CHP YASALAŞAN KHK´LERİ  ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK
SİYASET 10.03.2018 12:56:39 366 0

CHP YASALAŞAN KHK´LERİ ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL, OHAL KHK´LARINA İLİŞKİN CHP´NİN YOL HARİTASINI ANLATIRKEN ?HER BİR KHK ÜZERİNDE TİTİZLİKLE ÇALIŞIYORUZ, ANAYASA MAHKEMESİ´NE MADDE MADDE BAŞVURACAĞIZ,? DEDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, OHAL KHK´larının Resmi Gazete´de yayımlanmasının, CHP´nin izleyeceği yol haritasına ilişkin olarak, ?Anayasa hukuku konusunda deneyimli bilim insanları ile bir çalıştay düzenledik, orada görüşlerini aldık. Şu anda her bir KHK üzerinde titizlikle ayrı ayrı çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi´ne götüreceğimiz KHK´larda madde madde başvuru yapacağız? değerlendirmesinde bulundu. CHP´li Özel, MYK´nın uygun görmesi durumunda, siyasi partilerle temas ederek, onların görüşünü de alabileceklerini belirtti.


Partinin intedrnet sitesinde yer alan duyury göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, OHAL KHK´larının Resmi Gazete´de yayınlanmasının ardından CHP´nin bundan sonraki yol haritasına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

EN HUKUKSUZ ARA DÖNEM

?Cumhuriyet tarihinin en hukuksuz ara döneminin içindeyiz. Burada da 31 tane Kanun Hükmünde Kararname ile karşı karşıyayız. Bunlardan 5 tanesi 1,5 yıl önce kanunlaşmış ve tarafımızdan Anayasa Mahkemesi´ne götürülmüştü. Geriye kalanlarla ilgili normal şartlarda herhangi bir tanesi için bile 60 günlük sürede Anayasa Mahkemesi başvurusu hazırlanması oldukça külfetli bir iş. Böyle bir şey ile karşılaşacağımızı biliyorduk, bu nedenle uzun süredir KHK´ları çalışıyorduk.

MADDE MADDE BAŞVURU YAPACAĞIZ

Tüm Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerimizle yaptığımız toplantıda işbölümü yapmış, her KHK´yı milletvekillerimize bölüştürmüş ve raporlarını almıştık. Anayasa hukuku konusunda deneyimli bilim insanları ile basına ve kamuoyuna kapalı bir çalıştay düzenledik, orada görüşlerini aldık. Şu anda her bir KHK üzerinde titizlikle ayrı ayrı çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi´ne götüreceğimiz KHK´larda madde madde başvuru yapacağız. Elbette KHK´lar açısından 10 gün içinde şekil yönünden itiraz 60 gün içinde eylemli içtüzük ihlali olarak değerlendirdiğimiz yönlerden itiraz ve ayrıca esasa yönelik itirazlarımız olacak.

SİYASİ PARTİLERİN KATKILARI TALEP EDİLEBİLİR

Hukukçularımız, KHK´nın süresi içinde komisyonda ve Genel Kurul´da görüşülmemiş olmalarını şekil yönünden itiraz olarak inceliyor. Bunların birer eylemli içtüzük ihlali olduğundan hareketle kararın alındığı günden 60 gün içinde eylemli içtüzük ihlali başvurusunu yapmayı değerlendiriyoruz. Ayrıca normal kanunların Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi şekliyle madde madde içerik yönünde itirazlarımız var. CHP olarak akademisyenlerle, anayasa hukukçuları ile temas ve çalışma içinde olacağız. CHP´ye sağlanmış olan Anayasa Mahkemesi´ne başvuru yapma ödev ve sorumluluğunun ağırlığını, tüm siyasi partileri etkiliyor olması nedeniyle de diğer siyasi partilerin bu konuda görüşlerini alacak bir siyasi partiler turu planlayabilir, katkılarını talep edebiliriz. Ancak bunun için konuyu MYK toplantısında tartışıp, olumlu bir karar alınması gerekiyor.?

 

?OHAL NELER GETİRDİ??

 

OHAL döneminde çıkarılan 31 kanun hükmünde kararnameden 26´sı Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın imzasının ardından Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece bir buçuk yıldır kanun hükmünde kararnamelerle oluşturulan "OHAL hukuku" yasalaştı. Anayasa Mahkemesinin KHK´lerle ilgili başvuruları reddetmesinin gerekçesi de ortadan kalkmış oldu. Yasalaşan KHK´ler için artık AYM´ye başvurulabilecek.

 

Cumhuriyet´ten Sinan Tartanoğlu´nun haberine göre bir buçuk yıldır kanun hükmünde kararnamelerle oluşturulan "OHAL hukuku" bir yandan yasalaştı, bir yandan da kaos derinleşti.

 

KHK´lerle 107 bin 174 kişi ihraç edildi, 3 bin 604 kişi iade edildi. Dün Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren KHK´lerin arasında ihraç/iade ve kapatma/açma kararnameleri yer aldı. Böylece kişiye özel idari tedbir kararları da yasalaşmış oldu. OHAL mağduriyetlerinin giderilmesi için yürütme organının eliyle, kararname gücünden yararlanarak oluşturulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu´nun kuruluş KHK´si de yasalaştı. Komisyonun, KHK´lerle tesis edilen idari tedbir işlemlerinin incelenmesi olarak tanımlanan görevleri de yasal güce kavuşmuş oldu. Komisyonun artık yasalaşan KHK´lerle ihraç edilen bir kamu görevlisinin durumunu incelemesi ve iadesine karar vermesi durumunda yaşanacak karışıklık ise soru işaretleri meydana getirdi. Böylece yürütmenin oluşturduğu bir idari denetim mekanizmasına, yasalaşan bir ihraç kararını iptal etmesi için Anayasa Mahkemesi gibi hukuksal denetim gücü verilmiş oldu. Komisyonun ihraç edilen bir kamu görevlisini görevine iade etmesi için, artık KHK´yi değil, yasayı denetlemesi gerekiyor. İade kararı verilmesi durumunda yasanın tekrar yayımlanması ya da iade edilen kişi için yasalaşan KHK´ye ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.

 

AYM´nin KHK´lerden doğan işlemlerle ilgili başvuruları reddetmesinin ve OHAL Komisyonu´nu işaret etmesinin de gerekçesi KHK´lerin yasalaşması ile ortadan kalkmış oldu. Böylece artık yasalaşan KHK´ler için Anayasa Mahkemesi´ne başvurulabilecek.

 

   

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli