CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER, RUSYA´DAN DOĞALGAZ ALIMININ ESRARINA ULAŞAMADI
SİYASET 29.02.2016 16:05:46 378 0

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER, RUSYA´DAN DOĞALGAZ ALIMININ ESRARINA ULAŞAMADI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in Rusya´dan gelen doğalgaz ile çalışan enerji santralleri ve kaç megawatt enerji ürettikleri, Türkiye´nin toplam doğalgaz ihtiyacı ve bu ihtiyacın ne kadarının Rusya´dan karşılandığı soruları ?ticari gizlilik? duvarın

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı´na sunduğu soru önergesinde Rusya ile sürdürülen doğalgaz alımının ayrıntılarını sordu. Ancak  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın  ?Doğal Gaz Alım Satım Anlaşmaları 20-25 yıllık uzun dönemli, uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu antlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder. Bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın giderimi gibi yaptırımlara yol açabilir,? yanıtı ile karşılaştı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı´na sunduğu soru önergesinde; Rusya´dan gelen doğalgazın miktarını, İstanbul ve çevresinde dağıtılan gaz miktarını, Rusya´dan gelen doğalgaz ile çalışan enerji santrallerini ve kaç megawatt enerji ürettiklerini, Türkiye´nin toplam doğalgaz ihtiyacı ve bu ihtiyacın ne kadarının Rusya´dan karşılandığını, depolanan doğalgazın Türkiye´nin kaç günlük ihtiyacını karşılayacağını, doğalgazın hangi alanlarda ne kadar kullanıldığını ve elimizdeki gaz miktarının ne kadar süre Türkiye´nin ihtiyacını karşılayabileceğini sormuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın  yazılı sorulara verdiği yanıtlarda anlaşmaların gizliliğine değinildi ve şöyle denildi:

 ? Doğal Gaz Alım Satım Anlaşmaları 20-25 yıllık uzun dönemli, uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu antlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder. Bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın giderimi gibi yaptırımlara yol açabilir. Anlaşmalarda yer alan fiyat maddesi de aynı gizlilik hükümlerine sahiptir. Anlaşmalardaki gizlilik maddesine aykırı durumların, alıcının veya satıcının üçüncü şahıslarla, taraf olduğu diğer anlaşmalar açısından ticari sıkıntılar yaratması söz konusudur.
Ayrıca 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu´nun 4. Maddesinde; ?? Ticari gizliliği olan bilgiler kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz.? Ve 7. maddesinde; ? Doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür.? hükümleri yer almaktadır.

Bununla birlikte taşıtan tedarikçiler tarafından farklı arz kaynaklarından ithalat ve yurt içi üretim yolu ile tedarik edilen doğal gaz, ulusal iletim vasıtası ile taşınmakta ve tüketicilere dağıtım ve bağlantı hatları ile ulaştırılmaktadır. Diğer bir değişle ulusal iletim sistemi bir havuz gibidir. Tüm kaynaklardan gelen gazlar bu sistemde toplanır ve tüketim noktalarına taşınır. Bu nedenle tüketici bazında kullanılan doğal gaz tek bir kaynağa ait değildir.

2014 yılında Rusya´dan ithal edilen doğal gaz miktarının oransal olarak değeri toplam içerisinde % 54,76 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji piyasası düzenleme kurumu 2014 doğal gaz sektör rapor verilerine göre 2014 yılı içerisinde İstanbul ilinde 8.386,27 milyon Sm³ doğalgaz tüketimi gerçekleşmiştir.

2007 yılında devreye alınmış olan ve T.P.A.O ait olan Kuzey Marmara ve Değirmenköy yer altı doğal gaz depolama tesislerinin toplam çalışma gazı miktarı 2.661. milyon Stdm³ dür. Depolama tesislerinde yaz aylarında doğal gaz depolanmakta ve depolanan doğal gaz, kış aylarında oluşan pik tüketimi karşılamak ve iletim sistemine ilave doğal gaz girişinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır?

CHP´Lİ GÜRER TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI´NA ŞU SORU ÖNERGESİNİ VERMİŞTİ

"Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Berat ALBAYRAK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 30.11.2015

Ömer Fethi GÜRER

Niğde Milletvekili

1.Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşması kapsamında alınan yıllık gaz miktarı TL. olarak ne kadardır

2.İstanbul ve çevresinde dağıtılan gaz miktarı ne kadardır?

3.Rusya´dan alınan doğalgaz ile çalışan kaç enerji santralimiz vardır? Üretimleri kaç megawatt´tır?

4. Türkiye´nin toplam doğalgaz ihtiyacının ne kadarı Rusya´dan alınmaktadır?

5. Doğalgaz depolama tesislerimizdeki gaz miktarı Türkiye´nin ihtiyacını kaç gün karşılayabilir?

(CE)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false