CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER, ANIT KESTANE AĞACI MÜCADELESİNİ KAZANDI.
SİYASET 27.10.2018 12:57:59 599 0

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER, ANIT KESTANE AĞACI MÜCADELESİNİ KAZANDI.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Balcı köyünde ?Anıt Ağaç´ kapsamına aldırdığı 500 yıllık kestane ağacının, koruma altına alınması ve çevre düzenlemesinin sağlanması için başlattığı girişimlerden de sonuç aldı.

Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından tescil edilen 5 asırlık Anadolu kestanesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nce koruma altına alındı. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 yıl uğraş verdikten sonra, 2016 yılında anıt ağaç olarak tescil ettirdiği 500 yıllık kestane ağacının, çevre düzenlemesinin sağlanması, tanıtımının yapılması ve bölgeye kolay ulaşılabilmesi için yapılacak çalışmalar konusunda yetkilileri göreve davet etmişti.

Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun incelemeleri sonucunda ?Anadolu Kestanesi´ cinsi olarak tescil edilen ve gövde çapı 5 metreye ulaşan kestane ağancının Niğde bölgesinde tescilli tek ağaç olduğunu belirten Gürer, Balcı (Cücü) köyündeki kestane ağacının koruma altına alınmasına rağmen korunmadığını belirtmişti. 

Gürer´in girişimleri sonuç verdi ve 500 yıllık olduğu tahmin edilen, ´Anadolu Kestanesi´ ağacına, bitkisel toprak takviyesi yapıldı, aynı zamanda gövdesinde bulunan çürük ve kuru dallarında budandığı ağacın oyuklarları dolgu malzemesiyle kapatıldı. Çevre düzenlemesi yapılan bölgede, Anıt kestane ağacının tepe tacı izdüşümü içinden geçen yolun iptal edilerek yol güzergah değişikliği yapılması, bitkisel toprak takviyesi yapılması, çürük ve kuru olan dalların budanarak açık kalan yerlerin macunlanması, oyuklarların  dolgu malzemesi ile kapatılması, çit malzemesi ile çevrilmesi konusunda girişim başlatıldı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 yıllık mücadele sonucunda önce anıt ağaç olarak tescil ettirdiği 5 asırlık kestane ağacının, korunması için başlattığı girişimden de sonuç almış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

Gürer şu açıklamalarda bulundu,  ? Niğde ilinde varlığını kamuoyu gündemine 15 yıl önce resimleyerek yerel basında Niğde´de böyle bir ağacın varlığını duyurdum. Niğde ilinde  kestane ağacı yoktu. Ama  Bor ilçesi Balcı (Cücü) köyünde Niğde Kapadokya´nın Başkenti kitabımı yazarken tarihi doku araştırmasına gittiğimde köy halkı bu ağaçtan söz etti. Ağacın yanına gittiğimde geniş bir kaya parçası üzerinde muhteşem ağacı gördüm. Dağ yamacında ovaya bakan yerde bu ağacın cücü beyini ziyarete gelen bir ihtiyarın gördüğü misafirperverlik karşısında köyden ayrılırken cebinden çıkardığı bir tohumu buraya koyduğu ve sonuçta bu ağacın böyle oluştuğunu anlattılar,  en az beş yüz yıllık olduğunu ifade ettiler. Haberi yaptım. Yetkilileri bölgeye getirdim. Yıllarca anıt ağaç olması için uğraştım. Ürününü köylülerin imece usulu paylaştığı ağacı milletvekili olunca yazılı soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıdım. Sonuçta anıt ağaç olarak tescillenmesini sağladım. Bu yaz gittim, baktım asırlık ağaç dalları kırılmış, yanından yol geçirilmiş, tepki gösterdim. Basın, habere yer verdi ve sonuçta ağaca müdahale edildi. Ağaç kurtarıldı. Şimdi  tarihi öneme sahip olan kestane ağacının, tanıtımının yapılması için de çaba gösterilmeli? dedi.

(Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli