CHP´DEN PAMUK TARIMININ GERİLEMESİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI
SİYASET 23.06.2016 14:34:01 314 0

CHP´DEN PAMUK TARIMININ GERİLEMESİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI

CHP´nin Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 23 milletvekili imzası ile pamuk üreticilerinin sorunlarının araştırılması ve pamuk ile ilgili bütüncül politikaların geliştirilmesi gereğince, komisyon kurulara

1990´lı yıllardan sonra tekstil sektörünün gelişimine paralel olarak pamuk tüketiminin artması rağmen üretimin tüketimi karşılayamadığını belirten CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ?Pamuk bitkisi, yaygın ve zorunlu kullanım alanlarıyla insanlık açısından katma değer yaratmakta ve de istihdam açısından üretildiği ülkeler de büyük ekonomik öneme sahip olmaktadır.? dedi.

Türkiye´nin kendi ihtiyacını karşılayacak pamuk üretim potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan CHP´li Gaytancıoğlu, ?Ancak böylesine önemli bir ürününün ekim alanlarının daralması ve ithalatının artması Türkiye Tarımı için ciddi bir sorundur.? İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA SUNULAN ARAŞTIRMA ÖNERGESİNDE BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMESİ İSTENDİ

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu tarafından verilen önerge şöyle:

?Türkiye´de son yıllarda üretilen birçok tarım ürünü tüketimi karşılayamamakta, yeterince desteklenmeyen çiftçimiz maliyetlerin de artmasıyla birlikte üretim yapamamaktadır. Bu nedenle Türkiye Tarım Potansiyelini yeterince kullanamamakta, bu durum da tarımsal ürünlerde ithalata neden olmaktadır. Ülkemizde bu durumun bir örneği de pamuk üretiminde yaşanmaktadır. Özellikle 1990´lı yıllardan sonra tekstil sektörünün gelişimine paralel olarak pamuk tüketiminin artması rağmen üretim tüketimi karşılayamamaktadır. Pamuk bitkisi yaygın ve zorunlu kullanım alanlarıyla insanlık açısından katma değer yaratmakta ve de istihdam açısından üretildiği ülkeler de büyük ekonomik öneme sahip olmaktadır. Türkiye kendi ihtiyacını karşılayacak pamuk üretim potansiyeline sahiptir. Ancak böylesine önemli bir ürününün ekim alanlarının daralması ve ithalatının artması Türkiye Tarımı için ciddi bir sorundur. Bu nedenle pamuk ekim alanlarının daralmasının nedenlerinin araştırılması, üretim ve pazarlama sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaların yapılması, pamuk ile ilgili bütüncül politikaların geliştirilmesi ve pamuk üreticilerinin sorunlarının tüm boyutlarıyla belirlenip sorunlarına çözüm üretilebilmesi için Anayasa´nın 98. Maddesi, iç tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz. 

ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GENEL GEREKÇESİ ŞÖYLE

?Her geçen gün kan kaybeden Türkiye Tarımı, potansiyelinin altına düşmüş, tarım üreticinin para kazanamadığı, aracıların büyüdüğü bir yapıya bürünmüştür. Bu nedenle Türkiye ithalata odaklanmış ve dünyada tarım ürünlerinin fiyatlarının yüksek olduğu yıllarda ihtiyacın karşılanması maliyetlerin artmasına neden olmuştur. Bunun bir örneği de pamuk üretimidir. Oysa Türkiye yeterli seviyede, ihtiyaca uygun ve kaliteli pamuk üretimi yapabilecek potansiyele sahip bir ülkedir. Maalesef Türk Çiftçisi pamuk üretiminden vazgeçmeye başlamıştır. Çünkü girdi fiyatları artmıştır; Türk Çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır. Küçük işletmelerin sorunları her geçen yıl artmıştır, işçilik giderleri, tarıma yönelik mal ve hizmetlere uygulanan vergi oranları üreticileri zora sokmuştur. Destekleme miktarı ise girdi maliyetlerini karşılamanın çok uzağındadır ve ödemeler çok geç yapılmaktadır. Üretici örgütleri ciddi finansman sıkıntıları nedeniyle zayıflama, üreticiyi koruyamaz hale gelmiştir.

Ayrıca pamuğun genel durumunun, tekstil sektörü (iplikçi, dokumacı, konfeksiyoncu, modacı) üretici, tüccar, çırçırcı, pamuk yağı üreticisi, ihracatçı, ithalatçı, tüketici gibi geniş bir kesimi ilgilendirmesine rağmen yıllardır pamuk ile ilgili bütüncül bir politikanın oluşturulamaması gibi nedenler pamuk üretiminin istenilen seviyenin altında kalmasına neden olmuştur. Tüm bu sorunlara mevcut hükümetin duyarsız kalması çiftçilere ve Türkiye Ekonomisine ciddi zararlar vermektedir. Bu yüzden Türk Tarımının potansiyelinin altına düşmektedir ve ithalata mecbur kalmaktadır. Tüm bu gerekçelerle Türkiye Ekonomisinin ithalata ciddi kaynaklar ayırmasının önüne geçilmesi, pamuk üretimiyle ilgili tüm konuların detaylı bir şekilde incelenmesi, sorunların tespit edilip çözüme kavuşturulması için konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz ederiz?.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false