CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: “GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENDİ”
SİYASET 1.10.2020 10:41:00 497 0

CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: “GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENDİ”

Öztrak, "Gömleğin ilk düğmesi daha en baştan yanlış iliklendi. Bu aynı zamanda ucube rejimin kuvvetler ayrılığına ve parlamentonun bütçe yapma hakkına saygı duymadığını açıkça gösteriyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında,"Bugün 2021 – 2023 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın ana hatlarıyla ilgili bir sunum yapıldı. Damat Bakan, Orta Vadeli Program’ın ismini beğenmiyor. Yeni ekonomi programı ismini kullanıyor. Ama açıkladığı programın kanuni ismi Orta Vadeli Programdır. Kısaltması da OVP’dir. OVP, Mali Program ile birlikte bütçe sürecini başlatan resmi bir dokümandır. Resmi dokümanların ismini de herkes kafasına göre değiştiremez, eğip bükemez. Devlet ciddiyeti bunu gerektirir" dedi.
öztrak şunları söyledi:
GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENDİ
OVP bütçe sürecini başlattığı için mevzuatımızda ayrıntılı bir şekilde de düzenlenmiştir. Kanuna göre bu programın Eylül ayının ilk hafta sonunda yayınlanan Resmi Gazete’de yayınlanması gerekir. Bugün 29 Eylül ve program henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Dolayısıyla da bütçe sürecinin de kanunen başlaması gereken sürede başlamadı bir ay gecikti. Gömleğin ilk düğmesi daha en baştan yanlış iliklendi. Bu aynı zamanda ucube rejimin kuvvetler ayrılığına ve parlamentonun bütçe yapma hakkına saygı duymadığını açıkça gösteriyor.
OVP YOK, JANJANLI SUNUM VAR
Elimizde Resmi Gazete’de yayınlanmış detaylı bir program hala yok. Ne var? Damat Bakanın janjanlı bir powerpoint sunumu var. Bu sunumda her yere bir yeni kelimesi serpiştirilmiş. Önümüzdeki 3 yıl yeni dengeleme, yeni normal, yeni ekonomi üzerine inşa edilecekmiş. Damadın 2018’de ilk açıkladığı program da dengelenme, disiplin, değişim diye başlamıştı. Bu kifayetsiz yönetimin elinde ekonomi dengesini öyle bir kaybetti ki o gün bugündür bir türlü dengesini bulamıyor.
PROGRAMIN KUR TAHMİNLERİ ŞİMDİDEN ÇÖP
Bir ekonomik programın başarısı için en kritik unsur güvendir. Güveni sağlamak için ise iki şeye ihtiyaç vardır. Birincisi, oyunun kurallarını değiştirecek ciddi bir program. İkincisi de bu programı uygulayabilecek ehliyetli kadrolar. Baktığımızda ne oyunu değiştirecek bir program ortada var ne de ehliyetli kadrolar. Ekonomi aile şirketi gibi yönetiliyor. Damat Bakanın karnesi de ortada. Allah aşkına damadın bugüne kadar açıkladığı hangi hedef tuttu? Orta Vadeli Programların çoğu daha mürekkebi kurumadan kadük oldu. Hiçbir hedefleri tutmadı. Nitekim piyasalarda açıklanan sunuma güven duymadığını gösterdi. Dolar 8 liraya, Avro 9 liraya koşmaya devam etti. Döviz kurları rekor üstüne rekor kırıyor. Açıkladığı programın kur tahminleri ise şimdiden çöpe gitmiş gözüküyor. Gerçi powerpoint sunumda yıllar itibariyle ortalama kurlar yoktu ama bunu basın açıkladı. Buna göre ortalama dolar kuru tahmini önümüzdeki yıl için 7 lira 68 kuruş. 2022’de 7 lira 88 kuruş, 2023’te ise 8 lira 2 kuruş olacakmış. Şimdi dolar kuru daha bugün 7.85’leri gördü. Kur tahminleri daha işin başında geçersiz hale gelen bir programa nasıl güven duyulacak?
