CHP´Lİ AKSÜNGER, ?YAYGIN VPN ENGELLEMESİ TİCARİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE SORUNLARA YOL AÇAR?
SİYASET 8.11.2016 21:41:20 324 0

CHP´Lİ AKSÜNGER, ?YAYGIN VPN ENGELLEMESİ TİCARİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE SORUNLARA YOL AÇAR?

3 Kasım gece geç saatlerde, HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerine gözaltı operasyonları ile eşzamanlı başlayan sosyal medya engellemeleri, 4 Kasım gecesi VPN servislerinin de engellenmesiyle farklı bir boyut kazandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderildiği açıklanan bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi çerçevesinde, şirket ismi de verilerek bazı VPN servislerinin kapatılması istendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Parti Meclisi toplantısından sonra CHP Genel Merkezi´nde konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 5651 sayılı kanunun ilgili maddesinde, ?Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirlerin alınmasından? bahsedildiğini söyleyen Aksünger, ?Bu düzenlemeye, kanunun TBMM´den geçirildiği zaman Anayasa´ya, halkın iletişim ve haber alma özgürlüğüne aykırı olduğu için karşı çıkmıştık. Şimdi bu hukuksuz madde üzerinde daha da ağır bir hukuksuzluk yapılıyor. Bu uygulamayla Türkiye Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerle sınıf arkadaşı yapılıyor? dedi.

Maddenin erişim engelleme kararı verilen yayınlardan bahsettiğini vurgulayan Aksünger, Facebook, WhatsApp, Twitter, YouTube gibi iletişim ve sosyal medya ağları için erişim engelleme kararı olmadan, hükümetin hukuksuz talimatlarıyla ?boğaz sıkma?, yani trafiği daraltarak engelleme yapıldığını söyledi. 

Aksünger, BTK´nın talimat ekinde herhangi bir erişim engelleme kararı gönderip göndermediğini merak ettiklerini, varsa bu kararların açıklanmasını, yoksa bu hukuksuz uygulamalara derhal son verilmesi istediklerini açıkladı.

Herhangi bir erişimi engelleme kararı olsa bile, maddenin sadece ilgili yayınları kapsadığını, ancak VPN servislerine dönük engellemeyle VPN kullanıcılarının internet trafiğinin tamamen bloke edildiğini vurgulayan Aksünger, ?Örnek olarak söylüyorum, VPN kullanarak Başbakanlık sitesine girip Binali Yıldırım´ın açıklamalarına bakacaksanız, onu da engelliyorlar?, dedi. 

Uygulamanın ticari faaliyetler ve rekabet hukuku açısından sorunlu olduğuna değinen Erdal Aksünger, kısaca VPN olarak anılan sistemin ?Sanal Özel Ağ? anlamına geldiğini ve binlerce şirket tarafından güvenlik, sanal toplantı, ortak çalışma ve dosya paylaşımı gibi amaçlarla kullanıldığını hatırlattı. Aksünger, ?Hükümeti ve BTK´yı uyarıyoruz. Yaygın bir VPN engellemesi şirketlerin ticari faaliyetlerini de engeller, uluslararası sorunlara yol açar ve ekonomide kayıplara neden olur? uyarısında bulundu. 

BTK´nın şirket ismi vererek VPN engelleme talimatı vermesinin rekabet hukuku açısından da sorunlara yol açabileceğini açıklayan Aksünger, internet servis sağlayıcıların bu hukuksuz talimatlara direnmesi gerektiğini, aksi durumda kendilerinin de hukuki sorunlar yaşamasının olası olduğunu söyledi.

Aksünger, hükümetin halkı VPN servislerine mahkum etmesinin ortaya çıkardığı maddi yük ve güvenlik risklerini sürekli hatırlattıklarını, şimdi de bu servislere ödenen paranın çöpe gitmeye başladığını söyledi. Son iki gündür medyaya VPN kullanmanın suç olduğunu ima eden haberlerin servis edildiğine dikkat çeken Aksünger, ?İşin ironik yanı, haberi yapan ajans bunları sosyal medyada VPN kullanarak paylaşıyor. Türkiye´de faaliyeti olan bütün uluslararası şirketler ve kişisel gizliliğe, sansüre, baskıya karşı milyonlarca insan VPN kullanıyor. Bu manipülasyona derhal son verin, halkı ve iş dünyasını tedirgin etmeyin.? dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı