CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER ?KIŞ SAATİ UYGULAMASINA ACİLEN GEÇİLMELİDİR?
EKONOMİYE BAKIŞ 24.12.2016 12:43:33 290 0

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER ?KIŞ SAATİ UYGULAMASINA ACİLEN GEÇİLMELİDİR?

Gürer, yaz saati uygulamasının devam etmesi ve kış saati uygulamasına geçilmemesinin enerji tüketimini artırdığı ve özellikle öğrencilerin psikolojisini bozduğunu söyledi ve hükümete çağrıda bulunarak bir an önce yaz saati uygulamasından vazgeçin ?dedi


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ilk kez 1947 yılında uygulanan sonrasında aralıklarla 1973 yılına kadar uygulaması süren ve süreçten bugüne devam eden kış saati uygulamasının yalnız enerji şirketlerinin kazançlarını katlamalarına yaradığını ifade ederek şöyle dedi.
?Kış saati uygulamamasına geçilmemesi ve yaz saati uygulaması devamı ile öncelikle okul çağında çocuklarımız mağdur oldu. Gün ağarmadan okula gitmek zorunda kalan çocuklarımız okullarına zamanında ulaşmalarında sorunlar oluştu. Çocukların uyanmalarından hazırlanmalarına ve kimi taşımalı eğitim olan yerlerde ulaşımdaki duruma bakıldığında ciddi sıkıntı var. Okul sevgisini nerede ise kaybettirecek kadar uykulu çocuklara adeta zorla okula gitmek durumu yaratıldı. Hükümet yine plansız bir uygulama ile hem insani hem ticari anlamda yurttaşları mağdur etti. Son beş yılın Kasım ayı ortalaması bu yıl ilk kez geçen yılın aynı ayına göre % 6,5 düzeyinde arttı. Tüketimdeki artış ülkemizde ekonomik durgunluk ve imalat sanayinde kapasite kullanımındaki azalmaya rağmen arttı. Dünya iletişimi açısından da sorun var. Tek kazanan elektrik şirketleri oluyor?dedi.

DOĞALGAZ SIKINTISI BOTAŞ´IN ELEKTİRİK ÜRETEN SANTRALLERİNE GAZ VERMESİNİ SORUNLU KILDI

CHP Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer Enerjide yaşanan sorunları EÜAŞ, TETAŞ, TEİAŞ, BOTAŞ, gibi kuruluşlarının Bütçe komisyon görüşmelerinde de dile getirdiklerini belirterek? Elektrik üreten santrallere doğal gaz arzında yaşanan dalgalanmalar Kasım ayına göre elektrik üretiminde doğal gazın payını düşürdü. Elektrik üretiminde doğal gazın önemli bir ağırlığa sahip dışa bağımlılığımızda % 98 oranında. Bu durum ciddi bir arz güvenliği sorunu yaratmaktadır. 28.03.2015 Elektrik Piyasası dengeleme ve uzlaştırma yönetmenliği ile Piyasa katılımcıları tarafından gün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında teklif edilecek alış ve satış fiyatları asgari ve azami limitler serbest piyasa koşullarına göre belirlemektedirler. Bu cümleden olarak piyasalar için asgari ve azami fiyat limitlerinde ucu açık iken 0 TL/MWh, azami fiyat 2000 TL/MWh uygulanır olmuştur. 22 Aralık 2016 tarihinde saat 17.00 itibariyle 1 megavat saat başına 1169.55 lira,23 Aralık 2016 tarihinde saat 14.00´de 1899.99 liraya çıkması piyasa takas fiyatı ve sistem marjinal fiyatlarının aşırı yüklenmesi Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığının gerekli tedbirleri almasının gereğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Elektrik santrallerinin doğal gaz kullanımında azalma konutlarda ise artış kış koşulları ile oluşmuştur. TEİAŞ günlük üretim verilerinde 22 Aralık 2016 itibari ile aybaşına göre doğal gazın payı % 17.4 kadar düştü. Elektrikten sonra doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılar önemli bir planlama eksikliğinin varlığını gösteriyor. Yaz saati uygulamasının sürmesi elektrikte olduğu gibi doğal gaz da sorunların oluşumuna neden oldu. Isınma amaçlı doğal gaz tüketimi artması, elektrik tüketiminin konutlarda artması yeni sorunlara neden olacak. Yoğun elektrik iletim hatlarda yarattığı sıkıntılarda dikkate alındığında oluşabilecek elektrik kesintilerinin artışı da ciddi sorunlar yaratabilecektir. Hükümet yaz saati uygulamasını sonlandırmalı, elektrik üretimi ve tüketimi ile doğal gaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamaya yönelmelidir. Bu sürecin sonunda yine olan vatandaşa olacağı için yaz saati uygulaması hemen sona erdirilmelidir.Hava koşullarına bağlı ve doğal gaz temini ile ilintili olarak elektrik üreten santrallerde elektrik fiyatlarını faydacı bir anlayışla saptıyorlar daha önceleri üst limit yoktu sonradan üst limit kondu" dedi. (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli