CHP İDLİB KONUSUNU MECLİSE TAŞIYOR
SİYASET 4.03.2020 14:21:00 598 0

CHP İDLİB KONUSUNU MECLİSE TAŞIYOR

Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç izlenen Suriye Politikasının bir Araştırma Önergesi’nin konusu olarak Meclis’te görüşülmesini isteyecek

CHP, İdlib’de tırmanan gerilim çerçevesinde Suriye politikasının yeniden değerlendirilmesi, sınır güvenliğimizin sağlanması ile bölgede huzur ve istikrarın tesis edilmesine yönelik atılacak askeri ve diplomatik adımların belirlenmesi amacıyla Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan araştırma önergesinin bugün TBMM’de görüşülmesini isteyecek.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ ŞÖYLE:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç karışıklık, takip eden yıllar içinde küresel ve bölgesel güçlerin de dahil olduğu büyük bir savaşa evrilmiştir. Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan mülteci konumuna düşmüş, IŞİD ve benzeri terör örgütleri küresel ölçekte etkinlik göstermeye başlamıştır.

Son dönemde, Suriye yönetimi, Rusya ve İran’ın desteğiyle ülkenin kuzey batısında yer alan ve çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib vilayetinde saldırılarını artırmıştır.

Türkiye’nin, Astana süreci kapsamında 2017 yılında ilan edilen gerginliği azaltma bölgelerinden birisi olan İdlib’de, çatışmasızlığı ve güvenliği sağlamaya yardımcı olmak amacıyla oluşturduğu gözlem noktaları bulunmaktadır. Eylül 2018’de Rusya ve Türkiye arasında imzalanan ve kamuoyunda Soçi Mutabakatı olarak bilinen anlaşmanın 3, 5, 6 ve 8. maddeleri uyarınca, gerginliği azaltma bölgesinde 15-20 km derinliğinde bir silahsızlandırılmış alan oluşturulacak; tüm radikal gruplar silahsızlandırılmış alandan 15 Ekim 2018’e kadar çıkarılacak; çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanlar, 10 Ekim 2018’e kadar İdlib’deki silahsızlandırılmış alandan çıkarılacak, yerel halkın ve malların serbest dolaşımını sağlamak, ticari ve ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmak için M4 ve M5 otoyollarında transit trafik 2018 yılı sonuna kadar yeniden başlatılacaktı.

Ancak, Soçi Mutabakatı’nın imzalanmasından bugüne kadar geçen süre içinde, yukarıda anılan hususlar hayata geçirilememiştir. El Kaide uzantılı terörist örgütler İdlib’deki hakimiyetlerini artırırken, Rusya, İran ve Lübnan Hizbullahı’nın desteğini alan Suriye Ordusu da İdlib’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırmıştır. Türkiye’nin İdlib’de kurduğu gözlem noktalarından bazıları da Suriye Ordusu’nun kuşatması altına girmeye başlamıştır.

Bölgede, Suriye Ordusu ve TSK arasında çatışmalar yaşanmış, bu çatışmaların sonucunda, son iki ay içinde 27 Şubat 2020 tarihinde şehit olan 36 askerimizle birlikte, İdlib’de şehit düşen askerlerimizin sayısı 50’yi geçmiştir.

İdlib’de giderek tırmanan gerilim, ülkemizi sadece Suriye’yle karşı karşıya getirmemekte, Rusya ve İran’la olan ilişkilerimizi, uluslararası dengelerimizi de etkilemektedir. Gelinen noktada, Türkiye’nin Suriye politikasının TBMM’de etraflıca ele alınmasının gerekliliği açıktır.

Suriye politikasının tekrar değerlendirilmesi, sınır güvenliğimizin sağlanması, bölgede huzur ve istikrarın tesis edilmesine yönelik atılacak askeri ve diplomatik adımların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105.maddelerine göre Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.

Engin ALTAY İstanbul Milletvekili

Grup Başkanvekili           

Özgür ÖZEL Manisa Milletvekili

Grup Başkanvekili           

Engin ÖZKOÇ Sakarya Milletvekili

Grup Başkanvekili

 

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ...


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false