CHP BİLİM PLATFORMU
SİYASET 26.06.2020 13:44:00 536 0

CHP BİLİM PLATFORMU'NDAN ÜÇ YENİ ÇALIŞMA 

"AKP İKTİDARINDA TOPLUMUN TÜM SORUNLARI DERİNLEŞİYOR, ÇÖZÜMSÜZLÜK OLAĞANLAŞIYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu, "Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor", "Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın" ve "Çocuklarımız AKP Rejiminde Yoksul ve Mağdur" başlıklı üç yeni infografik çalışmasını yayımladı. 
Beyin Göçündeki yükselişten medyadaki yapısal sorunlara, başkanlık sisteminin Türkiye'yi her alanda geriletmesinden Tank Palet Fabrikasındaki özelleştirmeye, Sağlıkta Şiddet sorunundan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki dışa bağımlılığa, Öğretmenlerin sorunlarından Madde Bağımlılığındaki yükselişe kadar toplumun yakıcı sorunlarının yığıldığı bir çok konuda bilimsel veriler temelinde ve dünyadaki güncel gelişmeler çerçevesinde Politika Notları ve infografik formatında Politika Bilgi Görselleri hazırlayarak CHP'nin bu konulardaki çözüm önerilerini anlatan ve politika önerileri hazırlayan CHP Bilim Platformu'nun yeni çalışmalarında da ele alınan konulardaki sorunlar detaylı şekilde ortaya konuldu ve CHP'nin çözüm önerileri kapsamlı şekilde anlatıldı. 
"Sarayın Ekonomisi Toplumu Bunalıma ve İntihara Sürüklüyor" başlıklı çalışmada,17 yıllık AKP iktidarı döneminde geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık nedeniyle 5.485 intihar vakasının gerçekleştiği, son 5 yılda antidepresan kullanımında %27'lik bir artışın olduğu, toplumdaki mutsuz nüfusun %50'ye yakın olduğu gibi çarpıcı verilere dikkat çekildi. Çalışmada, son üç yılda bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında %33, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısında %20 artış olduğu, Tüketici Kredisi borçlarında 20 kat, kredi kartı borçlarında 4 kat artış olduğu vurgulandı. Çalışmada, kapanan şirket sayısı, takibe düşen ticari kredi tutarı, iflas eden şirket sayısı, takipteki KOBİ kredisi vb. güncel verilere yer verildi. Çalışmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sıklıkla vurguladığı "Aile Destekleri Sigortası'nın" şiddetli yoksulluğa son vermek için öneminin altı çizildi. CHP'nin kendine yetemeyen ve bunalıma sürüklenen bireyler ve aileler için güçlü sosyal devlet ve sosyal dayanışma ağları inşa edeceği ve CHP'nin çözüm için izleyeceği yol haritası anlatıldı. 
AKP iktidarı döneminde Romanların oyalandığının ve sorunlarının çözülmediğinin güncel araştırma verileri ile anlatıldığı "Romanlar İçin Yoksulluk ve Ayrımcılık Kader Olmasın" başlıklı çalışmada, Romanların yarısından fazlasının son 1 yılda kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğradığına dikkat çekildi. Romanların sağlık, barınma ve yoksulluk sorunları ile uğraştığının anlatıldığı çalışmada, Romanların sadece %11'inin düzenli bir işe sahip olduğu, %76'sının düzenli bir gelire sahip olmadığı, %81'inin sigortasız ve güvencesiz çalıştığı, %35'inin kötü koşullara sahip yerlerde yaşadığı, Roman ailelerinin %30'unun ayda birçok kez aç uyumak zorunda kaldığı bilgilerine yer verildi. Çalışmada; CHP'nin, sosyal devlet ilkeleri ve eşit yurttaşlık anlayışı ile toplumun tüm kesimlerine olduğu gibi Romanlara da insan onuruna yakışır bir yaşam tesis edeceği ve Romanların eğitimsizliğe, yoksulluğa, sağlıksız yaşam koşullarına terk edilmeyeceği vurgulandı. CHP'nin ayrımcılık ve sosyal dışlanmaya son vereceğinin söylendiği çalışmada, ayrımcılık ve nefret söylemiyle çok yönlü önlemlerle mücadele edileceğinin altı çizildi. 
"Çocuklarımız AKP Rejiminde Yoksul ve Mağdur" başlıklı çalışmada ise, Türkiye'de her üç çocuktan birisinin şiddetli maddi yoksunluk çektiği, çocuk işçi oranının %21,1 seviyesinde olduğu, çocuk işçilerin en az %34'ünün eğitimlerine devam edemediği, sadece 2017 yılında cinsel istismar mağduru çocuk sayısının 18.560 olduğu, 2002-2019 yılları arasında 700 binden fazla kız çocuğunun evlendirildiği, Türkiye'nin Avrupa'daki en yüksek okul terki oranına sahip olduğu gibi farklı konu başlıklarındaki veriler üzerinden Çocukların yaşadıkları sorunlar ele alındı. Çalışmada, AKP rejiminin Eğitime yeterli kaynak ayırmadığına, yoksul çocukların çalışmak zorunda bırakıldığına, eğitimdeki yapboz düzeninin kayıp kuşaklar yarattığına, çocukların cinsel istismarı karşısında sessizlik hakim olduğuna, çocuklarımızın sağlıksız büyüdüğüne ve geniş anlamda yaşanan tüm sorunlara dikkat çekildi. CHP'nin çözüm önerilerine de yer verilen çalışmada, CHP iktidarında hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği, Aile Destekleri Sigortası kapsamında çocuklara beslenme, sağlık ve eğitim alanlarında destekler verileceği ve AKP iktidarının çocukları mahkum ettiği yoksulluk döngüsünün kırılacağı ifadelerine yer verildi. Çalışmada; CHP iktidarında, çocukların tüm sağlık hizmetlerine kolaylıkla erişeceği, parasız ve nitelikli eğitimin tüm çocukların hakkı olarak ele alınacağı, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanacağı, çocuk işçiliğinin mutlaka önleneceği, çocuklar istismar ve şiddet kültürüne karşı korunacağı ve çocuk hakları anlayışının Egemen kılınacağı vurgulandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli