CHP´de Kurultay Sonuçları
SİYASET 5.02.2018 13:40:56 393 0

CHP´de Kurultay Sonuçları

CHP kurultayında Kılıçdaroğlu´nun PM´ye girmesini istediği isimler büyük ölçüde delege tarafından onaylanırken Mehmet Bekaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu´nun da aralarında bulunduğu isimler liste dışı kaldı.

CHP´nin "Adalet ve Cesaret Kurultayı" adıyla yapılan 33. Olağan Kurultayı´nın ilk gününde Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık yarışında Muharrem İnce´nin aldığı 447 oya karşılık 790 oy alarak yeniden genel başkan seçilirken kurultayın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) üyeliği için partililer arasında yarış yaşandı. CHP tüzüğü uyarınca kurultayda partinin karar organı olan 60 kişilik PM üyeliği için her CHP üyesi başvurabiliyor. PM seçimleri, oy pusulası da adayların çokluğu nedeniyle çarşafı andırdığı için ?çarşaf liste´ ismi verilen yöntemle yapılıyor. CHP PM seçimi için dün rekor katılımla 488 CHP üyesi yarıştı. Kurultayın yapıldığı Ankara Arena Spor Salonu, adayların renkli kampanyalarına sahne olurken kurultay salonunun dört bir yanı adayların afiş, flama, broşür ve dövizleriyle kaplandı.

KURULTAYDA LİSTELER YARIŞTI

PM seçimi çarşaf liste yöntemiyle yapılsa da genel başkanın ve parti içindeki diğer grupların çalışmak istediği PM adaylarını delegelere bildirdiği bir ?anahtar liste´ hazırlaması da parti teamülleri arasında yer alıyor. Dünkü PM seçimi için de ?Adalet ve cesaret listesi,? ?CHP´de tabanın sesi,? ?1923 ruhuyla listesi,? ?Değişim ve cesaret listesi,? ?Örgütün adaleti listesi,? ?Önce örgüt listesi? başlıklarıyla çok sayıda liste kurultay salonunda dağıtıldı. CHP genel başkanlığı için yarışan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce´nin listesi olduğu belirtilen ?Umudun PM listesi? ile CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke´nin listesi olduğu belirtilen ?Sol Cesaret PM listesi? de salonda dağıtılan listeler arasında yer aldı.

 
Pazartesi günü saat 6.30 civarında sona eren seçim ve sayım işlemlerinin ardından CHP´nin yeni PM üyeleri belirlendi. Kılıçdaroğlu, kurultayda kendisinin aday gösterilmesi için imza veren delege sayısının altında bir oyla genel başkanlığa seçilmesine karşın delegelere önerdiği isimlerin büyük bir bölümünü PM´ye seçtirmeyi başardı. Açıklanan ilk sonuçlara göre CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu´nun anahtar listesinde yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ile milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ekrem Kerem Oktay ile Ali Hikmet Akıllı ve Kılıçdaroğlu´nun avukatı Celal Çelik yeterli oyu alamayarak PM´ye seçilemedi.

SELİN SAYEK BÖKE PM´YE GİRDİ

Kurultay öncesi CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ile birlikte ?Kurultay ve gelecek için açık çağrı? başlığıyla bir bildiri yayımlayan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner´in, son sıradan PM´ye girecek şekilde yeterli oyu almasına karşın CHP tüzüğünde yer alan cinsiyet ve gençlik kotası nedeniyle PM´ye giremeyeceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu´nun kendi anahtar listesinde de yer verdiği Selin Sayek Böke ise delegelerden en çok destek alan ikinci isim olarak PM´ye girdi. Kılıçdaroğlu´nun PM üyeliği için önerdiği sanatçı Onur Akın da CHP delegesinden yeterli desteği bulamayarak PM´ye giremedi.

TUNCAY ÖZKAN, GÖKHAN GÜNAYDIN, ERDAL AKSÜNGER, KILIÇDAROĞLU´NUN LİSTESİNİ DELENLER ARASINDA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun anahtar listesinde yer almamasına karşın delege tarafından PM üyeliğine taşınan isimler arasında Tuncay Özkan, Gökhan Günaydın, Necati Yılmaz, Ali Şeker, Haluk Peşken, Erdal Aksünger ve Gaye Usluer yer aldı. Özkan, Günaydın ve Yılmaz Muharrem İnce´nin desteklediği belirtilen ?Umudun PM listesi´nde yer alırken Ali Şeker ise Cihaner ve Böke tarafından desteklenen ?Sol Cesaret´ listesinde yer alıyordu.

 
Hem Muharrem İnce´nin olduğu belirtilen ?Umudun PM listesi´ hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun anahtar listesinde yer alan emekli büyükelçi Ünal Çeviköz ise ilk sonuçlara göre CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ile aynı sayıda oy ile PM sınırında kaldı. Yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 10 gençlik kotaları uygulandıktan sonra Çeviköz ya da Erdem´in PM´ye girecek son isim olacağı, bunun da aynı sayıda oy aldıkları için kura ile belirleneceği belirtiliyor.

Bu sonuçlara göre CHP´nin mevcut genel başkan yardımcılarından Zeynep Altıok, ve Yasemin Öney Cankurtaran ile CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır CHP PM´ye giremedi.

Kılıçdaroğlu, 60 kişilik PM listesinin cinsiyet ve gençlik kotası da dikkate alındıktan sonra kesinleşmesinin ardından PM içinden seçeceği 13 kişilik Merkez Yönetim Kurulu üyelerini belirleyecek.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli