CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK:
SİYASET 28.10.2020 11:52:00 471 0

CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: "PROGRAM DA BÜTÇE DE YENİDEN YAPILMALI"

CHP Sözcüsü Öztrak, Hükümetin 2023 için öngördüğü dolar kurunun daha bugünden aşıldığını, ortaya konan hedeflerin daha mürekkebi kurumadan geçersiz hale geldiğini söyledi.

Öztrak, “Bir an evvel artık baz yılı kalmamış olan bu Orta Vadeli Program’ın da, buna bağlı olarak bütçenin de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda istişareyle yeniden yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Öztrak, “Ufuk veren bütçeyi ve ufuk veren programı milletin önüne koyamazsanız, bu buhrandan çıkamayız” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Devlet yönetmeyi koyun gütmekten veya kabile yönetmekten ayıran, hukuka gösterilen saygıdır. Hukuku yok sayan, yurttaşlarına hesap vermekten kaçan yönetimler, devletlerini başarısız devletler ligine düşürür, içeride de dışarıda da ciddiye alınmaz. İşleyen hukuk devletlerinde vergileri ve harcamaları belirleme yetkisi ve bunların vermiş olduğu yetkiye göre gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleme yetkisi milletin iradesini temsil eden Parlamentolarındır; buna “bütçe hakkı” denilir.
GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENDİ
Bütçelerin Meclis’e sunulmasına dair usul ve esaslar anayasalarla düzenlenir. Ülkemizde mevcut yönetimin Anayasa'yla, yasalarla arasının pek iyi olmadığı malum. Nitekim, bu yıl bütçe sürecinde önemli aksaklıklar yaşandı. Önce, bütçe sürecini başlatan Orta Vadeli Program bir aya yakın gecikmeli çıkarıldı, gömleğin ilk düğmesi daha en baştan yanlış iliklendi. Ardından, Anayasa'mızın 151'inci maddesine göre Cumhurbaşkanı tarafından, mali yılbaşından en az yetmiş beş gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması gereken bütçenin de -bir gün de olsa- gecikmeli olarak sunulduğu yaşanan süreçten görüldü. Tabii, bu, 2018'de fiilen başlayan tek adam rejiminin aslında kuvvetler ayrılığına ve Parlamento’nun bütçe yapma hakkına yeterince saygı duymadığını açıkça göstermektedir.
PROGRAMIN TAHMİNLERİ MÜREKKEBİ KURUMADAN ÇÖKTÜ
Bütçeye kaynak teşkil eden Orta Vadeli Program’daki 2020 tahminleri bugün artık, daha bu OVP'nin de mürekkebi kurumadan birer birer çöktü. Dış ticaret açığı kadük oldu, işsizlik rakamları aldı başını gitti. Yine, bu OVP'de “2020'de ortalama dolar kuru 6 lira 91 kuruş olacak” deniliyordu fakat bugün dolar 8 lira 15 kuruşun üstüne çıktı, ortalama kurun 6 lira 91 kuruşta kalması artık mümkün gözükmüyor.
2023 İÇİN KONULAN HEDEFE BUGÜN ULAŞILDI: 1 DOLAR 8,15 TL OLDU
Peki, bunun sonucu ne? Bunun sonucunda, 702 milyar dolar olarak tahmin ettiğiniz Milli Gelirin 600 milyar dolarlara gerileyeceği anlaşılıyor. Ama bir hatırlayalım: Milli Gelirimiz 2013 yılında 1 trilyon dolara dayanmıştı; 1 trilyon dolar nere, 600 milyar dolar nere? Tam 400 milyar dolar gerilemişiz. Bundan yaklaşık on yıl önce 2023 yılında Milli Gelirimizin 2 trilyon dolar olacağını söylüyorduk. Meydan meydan gezilerek bu rakamlar anlatılıyordu. Bu OVP'de 2 trilyon dolar dediğimiz Milli Geliri 875 milyar dolara düşürmek zorunda kaldık. Şimdi, yine bundan on yıl önce 2023'te 25 bin dolar olacak değimiz kişi başına gelir 10 bin dolara düşürülmüştü. Ama bu hedeflerde 8 lira 2 kuruşluk bir kurla hesaplanmıştı. Bugün dolar 8 lira 15 kuruş. Yani, yiğidin hakkını verelim, 2023'te ulaşılması düşünülen kur hedefi daha bu yıldan gerçekleşti ama bunun sonucunda ne oldu biliyor musunuz? Artık bu 875 milyar dolar dediğimiz Milli Gelir ya da 10 bin dolar dediğimiz Kişi Başına Gelir hedeflerine ulaşmak da hayal oldu.
İLK 10’A GİRMİYORUZ, İLK 20’DEN DÜŞÜYORUZ
Bir hedef vardı: “Ülkeyi dünyada 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına sokacağız” deniyordu. Uluslararası kuruluşların yaptıkları en son tahminlere göre 2021'de bırakın bu ülkeyi ilk 10'a sokmayı -daha 2021 yılında ilk 10'a sokmayı- ülke, ilk 20 büyük ekonomi liginden düşecek. 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz, 2021'de yerimizi Tayvan'a bırakacağız. Nüfus kaç? 24 milyon. Uzun zamandır ilk 20'den düşmemiştik ilk defa bu yönetim sayesinde ilk 20'den düşüp 21'inci sıraya iniyoruz.
TÜRKİYE’DE GÜVEN BUNALIMI YAŞANIYOR
Bu döviz kurunu neden tutamıyorsunuz ya da niye mümkün olmuyor? Çünkü 2018'de tek adam parti devleti rejimine geçildiğinden bu yana ülkede çok ciddi bir güven bunalımı yaşanıyor, hukuk devleti devamlı erozyona uğruyor, hukukun üstünlüğü erozyona uğruyor, demokrasi giderek yıpranıyor. Demokrasiyle ilgili dünyadaki sıralamalara baktığımızda buralarda iki yıl içinde oldukça önemli gerilemeler yaşadığımız görülüyor. Örneğin; İnsani Özgürlük Endeksi’nde Türkiye 2017'de 84'üncü sıradaymış, 2019'da 122'nci sıraya gerilemiş. Bunun gibi bütün endekslerde çok ciddi aşağıya doğru gidiş var.
NET REZERVLER, (-)50 MİLYAR DOLARA DAYANDI
Tabii, son dönemde özellikle 2018 yılından itibaren 2019 yılının sonlarında Türkiye ilginç bir teorinin peşine takıldı: Cumhurbaşkanının enflasyon teorisi, yani “faiz yükseldikçe enflasyon artar.” Bağımsız olması gereken Merkez Bankası Başkanı bu nedenle uzunca zamandan beri ilk defa görevden alındı. Ve en vahimi, bu teoriyi doğrulayabilmek için yılbaşından bu yana Merkez Bankası’nın net döviz varlıkları net 85 milyar dolar eridi. Bugün bu rakamlar çıktı. SWAP’ları hariç tuttuğunuz zaman net döviz rezervlerimiz eksi 48,7 milyar dolar bakiye veriyor. Bunu biz hiç görmemiştik, e tabii bununla sizin artık bundan sonra döviz kurunu tutmanız mümkün değil.
LAF OLSUN TORBA DOLSUN DİYE BÜTÇE GETİRMİŞLER
Ha, faizler yükseliyor, yüzde 14'ün üzerine çıktı, o da yetmiyor, yetmeyecek! Çünkü böyle bir program getirdiniz, böyle bir bütçe getirdiniz, bu bütçenin hiçbir ufuk vermesi mümkün değil. Bu milletin yatırımcısına, işçisine, çiftçisine, esnafına “Senin derdine derman olacağım.” demeyen bir bütçe. Bir tutarlılık yok, sanki ülkede bir buhran yok, her şey eskisi gibi devam ediyormuş gibi getirilmiş, laf olsun torba dolsun anlamında bir bütçe. Bunu böyle çözmemiz mümkün değil.
OVP DE BÜTÇE DE YENİDEN YAPILMALI
Benim teklifim şudur: Bir an evvel artık baz yılı kalmamış olan bu Orta Vadeli Program'ı da buna bağlı olarak bütçeyi de burada Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle de istişare ederek bürokratların yeniden yapması lazım. Bir ufuk veren bütçeyi, bir ufuk veren programı bu milletin önüne koyamazsanız bu buhrandan çıkamayız. Güven veren bir bütçe, güven veren bir yönetimi gösteremezseniz bu buhrandan çıkamayız."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı