CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SARIBAL SORDU: STOKLAR YETERLİ Mİ?
SİYASET 10.04.2020 14:52:00 450 0

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SARIBAL SORDU: STOKLAR YETERLİ Mİ?

Sarıbal, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı’na, ülkemizde gıdanın hammaddesi olan tarım ürünlerindeki stokun yeterli olup olmadığını sordu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, koronavirüs salgını sonrası herkesin merak ettiği konuyu TBMM’ye taşıdı. Sarıbal, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı’na, ülkemizde gıdanın hammaddesi olan tarım ürünlerindeki stokun yeterli olup olmadığını sordu.
Koronavirüs salgını sonrası birçok ülkenin gıda ihracatını durdurduğunu veya sınırladığını hatırlatan CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, bu süreçte gıdanın ve tarımsal üretimin ne kadar hayati olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Koronavirüs salgını sonrası AB başta olmak üzere bütün devletlerin tarımsal üretimin devamı için önemli tedbirler aldığını, çiftçisini desteklemek için paketler hazırladığını kaydeden Sarıbal, ülkemizde bu konuda somut adım atılmamasının önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.
Ülkemizin uzun zamandır tarım ürünlerinde tam ithalatçı durumda olduğunu kaydeden Sarıbal, “Temel gıda ürünleri olan buğday, ayçiçeği, mısır, pirinç, baklagiller, et… Bütün bu ürünlerde ülkemiz tam ithalatçı durumda. Salgın sonrası, buğday başta olmak üzere bir çok ürünü ithal ettiğimiz Rusya dahil çok sayıda ülke gıda tarım ürünlerinde ihracata kısıtlama getirdi. 2019 yılında ürettiğimiz buğdayın yarısından fazlasını ithal ettik ve bunun çoğunu Rusya’dan aldık. Devletlerin ihracat kısıtlamasına gitmesi ülkemizi olumsuz etkileyecektir” dedi.
“İhracat kısıtlamaları devam ettiği takdirde, para olsa bile ülkelerin ithalat yapma şansı olmayacak” diyen Sarıbal, “Bu nedenle ülkemizin temel gıda ürünlerinin hammaddelerindeki stokunun ne durumda olduğu önemli. Bununla ilgili sorularımızı Tarım ve Orman Bakanının cevaplandırması istemiyle TBMM’ye sunduk” diye konuştu.
CHP’li Sarıbal’ın soru önergesi şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.
Orhan SARIBAL
Bursa Milletvekili
Koronavirüs salgını ile gıda ve buna bağlı olarak da tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı.
Salgın sonrası gıda arzında bir sıkıntı yaşanmaması için birçok ülke tarım ürünleri ihracatına sınırlama getirdi. Örneğin Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Kırgızistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği, koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında çok sayıda tarım ürününün ihracatını 30 Haziran’a kadar yasakladı. Rusya, başta buğday olmak üzere, çok sayıda tarımsal ürün ithal ettiğimiz ülkelerin başında gelmektedir.
Diğer dünya ülkeleri de tarımsal üretimin devamı, tarım ürünlerinin stoklanması ve ihracatının sınırlanması için çeşitli adımlar atmaktadır. İhracat kısıtlamaları devam ettiği takdirde, para olsa bile ülkelerin ithalat yapma şansı olmayacak.
Uzun zamandır tarımsal ürünlerde tam ithalatçı durumunda olan ülkemiz için de ithalat yoluyla tarımsal ürün ihtiyacının karşılanması mümkün olmayacak.
Bu bağlamda;
1-    2019 yılında ürettiğimiz buğdayın yarısından fazlasını dışarıdan aldık. 9,8 milyon ton buğdayın büyük bölümünü ise Rusya’dan ithal ettik. Bugün Rusya’nın da içinde bulunduğu birçok ülke ihracat kısıtlamasına gitmektedir. Başta buğday olmak üzere ülkemizin hububat stoku, ürünler bazında (buğday, arpa, mısır, pirinç, çavdar, çeltik, yulaf), ne kadardır?
2-    İthalatına büyük paralar verdiğimiz yağlı tohumlarda ürün bazında (ayçiçeği, soya, pamuk (çiğit), kolza) stokumuz ne kadardır?
3-    Ülkemizin baklagiller stoku, ürünler bazında (mercimek, nohut, fasulye) ne kadardır?
4-    Ülkemiz şeker stoku ne kadardır?
5-    Yumrulu bitkilerden soğan ve patates stokumuz ne kadardır?
6-    Tekstil sanayinin hammaddesi olan ve yıllık yaklaşık 1 milyon ton ithal ettiğimiz pamuk stokumuz ne kadardır?
7-    Koronavirüs salgınından korunmak için insanların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de protein kaynaklı beslenme büyük önem taşımaktadır. Proteinin en önemli kaynaklarından biri de kırmızı ettir. Yıllık kişi başı 14-15 kg kırmızı et tüketen insanlarımızın AB ülkelerindeki gibi 60-65 kg et tüketecek seviyeye gelmesi, kırmızı et tüketiminin arttırılması için ne gibi projeler hayata geçirilecektir?
8-    Et ve Süt Kurumu depolarında ne kadar et stoku mevcuttur? Bu et stokunun halkımıza ucuz yolla ulaştırılması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli