CHP YETKİ YASASI´NI ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK
SİYASET 11.05.2018 14:37:49 324 0

CHP YETKİ YASASI´NI ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Bülent Tezcan, Bakanlar Kurulu´na KHK çıkarma yetkisiyle ilgili pazartesi günü Anayasa Mahkemesi´ne yürürlüğü durdurma talebiyle müracaat edeceklerini açıkladı.

 

Tezcan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ?tek adam yönetiminin, uyum yasalarını parlamentodan kaçırarak, yetki kanunu çıkarıp KHK´larla Türkiye´yi tek adam rejimine hazırlama peşinde? olduğunu ifade etti. Bunun Gazi Meclis´i devre dışı bırakmak anlamına geldiğini belirten Tezcan, ?Bundan sonra ne AK Parti ne MHP Genel Başkanının ?Gazi Meclis´ diyerek övünme hakları yoktur. Gazi Meclis´in yetkilerinin elinden alınmasına ilişkin ittifak içinde olan tek adam koalisyonunun, Gazi Meclis´in şanı üzerinden bir şeyler söyleyemeye hakkı kalmamıştır. Bunlar Gazi Meclis´i topal etme girişimleridir. KHK ile bir yeni sistem inşa etmeye çalışıyorlar, bu telaşlarının nasıl esiri olduklarını gösteriyor? dedi.

TBMM´nin ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapabilme kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Tezcan, ?Bu yetki kanunu, çok açıkça Anayasa´ya aykırıdır, Meclis´in yetkilerinin gasp edilmesidir, Pazartesi günü bu konuda yürürlüğü durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi´ne müracaat edeceğiz? diye konuştu.

 

TBMM Genel Kurulu´ndaki görüşmeler sırasında CHP Adına söz alan İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, düzenlemenin Anayasa´ya aykırı olduğuna dikkat çekerek şu uyarıyı yapmıştı:

?Kabul edilen tasarıda, 16 Nisan 2017´de yapılan referanduma ilişkin bazı düzenlemeler yapılıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetkileri düzenleniyor. Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde yer alan tüzük, Bakanlar Kurulu, İcra Vekilleri Heyeti Kararı, Bakanlar Kurulu Kararı, Bakanlar Kurulu Yönetmeliği, Hükümet, Başbakan, Başvekil, Başbakanlık, Başvekalet, sıkıyönetim, nizamname, Kanun Tasarısı gibi ibareler değiştiriliyor veya yürürlükten kaldırılıyor. 

/resimler/2018-5/11/1442598351742.jpg

Dolayısıyla bu olayı "Yaptık oldu, geçti oldu." gibi bir olguyla kesinlikle tanımlamamak gerek. Bu çalışmalarla ilgili olarak, bu çalışmaların yürütülmesiyle ilgili olarak da tarihte bıraktığımız iz maalesef bu Parlamentonun kırdığı rekora rağmen, kırdığı rekora karşın pek iyi anılmasına neden olmayacak, maalesef. Yetki tasarısıdır, dolayısıyla bu yetki tasarısıyla ilgili olarak Bakanlar Kuruluna verilecek yetkilerin her birinin ne şekilde düzenleneceği de Anayasa´mızın 91´inci maddesinde çok açık bir şekilde sayılmıştır. Anayasa´nın 91´inci maddesi "Bu şekilde çıkarılacak olan kanun hükmündeki kararnamelerin -yani 1´inci maddede saydıklarımızın- amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içerisinde kaç defa kullanılacağını çok net olarak belirtmek zorundadır." diyor, 91´inci madde bu. Dolayısıyla, bu kararnamenin içerisinde muğlak, içeriği belli olmayan, neyi kapsadığı belli olmayan, hangi düzenlemelere kadar uzanacağı konusunda herhangi bir sınırlama taşımayan düzenlemeler yapıldığı takdirde, bu, Anayasa´nın 91´inci maddesine aykırı oluyor. Nitekim Anayasa Mahkemesinin -zaten bu, 1982 Anayasası´nın hükmüdür, değişmemiştir- 1982 Anayasası´ndan beri verdiği kararlarda 91´inci maddedeki ilkelere uymayan yetki kanunlarıyla ilgili sürekli iptal kararları verilmiş.?

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli