CHP’DEN EK ÖDEME ALAMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İKRAMİYE TEKLİFİ
SİYASET 10.04.2020 13:14:00 446 0

CHP’DEN EK ÖDEME ALAMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İKRAMİYE TEKLİFİ

CHP: “HASTANELERDE İŞ KANUNU KAPSAMINDA ÇALIŞAN TÜM PERSONELE, SALGIN SÜRESİNCE HER AY BİR MAAŞ İKRAMİYE VERİLMELİ”

CHP, kamu hastanelerinde İş Kanunu kapsamında çalışan ancak ek ödeme alamayan sağlık çalışanlarına ikramiye verilmesi için kanun teklifi verdi. Teklife göre, kamu hastaneleri ile üniversite hastanelerinde İş Kanunu bağlı olarak çalışan personel, salgın süresince her ay bir maaş tutarında ikramiye alacak.  
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan, “Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması ve 6542 sayılı Kanun ile 6212 sayılı Kanununun 2’nci Maddesinin Kaldırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif ile “Bu kanunun birinci maddesi kapsamında Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumları ile kamu üniversitelerinin tıp, diş hekimliği fakülteleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı tüm sağlık ve bakım ünitelerinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalışmakta olan bütün işçilere, 15 Mart 2020 tarihinden itibaren ücret sistemleri ne olursa olsun, her ay için birer aylık istihkakları tutarında ayrıca ilave tediye ödemesi yapılır” hükmü eklenerek, hastanelerde İş Kanunu kapsamında çalışan personele salgın süresince bir maaş tutarında ek ödeme yapılmasının yolu açılacak.
AYRIMCILIK VİCDANLARI ZEDELİYOR
Teklifin gerekçesinde, yeni tip Koronavirüs (COVID 19) salgınının, bütün ülkelerde halk sağlığını ciddi bir biçimde tehdit ettiği, salgının etkilerini en aza indirmek ve yayılmasının önüne geçmek amacıyla tüm dünyada ve Türkiye’de önlemler alındığına dikkat çekildi.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgınının, Türkiye’de de ağır bir şekilde hissedildiği vurgulanırken, “Türkiye’de toplum sağlığını koruma ve salgının önlenmesi amacıyla bir dizi önlem hayata geçirilmiştir. Bunlardan ilki hiç kuşkusuz enfekte olanların tedavisidir. Bu çerçevede başta doktorlar olmak üzere sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli ile hastanelerde bulunan diğer çalışanlar, canla başla çalışmakta, hatta virüsle mücadelede enfekte olmakta, hayatını kaybetmektedir” denildi. Gerekçede şu görüşlere yer verildi:
“23 Mart tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinde çalışmakta olan devlet memurlarına ile sözleşmeli personele 04.03.2020 tarih ve 31058 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince ek ödeme yapılacağı açıklanmıştır. Ancak, yukarıda belirtilen sağlık kurumlarında 4857 sayılı İş Kanuna tabi personel için ayrıca bir ilave ödeme ne yazık ki öngörülmemiştir.  Sağlık alanında sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeli kadar önemli bir görev üstlenen diğer sağlık çalışanlar da aynı orana riske maruz kalmakta ve tedavi sürecinde çok önemli görevleri yerine getirmektedirler. Bu çerçevede bunlara yönelik bir ilave ödemenin tanımlanmamış olması, vicdanları zedeleyen bir ayrımcılık olarak değerlendirilebilir. Kanun teklifimizle Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile Kamu üniversitelerine bağlı tıp fakültelerinde çalışmakta olan ve İş Kanununa tabi personelimize, bir defaya mahsus olmak üzere Covid-19 Salgını ile mücadele süresi boyunca her ay bir maaş tutarında ilave tediye verilmesi teklif edilmektedir.”  

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false