2023 HEDEFLERİNİN İFLASININ İLANI
Damat Bakanın 2023’e kadar verdiği milli gelir tahminleri ekonomimizdeki o vahim patinajı, geriye doğru gidişi açıkça gösteriyor. Damada göre milli gelirimiz 2020’de 702 milyar dolar. 2021’de 735 milyar dolar olacakmış. 2008’de milli gelirimiz ne kadardı? 783 milyar dolar. Yani gelecek yıl milli gelirimiz 2008’deki seviyesini bile yakalayamayacak. Yani 13 yıl önceki milli gelir artık hayal oldu. Damat Bakanın verdiği rakamlar aslında AK Partinin 2023 hedeflerinin iflasının ilanıdır. Orta Vadeli Program’a göre 2023’te milli gelirimiz 875 milyar doları ancak bulacakmış. Peki, 2023 için hedef neydi o böyle alayişle valayişle açıklanan? 2 trilyon dolar. İlerde çocuklarımız, torunlarımız bugünleri Türkiye’nin kayıp 10 yılı olarak anacaklar neden mi? Çünkü ilan ettikleri 2023 milli geliri 2012’nin altında.
İSTİHDAM KARNELERİ ZAYIF
Damadın açıkladığı programın en zayıf yönlerinden biri de istihdam. Damat Bakan, 2019’da 2,5 milyon kişiye ilave istihdam sözü vermişti hatırlayın seçimlerden önce. O günden bugüne iş sahibi 2 milyon 116 bin kişi işini kaybetti. Şimdi damat çıkmış Orta Vadeli Program döneminde her yıl ortalama 1 milyon 336 bin kişiye iş bulacağım diyor, istihdam yaratacağım diyor. Arkadaş, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Damadın istihdam konusunda karnesi zayıftır.
EVLERE ŞENLİK DAMAT
Hele hele sunum sonrasında damadın gazetecilere söylediği bir takım sözler var ki hakikaten evlere şenlik. Damat, kurun önemli olmadığını, sanayimizin güçlü olduğunu, kurdaki artıştan en karlı Türkiye’nin çıkacağını söylüyor. Döviz kurunun kontrolü bizim elimizde diyor. Sayın Albayrak, siz göreve geldiğinizde dolar kuru 4 lira 53 kuruştu. Bugün 7 lira 80 kuruşa çıktı. Bu arada kuru tutmak içinde son 1 yılda 120 milyar dolar rezerv erittiniz. Eğer kontrol sizdeyse bu döviz kurları buralara nasıl geldi? Milletin 120 milyar doları yok yere nasıl heba edildi? Çocuk mu kandırıyorsunuz?
ŞİRKETLERİN KUR ZARARI 300 MİLYAR TL
Ülkemizde sanayicilerin net döviz borcu 163 milyar dolar. Yılbaşından bu yana kurdaki artış nedeniyle bilançolara yansıyacak kur farkı zararı 300 milyar lirayı buldu kurdaki bu değişmeler nedeniyle. Çarşıda, pazarda etiketler şiştikçe şişti. Millet açım aç diye bağırıyor ama Damat Bakan çıkmış diyor ki, sanayimiz güçlüdür. Peki dövizle borçları nereye koyacağız? Maalesef sosyete damat milletin durumundan ve ekonomik verilerden bihaber görünüyor.
ÇİFTÇİYE BİR ŞEY YOK, ESNAFA BİR ŞEY YOK
Bakanın açıklamalarında millet için tek bir tedbir yok. Hala salgının ciddiyetini anlayamamışlar. Bu programda ekonomik buhran, pandemi yok. Programda oyun kurallarını değiştirecek, yaptıkları hataları anlamışlar “Artık yoğurdu farklı bir şekilde yiyecekler” dedirtecek hiçbir şey yok. Bu programda güven verecek, yatırımcıyı ülkeye çekecek, istihdam ve gelir artışını sağlayacak hiçbir şey yok. Esnaf perişan, ertelenen vergi ve prim borçlarının ödeme günü geldi, kredi borçlarının ilk taksitleri ödenmeye başlıyor. Esnaf vergi, prim ve kredi borçlarına yeniden yapılandırma istiyor. Borçlarımızın faizi silinsin diyor. Bununla ilgili damadın esnaflarımıza söylediği herhangi bir tedbir var mı bu programda? Yok. 2020 yılı bitiyor. Hala çiftçinin ürün desteklerini açıklamadılar. Ama damat çıkıyor çiftçiye avans ve girdi finansmanı vermekten bahsediyor. Bırakın bu çiftçiyi daha fazla borçlandırmayı, avans vermeyi, girdi finansmanı vermeyi. Önce çiftçinin desteğini şu salgın döneminde bu yıla ait desteğini biran önce ilan edin kuruşu kuruşuna da ödeyin.
DERDE DERMAN OLMAZ
Yine çocuklar uzaktan eğitimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Şimdi internet kotaları da bitmiş durumda. Veliler ve çocuklarımız çaresiz. Her yere mektuplar atıyorlar, televizyonlara çıkıyorlar dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Bu dönemde her bir öğrenciye sınırsız internet kotası vereceğiz diye herhangi bir şey bu programda var mı? Damat bununla ilgili tek bir söz söyledi mi? Hayır. Bu program bu ucube rejimin ve bu ekibin Türkiye’nin dertlerine derman olamayacağını açıkça gösteriyor. En önemli delillerinden biri, bu kifayetsiz ekip millete güven vermemekte. Yeni koşullara uygun, durumun olağanüstülüğünü ve ciddiyetini kavramış bir programa ihtiyaç hala ortada duruyor.
OYUNUN KURALLARINI DEĞİŞTİRECEK POLİTİKALAR LAZIM
Cumhuriyet Halk Partisi olarak dostlarımızla beraber bu ülkeyi yeniden üreten, genç nüfusa çalışma imkanları veren, kazanan, hakça paylaşan, başta çevre olmak üzere her alanda sürdürülebilirliği sağlayacak bir stratejiyle yeniden küresel bir oyuncu haline getireceğiz. Ülkede oyunun kurallarını değiştirecek, yeniden güveni sağlayacak politika ve stratejilerin ipuçlarını son kurultayımızda tüm delegelerimizin imzaladığı ve Genel Başkanımızın açıkladığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesinde ortaya koyduk. Bu programın ana hatlarını Sayın Genel Başkanımız İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi olarak açıkladı:
Yeni bir anayasayla güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçilecektir.
Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır.
Devlet yönetiminde ve toplumsal düzende liyakat hakim kılınacaktır.
Siyasi ahlak yasası çıkarılacaktır.
Kamu İhale Kanunu rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecektir.
Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak, Ulusal Vergi Konseyi ve TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacaktır.
Güçlü bir Stratejik Planlama Teşkilatı kurulacaktır.
Eğitim sistemi tüm bileşenlerin ortak çabasıyla yeniden yapılandırılacaktır.
Güçlü sosyal devletin ilk adımı olarak Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacaktır.
Yeni bir merkez yerel dengesi kurulacaktır.
Kısacası Türkiye’mizi neyin düze çıkaracağı bellidir. Yeniyse yenileri sayalım:
Bir; yeni siyasi bir iktidar.
İki; yeni bir ekonomi politikası.
Üç; yeni bir ehliyetli kadro.
Şimdi ekonomiyle ilgili varsa sorularınızı alabilirim.
Soru- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yerlileştirme politikası kapsamında Türk Lirası garantili alımlara başladık, garantili ihalelerde artık TL olacak” diyor. Daha önce yapılan anlaşmalar için dövizle ödemeler ise devam ediyor. Bu çelişkili durum için sizin yorumunuz ne olacak?
Faik ÖZTRAK- Buna kısaca şöyle denir, akşam yemeğinden sonra günaydın. Birincisi bu. Doğrusu Türk lirası garanti vereceksiniz. Bunun Türk lirasıyla verilmesi kur riskini herkesin taşımasıdır. Ama benim anlamadığım bir husus var. Neden bundan öncekileri Türk Lirası’na çevirmek için gayret göstermiyorlar? Bugün yaşadığımız tam bir ızrar halidir, tam bir mücbir sebeptir. Dolayısıyla bundan önce verilen garantilerinde mutlaka Türk Lirası’na çevrilmesi gerekir.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı