CHP KURULTAYI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILDI
SİYASET 25.01.2018 15:02:04 297 0

CHP KURULTAYI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 3-4 Şubat tarihlerinde yapılacak olan Olağan Kurultay konusunda basına açıklamalarda bulundu ve kurultay temasının ?Adalet ve Cesaret´ olacağına işaret etti

?Bildiğiniz gibi 3 ? 4 Şubat tarihlerinde 36. Olağan Kurultayımızı gerçekleştireceğiz. Tabi bu kurultay sürecine gelinceye kadar, yaklaşık 150 günlük bir kongre sürecimiz söz konusu idi. Kısaca o kongre sürecinden bahsedip, kurultayla ilgilide sizlerle bir takım bilgileri paylaşmak istiyorum,? diyerek sözlerine başlayan Bingöl şu bilgileri verdi:

 ?Bizim kongre sürecimiz, diğer siyasi partilerden farklı olarak uzun bir zaman dilimini kapsıyor. Zira biz, delege seçimlerini dahi demokratik bir süreci işleterek gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye´de yaklaşık 50 bin 200 civarında mahalle ve köy muhtarlığı var. Biz bu dönemde 30 binin üzerinde mahalleye sandık koyarak, üyelerimizin özgür iradesiyle mahalle delegelerinin seçimini gerçekleştirdik. Geri kalan 20 bin civarındaki mahallede ise köy ve beldelerdeki muhtarlıklar idi, oralardaki üye sayımızın çok az olması nedeniyle, sandık koymadan kendi aralarında uzlaşarak delegelerin tespitini sağladık. Sonrasında siz de yakından takip etmişsinizdir, ilçe kongrelerimiz başladı. 940 ilçede kongre gerçekleştirdik. Bu kongrelerden 532´sinde iki adaylı, 74´ünde ise 3 adaylı kongreler yapıldı. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, Cumhuriyet Halk Partisinin dışında hiçbir parti ne delegelerini, ne de ilçe ve il kongrelerinde böylesine çoklu adaylarla yarıştırarak kongre gerçekleştirmiyor. Diğer siyasi partilerin bir çoğunda formalite delege seçimleri yapılır ve adeta atamayla birden fazla adayın hemen hemen hiç sözkonusu olmadığı ilçe kongreleri yapılır. Bu bizim parti içi demokrasi ne kadar önemsediğimizi ve bırakın delege seçimlerini ilçe ve il kongrelerini, şeffaf, adayların rahatlıkla yarıştığı kongreler şeklinde gerçekleştirdiğimizin en somut örneği.

?KADIN DELEGE VE BAŞKAN SAYILARIMIZ HER KONGREDE ARTIYOR?

Peki bu ilçe kongreleri sonucunda ne oldu? 238 ilçe başkanımız ilk kez seçildi. Bunların tamamı iki ve üçlü adayların olduğu kongreler sonucunda gerçekleşti ve yine 265 ilçe başkanımız ise ikinci kez tekrar ilçe başkanlığını kazandılar. Bir başka önemli özellik, ilçe başkanlarımızın üç dönemden fazla göreve devam edeni yok. Yani en fazla üçüncü kez ilçe başkanlığını kazanan arkadaşlarımız var. Bir başka önemli özellik ise bizim hem delege seçimlerinde, hem ilçe ve il kongrelerimizde kadın delege ve başkan sayılarımızın her kongrede arttığı, aynı şekilde ilçe kongre sonuçlarında yüzde 10 oranında 2015 kongrelerine baktığımızda kadın ilçe başkanı sayısının arttığını görüyoruz. Yaş ortalaması da çok ilginç sonuçlar verdi. 750 ilçe başkanımız 20 ila 50 yaş aralığında, 70 yaşın üzerinde ilçe başkanımız ise sadece 19 arkadaşımız 70 yaşın üzerinde. Yani bu söylenenlerin aksine Cumhuriyet Halk Partisinde bir gençleşmenin olduğunu da somut bir şekilde ortaya koyuyor. Arkadaşlarımız çıkıyorlar özgür iradeleriyle aday oluyorlar, hiçbir baskıya, hiçbir zorlamaya uğramadan yarışarak aday olup ve sonuç alıyorlar. Bu da çok önemli bunu da sizinle paylaşmak istedim.

?5 KADIN ARKADAŞIMIZ İL BAŞKANI OLDU?

Sonrasında il kongrelerimizi gerçekleştirdik. 80 ilde kongrelerimiz sonucunda 5 ilimizde kadın arkadaşlarımız il başkanı seçildi. Bu 2015 kongrelerinde 2 ile sınırlıydı. Ama önemli bir özellik bu illerin dışında 20´ye yakın ilimizde kadın arkadaşlarımızda yarıştı ama bazıları çok az oyla, bazıları biraz daha fazla oyla kaybettiler ama 5 kadın arkadaşımız il başkanı oldu. Bu da bizim açımızdan çok önemli. Zira bildiğiniz gibi kota uygulayan tek siyasi parti biziz ve bu kota uygulamasını yıllar öncesinde başlatmıştık. İlerleyen günlerde bir tüzük değişikliğiyle belki bu kotalar çok daha farklı rakamlara da partimizde ulaşacaktır.

Bu 80 il kongresi sonrasında, 29 il başkanımız ilk kez seçildi ve 27´si ise ikinci kez il başkanı oldu. Yine il başkanları yaş ortalamasına baktığımızda da 20 ila 50 yaş aralığında 58 il başkanımız var, çok genç il başkanlarımız var. Zaman zaman onlarla da karşı karşıya geleceksiniz, göreceksiniz. Çok aktif, çok heyecanlı ve o bulundukları ilçe ve illerde ciddi anlamda partinin ivmesini yükseltecek arkadaşlarımız bu süreçte görev aldılar.

?248 KADIN ARKADAŞIMIZ KURULTAY DELEGESİ OLDU?

Bizim tabi kurultay delegelerimizin toplam sayısı 1266. Bu sayının 1090´ı seçilerek gelen yani il kongrelerinde seçilen kurultay delegelerimiz. Bu kurultay delegelerinin içinde de bir takım özellikler var onu da sizinle paylaşayım. 248 kadın arkadaşımız kurultay delegesi ve bu kurultay delegelerinin bazıları hani sizde zaman zaman karşılaşıyorsunuz anahtar listeler oluşuyor fakat kadın arkadaşlarımızın birçoğu bu anahtar listelerin dışında aday olarak sonuç alan arkadaşlarımız. Bu sayı 2015 kongrelerine baktığımızda yüzde 25 oranında artmış durumda ve yine bir başka detay bu 1090 seçilen kurultay delegesinin içinde 740´ı yenilenen, yeni seçilen kurultay delegelerimiz. Bu da toplam kurultay delegelerimizin, seçimle gelen kurultay delegelerimizin yüzde 68 gibi çok yüksek bir oranına tekabül ediyor. Yani bu süreçte 150 günlük kongre sürecinde delegelerin mahalle delegesi seçildiği dönemden itibaren ta kurultay delegelerinin seçildiği sürece baktığımızda gençleşmenin, yenileşmenin kendi demokratik işleyişi içerisinde gerçekleştiğini görüyoruz.

?KURULTAY TEMAMIZ ?ADALET VE CESARET´?

