPRANMIŞ BİR GENELKURMAY BAŞKANI TARAFINDAN YÖNETİLMEMELİYDİ

Aytun Çıray açıklamasına şöyle devam etti: ?Esasen Fırat Kalkanının deklare edilmiş amaçları konusunda gerçekten ciddi olunsaydı, bu operasyonun çok önce, Türk Ordusu 15 Temmuz´un ağır yaralarıyla sarsılmamışken başlatılması gerekirdi. Hadi çeşitli nedenlerle gecikildi ve harekatın 15 Temmuz sonrasına bırakılması zorunluluğu hâsıl oldu diyelim. O zaman da bu operasyonun 15 Temmuz hıyanetinde son derece başarısız olmuş, oynadığı rol tartışılmakta olan ve yıpranmış bir Genelkurmay Başkanı tarafından yürütülmemeliydi. Ancak bunlar oldu. Ve bunların olması yetmezmiş gibi, operasyon tıpkı başlangıcına benzer tuhaflıkla alelacele sonlandırıldı. Olan yetmişten fazla sırım gibi şehit evladımıza ve ateşin düştüğü yer olan ailelerine oldu. AKP böylece dış politikadaki Ortadoğu bataklığı hezimetlerine bir de prangalanmış medyanın başarı diye yutturmaya çalıştığı askeri fiyaskoyu da eklemiş oldu. Saray muktedirinin güdümündeki AKP iktidarı böylece adeta 1919´un Vahdettin ve Damat Ferit yıkımının 21. Yüzyıl versiyonunu tekrarlıyor gibidir. Bunun Türk Milletinin içine sinip kabul görmesi mümkün değildir. Mümkün olmadığı da en kısa zamanda görülecektir.?

Çıray açıklamasını ?hem Türk Milletinin yıkılmak istenen kutsal mekanı TBMM´nin ne kadar önemli olduğunun hissedilmesi, hem de saray muktediri ve güdümündeki AKP iktidarının başarısızlıklarını tarihin kayıtlarına geçirmek için Başbakan Binali Yıldırım´ın şu sorulara Meclis Başkanlığı aracılığıyla yazılı olarak cevaplandırmasını istiyorum´ diyerek tamamladı.

OPERASYONUN AMACINA ULAŞTIĞINI GÖSTEREN OBJEKTİF ASKERİ VERİLER NELERDİR?  

*Fırat Kalkanın operasyonuna son verirken başta IŞİD ve PKK/PYD-YPG olmak üzere terör örgütlerinin kökünü kurutma amaçlarına ulaşıldığı kanaatine neye dayanarak ulaştınız? Eğer bu amaca ulaşıldıysa, bu Türkiye´nin artık IŞİD ve PKK/PYD-YPG´nin terör saldırılarına maruz kalmayacağı anlamına mı gelmektedir? 

* Menbiç´te ABD askeri korumasında Afrin´de Rus Askeri korumasında YPG güçleri varlık gösterirken 01.10.2016 1128 karar no.lu tezkere ile ?Suriye´deki tüm terörist örgütlerden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek? ifadesini bulan Fırat Kalkanı harekâtının siyasi hedefinin gerçekleştiğini hangi gerekçelerle açıklamada yer almıştır.

* Eğer siyasi hedef başarı ile gerçekleşmiş ise  PYD/YPG artık ülkemize yönelik terör örgütü değil midir?

* Fırat Kalkanının amaçlarından biri Suriye´nin toprak bütünlüğün korumak idiyse, PYD´nin Rusya ve ABD´yle yaptığı işbirliği sonucunda güçlenmesinin ve bunun Suriye´nin bütünlüğünü ciddi bir şekilde tehdit etmesini bizzat hükümetiniz tarafından deklare edilen endişeler bağlamında nasıl açıklıyorsunuz?

* Operasyonun Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´un bir günlük Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde adeta apar topar sonlandırılmış olmasının ve hemen bu sıralarda müttefikiniz Barzani´nin bu yıl içinde Irak´tan bağımsızlıklarını ilan edecekleri referanduma gideceklerini açıklamaları ve kadim Türkmen şehri Kerkük´e kendi bölgesel bayraklarını çekmiş olmaları arasında bir ilişki var mıdır?

* Barzani´nin son Türkiye ziyaretinde karşılama ve kabul mekanlarına Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimin bayrağının çekilmiş olması ve Fırat Kalkanı operasyonuna son verildiğinin açıklanması Kerkük´ün Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi sınırlarına dahil edilmesini cesaretlendirmiş veya teşvik etmiş midir?  

* Fırat Kalkanı operasyonun amacına ulaştığını gösteren objektif askeri veriler nelerdir? Mesela harekâtın başladığı gün olan 24 Ağustos 2016´dan bahse konu kararın alındığı güne kadar Kuzey Suriye´de kaç adet muharip (tank, ZPT vs.) ile katıldık? Bu operasyon sırasında bunlardan kaç tanesi kullanılamaz hale gelmiş veya düşman unsurlar tarafından ele geçirilmiştir?  Kaybedilen tank sayımız somut bir askeri başarıyı destekler bir niceliğe mi göstermektedir?

* Fırat Kalkanı operasyonunun başladığı günden beri harcanan mühimmat ve geri getirilmesi hedeflenen mühimmat oranları ne kadardır? Harcanan mühimmatların Türk ekonomisine maliyeti nedir? Resmi rakamlara göre 71 evlâdımızı şehit verdiğimiz  harekâtın maliyet-fayda analizi yapıldığında ortada objektif kriterlere göre bir başarı bulunmakta mıdır?

* Ülkemize silah ambargosu uygulayan ülke var mıdır, varsa bu ülkeler arasında NATO üyesi müttefiklerimiz var mıdır? Varsa bu ülkeler hangileridir? 

* Son dönemlerde Makine Kimya Endüstrisinde görevli olarak çalışan silah ve mühimmat alım/araştırma ve anlaşmalarını sağlayan personeller hangi ülkelere resmi görevli olarak gitmişlerdir?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli