?CHP´DE ACİLEN KURULTAY KARARI ALINSIN AMA ÖNCE PARTİYİ ÇAĞA UYGUN HALE GETİRMEK ŞART?
SİYASET 8.07.2018 14:22:31 350 0

?CHP´DE ACİLEN KURULTAY KARARI ALINSIN AMA ÖNCE PARTİYİ ÇAĞA UYGUN HALE GETİRMEK ŞART?

CHP´li Umut Oran, sandık aracılığıyla rejimin değişmesine yol açan 24 Haziran seçimleri sonrasında CHP´de gündeme gelen değişim ve kurultay taleplerini kapsamlı bir çalışma ile değerlendirdi.

Umut Oran  kurultay ve 24 Haziran değerlendirmesinde ,?Genel Başkan Arayışından Önce Ortak Aklı Bulalım, acilen Kurultay Kararı Alalım Ama Genel Başkan Seçiminden Önce CHP´yi Baştan Aşağıya Çağa Uygun Hale Getirelim!,? derken şu önerileri ön plana çıkardı:  

?En az 10 gün sürecek kurultayda CHP´yi 21. Yüzyıla uyumlu kılacak reformları yapalım?

?Siyaset sistemi baştan aşağıya değiştirildikten, parti içi demokrasi egemen kılındıktan ve ortak akıl kullanılmaya başlandıktan sonra? partimize değer katacak pek çok yeni yüz siyaset saflarına katılacaktır.?

?Elbette zamanın gerçeklerine uygun olarak kurumsal anlamda yenilenen CHP´ye Genel Başkan olarak hizmet etmek isteyen adaylar da olacaktır. Bu da herkesin hakkı olduğu gibi aynı zamanda bir görevdir. Bu ihtiyaç ortaya çıktığında ben de üzerime düşen ve partililerimin uygun gördüğü hiçbir görevden kaçmayacağım ve gereğini büyük bir kararlılıkla yapacağım!?

 CHP´nin ana sorununun tek bir kişi ya da yöntem olmadığını, sorunun ?kurumsallaşamamaktan? kaynaklandığını belirten Umut Oran, ?Olağanüstü Kurultay Çağrıları Anlamlıdır Ancak Meseleyi Sadece ?Genel Başkanlık? Düzeyinde Ele Almak ?Büyük Bir Analiz Yanlışıdır!,? dedi ve şunları kaydetti:

?24 Haziran hezimetinin hemen ardından fedakâr CHP tabanından yükselen ?olağanüstü kurultay? çağrıları anlamlıdır. Zira bugüne kadar CHP Yönetimleri tarafından kendilerine verilen her görevi büyük bir özveriyle yerine getiren insanların yenilginin sebeplerinin masaya yatırılmasını istemelerinden ve bir sorumlu aramalarından daha doğal bir şey yoktur. Ancak tabanın doğru değerlendirmesinin aksine?önce kendini başarılı ilan edip? ardından kurultay çağrısı yapmak ya da ?kurultayın gereksiz olduğunu? ilan etmek başlı başına büyük bir hatadır. Zira temelinde ?büyük bir analiz yanlışı? yatmaktadır. Bu bakış açısının ulaşabileceği yerse günlerce sürecek ?kişisel liderlik? yarışı, bolca hamaset ve tüm yapısal sorunların unutularak meselenin ?sen-ben? kavgasına kilitlenmesi olacaktır.

Elbette her başarısızlık mutlaka eleştirilmelidir ve elbette ?hiçbir şey olmamış? gibi davranılmamalıdır. Ancak ?rejimin bile sıradan bir olaymış gibi değiştirildiği? bir sandık oyunundan sonra meseleyi sadece ?genel başkanlık? ya da ?bireysel özellikler? üzerinden açıklamaya ve kodlamaya çalışmak tam anlamıyla gaflettir.

Zira bu bakış açısıyla kurultay olursa;  Bir kez daha tüm yük, her türlü baskıya açık hale getirilen 1.250 delegenin omuzlarına yüklenecektir ve maalesef özellikle bazı belediye başkanlarının yönlendirmesiyle ?bir tek adam? seçilecektir!

Bu bakış açısıyla kurultay olursa; Genel Başkan seçilen ?her şeyi? alacak, kaybedenler de süreç içinde ?tasfiye? olacaktır! Oysa Türkiye´nin her bir yanı ?anti-demokratik uygulamalar ve adil olmayan parti içi seçimler sebebiyle? tasfiye edilen ya da giderek partiden uzaklaşan CHP´lilerle doludur. Her ilde her ilçede nerdeyse 2 yılda bir tüm ekipler değişmektedir ve ne yazık ki parti örgütleri ?un değirmeni gibi? gelen herkesi hızla öğütmektedir. Çoğulculuğu, farklılığı, demokrasiyi referans almayan siyaset yapma biçimi ve kurallar sebebiyle büyük bir küskünler ordusu yaratılmıştır.

Yine bu bakış açısıyla kurultay olursa ?kim kazanırsa kazansın? 16 yıldır devam eden seçim yenilgileri tartışılmayacak, bizi çağa uyduracak, gelecek nesillere örnek olacak ve en önemlisi çözümü ?kurumsallıkta gören? anlayış aranmayacak ve bunların yerine?kurultayı? kim kazanırsa ?o? konuşulacak ve kazananlar da hiç kimseye sormadan ?yerel yönetim seçimleri? için ?koltuk dağıtmaya? başlayacakladır!

Yani gelinen noktada bizi bunca yıl yenilgiye mahkûm eden yapısal sorunlar üzerinden değil ?genel başkanlık ve yerel yönetimler? üzerinden bir tartışma yürümektedir.

CHP´de Genel Başkan Olabilecek Onlarca Değerli İnsan Vardır Ancak Genel Başkanları ?Tek Adam? Olmaktan Alıkoyacak Kurumsal Mekanizmalar Yoktur!

Bu tartışma zemini çok ama çok tehlikelidir. Zira CHP´de Genel Başkan olabilecek pek çok değerli insan vardır. Layıkıyla belediye başkanlığı yapacak, milletvekili olarak partiye ve millete hizmet edebilecek binlerce CHP´li her yerdedir. Ancak sorunumuz hiçbir zaman ?nitelikli insan? değildir. Sorunumuz ?nitelikli insanların siyasetin doğal akışı içinde kendilerine yer bulamamalarıdır.? Yani sorun; Genel Başkanları ?Tek Adam? olmaktan alıkoyacak kurumsal mekanizmaların yokluğudur. Eğer her şeye ve her koşulda 1 kişi karar verecekse, eğer sistem bir kez koltuğa sahip olanın kendi istemediği sürece o koltuktan indirilmesine imkân vermiyorsa, eğer ?seçilmiş tek adamın? ve ?tek adamın adamlarının? her şeyi ?kafalarına göre? dizayn etmelerinin önünde herhangi bir kurumsal engel yoksa ortada Genel Başkan´ın kim olduğundan daha önemli sorun var demektir. Bu sorunun adı da: ?Bozuk siyaset sistemidir!? 

Rejim Değiştiğine Göre Kavramlar da Değişmiştir, Siyaset Kurumu da Değişmek Zorundadır!

Gelinen noktada zemin kaymıştır, rota değişmiştir, yollar ve yöntemler anlamsızlaşmış, geçmişe dair tüm kavramlar anlamını kaybetmiştir zira hepsi ?parlamenter sistem?le beraber doğmuş, gelişmiş ve şimdi de yok olmuşlardır. Artık adı Cumhurbaşkanlığı olan, ama aslında ?Tek Adamlık? anlamına gelen garip bir başkanlık rejimi vardır? Yani CHP´nin geçmişten ders alarak ?yeni rejime göre örgütlenmesi, kurumsal değişimi sağlaması, ideolojik olarak netleşmesi, ortak aklı egemen kılacak yolları bulması, son derece anti-demokratik olan tüzüğü ve yönetmelikleri baştan aşağıya değiştirmesi vb.? gerekir.

Acilen Kurultay Kararı Alalım Ama Genel Başkanlık Seçiminden Önce CHP´yi Baştan Aşağıya Çağa Uygun Hale Getirelim!

Oysa CHP, sadece bir siyasi parti değildir. CHP kaybederse Cumhuriyet ve Türk Milleti de kaybedecektir. Kuvâ-yi Milliyecilerin kutlu yuvası olan Cumhuriyet Halk Partisi, Türk Milletine karşı olan tarihsel sorumluluğunun bilincinde olmalı ve ?sıradan Genel Başkanlık? yarışından önce ?yapısal sorunlarına? el atmalıdır. Geçmişin kötü alışkanlıklarından kurtularak, örgütlenme biçiminden tüzüğe ve yönetmeliklere kadar her şey ?ortak akılla? ve ?değişimi otomatik? hale getirecek şekilde ?yeniden inşa edilmelidir.? Bunun yoluysa Kurultayı 2 bölümde ele almaktır. En az 10 gün sürecek olan ilk bölümde ?21.yüzyılı CHP yüzyılı? haline getirecek olan reformlar ortaya konmalıdır. Buna da tüm ?Genel Başkan adayları öncülük etmeli ve partiyi geleceğe taşıyacak olan önerilerini kurulacak olan ?ortak komisyona? aktarmalıdırlar. Örneğin;

-Genel Başkanlık yarışı başlamadan önce partinin her kademesinde ve CHP´li Belediyelerde %50 kadın temsilinin sağlanması ve bu eşitlik sağlanmadığı sürece hiçbir kurulun oluşturulamayacağının kural haline getirilip ?tüzük maddesi olarak? kabul edilmesi en az Genel Başkanın kim olacağı kadar önemlidir.

-Aynı şekilde tüm Genel Başkan adaylarının ortak deklarasyonuyla objektif bir başarı kriteri getirilerek örneğin, ?2 seçim üst üste seçim kaybeden ve iktidar olamayan Genel Başkan? görevinden ayrılır. ?3 Dönem üst üste milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği vs. yapanlar 4.dönem aday olmazlar? gibi bir kuralın benimsenmesi bugünlerde yaşanan tüm tartışmaların gelecekte hiç gündeme gelmemesini garanti eder.

-Her kademede ?önseçimin esas olması?, ?üye sayısının arttırılması ve etnikçiliğin, mezhepçiliğin, bölgeciliğin ve her türlü feodal alışkanlığın partiden uzaklaştırılması için ?nitelikli üyelik? hedefinin konulması da ?hak edenin, emek verenin hak sahibi olması? anlamında büyük katkı sağlayacaktır.

-İl ve ilçe başkanlarının ?objektif başarı kriterlerine? göre değerlendirilmesinin sağlanması, parti emekçilerinin Genel Merkez kapılarında bekletilmesinin önüne geçecek önlemlerin alınması, partinin her kademesinde ?liyakatin? esas olması ayrıca önem arz etmektedir ve öncelikle çözülmelidir.

-Partinin çağa ayak uydurması ve artık ?teknolojiyi keşfetmesi?, sadece üyeleri değil tüm oy verenleri ve seçmenleri karar alma süreçlerinin içine dâhil etmesi devrimsel bir tavır olacaktır.

-Cumhurbaşkanı adayları da dahil olmak üzere hiçbir adaylığın ?Genel Başkanın şahsi kararına? bırakılmaması da ayrıca önemlidir.

-Ama en az diğerleri kadar önemli olmak üzere danışma kurullarının yani ortak akıl platformlarına işlerlik kazandırılması, partinin bir siyaset okulu vazifesi görerek kuşaklar arasında bilgi alışverişine imkân vermesi ve parti binalarında yeniden ?siyaset konuşulmaya? başlanması da çok ama çok elzemdir.?

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false