Bizim yine bildiğiniz gibi kurultay temamız ?Adalet ve Cesaret´. Bu tema kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra çok ciddi anlamda kabul gördü ve olumlu dönüşler oldu. Adaletin Türkiye´de ne denli önemli olduğunu hep birlikte Adalet Yürüyüşü, Maltepe Mitingi ve Adalet Kurultayı´yla hep birlikte gördük. Türkiye´de adaletsizliğin, haksızlığın, hukuksuzluğun olduğu herkesçe malum ama vatandaşlarımız uğradıkları bu adaletsizliğe ve haksızlığa karşı maalesef olumsuz bir ortamda baskıya maruz kalmaları nedeniyle seslerini duyuramıyorlardı. Ta ki, Sayın Genel Başkanımızın ?Adalet Yürüyüşü?nü başlatıncaya kadar. O yürüyüş toplumun her kesiminden onbinlerce, yüzbinlerce, milyonlarca insanı cesaretlendirdi. Onlar da bizimle birlikte yürüdüler. Yağmur demeden, sıcak demeden, yaşlarına bakmadan o büyük Adalet Yürüyüşüne güç kattılar ve nihayet milyonlar Maltepe meydanını doldurdu. Adalet Türkiye için vazgeçilmez bir kavram ve bu adaleti güçlendirecek olan, adaleti tesis edecek olan da cesaret. Biz bu cesareti 80 milyon vatandaşımıza hissettirerek, onlarla birlikte ayağa kalkarak Türkiye´de demokrasiyi yeniden tesis etmek adına, büyük bir yürüyüşü Adalet Yürüyüşüyle başlatmıştık. Türkiye´de insan haklarının, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin tesis edilinceye kadar bu uzun yürüyüşümüzü yurttaşlarımızla birlikte sürdüreceğiz.

?DİVAN BAŞKANLIĞINI ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ YILMAZ BÜYÜKERŞEN´İ ÖNERECEĞİZ?

36. Olağan Kurultayımızın divan başkanlığını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Büyükerşen´i önereceğiz, kurultayımız bu konuda bir irade ortaya kor, kabul ederse Sayın Yılmaz Büyükerşen kurultayımızın divan başkanlığını yürütecek. Biz divan başkanı olarak Sayın Büyükerşen´i önereceğiz.

Bingöl açıklamalarından sonra basın mensupları tarafından yöneltilen soruları da şöyle yanıtladı:

Soru- Efendim il, ilçelerdeki değişimlerden bahsettiniz. Peki kurultayda Parti Meclisinde nasıl bir değişim bekleniyor ve MYK üyelerinde böyle bir değişiklik bekleniyor mu? Bir bunu sormak isterim.

İkincisi, seçimin nasıl olacağı merak konusu, çarşaf liste mi, blok liste mi? Genel Başkanın son mesajlarından çarşaf olacağına yönelik bir beklenti var ama il başkanlarının da bir kısmının blok isteyebileceği de ifade ediliyor. Bu konuda bir netleşme var mıdır?

Tekin BİNGÖL- Şimdi bizim kurultaylarımızda sizde çok iyi biliyorsunuz ki, partili arkadaşlarımız Parti Meclisine, Yüksek Disiplin Kuruluna çok rahatlıkla aday olabiliyorlar. Hiçbir engelle karşılaşmıyorlar ve son kurultaylarda yaklaşık 400 ila 450 arkadaşımız Parti Meclisine aday olmuştu. Arkadaşlarımızın Parti Meclisine ve Yüksek Disiplin Kuruluna aday olma hakları var. Yönteme gelince, tüzüğümüz çarşaf listeyi öngörüyor. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanımızın ya da Genel Merkezimizin bu konuda tüzüğe bağlı kalma gibi bir sorumlulukları var. Ancak ilçe ve il kongrelerinde olduğu gibi kurultayda da kurultay delegelerinin kararı farklı olursa bu karar geçerli olur. Yani kurultay delegeleri eğer bir blok listeyle ilgili önerge verir, bu önerge oylanıp da yarıdan bir fazla hazirundaki kurultay delegelerinin yarıdan bir fazlası blok liste derse yöntem o olur. Bizim böyle bir talebimiz sözkonusu değil. Ama irade tamamen kurultay delegelerinin iradesi.

Soru- Genel Başkan adaylarından Sayın Muharrem İnce iki gün önce bir televizyonda yapılan haberde Sayın Genel Başkana yönelik eleştirilerini sıralarken, ?mankafa dedirtmezdim´ dedi. Genel Merkez olarak konuya bakışınız nedir efendim?

Tekin BİNGÖL- Biz partiyi ve partili arkadaşları kesinlikle kamuoyunda tartışmayı doğru bulmuyoruz. Hele Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan adayı arkadaşlarımızın yani daha dikkatli bir dil kullanmalarında yarar var. Sayın İnce deneyimli bir siyasetçi arkadaşımız, aday olması son derece doğal, en doğal hakkı. Ama dediğim gibi daha dikkatli dil kullanmakta fayda var.

Soru- Efendim iki sorum olacak. Hatay milletvekili Mevlüt Dudu Reyhanlı´ya atılan bombalar, roket atarların Türkiye sınırlarından atılmış olabileceğini söylemişti. Bu konuyla ilgili kendisiyle görüştünüz mü, son durum nedir?

İkinci sorumda, 170´i aşkın akademisyen ve aralarında sanatçılarında bulunduğu kişiler Afrin operasyonunun durdurulması için imza topladı. Bu konuda değerlendirmelerinizi alacağım.

Tekin BİNGÖL- Sayın Dudu´yla ben birebir bir görüşmem olmadı. Ben de sadece sosyal medyadan gördüm. Ama o füzelerin, roketlerin katyuşa füzesi olduğu zaten resmi makamlarca da açıklandı. Ama menziliyle ilgili devletin resmi rakamlarının, resmi yetkililerinin vereceği bilgiler bizim için esastır. Orada vatandaşların ya da farklı farklı kesimlerin bir takım söylemleri olabilir. Milletvekili arkadaşımızda bu duyduklarını dile getirmiş olabilir.

Akademisyen ve sanatçılar ilk kez böyle bir girişimde bulunmuyorlar. Biliyorsunuz toplumun en dinamik kesimleri akademisyenlerdir, yazarlardır, sanatçılardır, bilim adamlarıdır. Onlar böyle bu tür girişimleri zaman zaman Türkiye´de basın aracılığıyla paylaşıyorlar. Çok doğal karşılamak lazım, onların kendi takdirleri. Hiç kimseyi düşüncelerinden dolayı farklı bir anlayışla değerlendirmemek lazım, saygı göstermek lazım.

Soru- Efendim üç adaylı görünüyor şimdiden kongre eğer imzaları toplayabilirlerse. Diğer adayların kurultayda konuşabilmeleri ve oturma düzenleri açısından bir düzenlemeye gidecek misiniz? Bir bunu sormak isterim.

Birde kamuoyunda bazı iddialar vardı basına da düştü. İşte Deniz Baykal´ın Genel Başkanla bilerek görüşmediğine, kurultay nedeniyle delegeler üzerinden bir hesap tutulduğu tartışmaları var, bu yönde iddialar var neler söylersiniz?

Tekin BİNGÖL- Şimdi birinci sorunuzu cevaplandırayım. Tabi bizim tüzüğümüz gereği yüzde 10 imzayla Genel Başkan adayı olunabiliyor. Elbette bu imzayı toplayan her arkadaşımızın aday olma hakkı var. İmza toplayıp da divana başvurduklarında adaylıkları geçerliyse onların konuşma hakları elbette olacak, hiçbir sınırlama getirilmesi sözkonusu olmaz hele CHP kongrelerinde, kurultaylarında. Oturma düzenleri tabi ki Genel Başkan adaylarıyla ilgili farklı bir düzenleme olacak. Ama bu kez Ankara Salonunda bildiğiniz gibi kurultayımızı gerçekleştiriyoruz. Orada farklı bir konseptle bir yerleşme düzeni yapacağız. Onun bütün hazırlıklarını yaptık, yani kurultaya hazırız. Ama sizde orada göreceksiniz ki, hem basın mensupları, hem kurultay delegeleri, hem de konuklarımız için, onur konukları için çok uygun, çok çalışma ortamı üst düzeyde olan bir düzenleme yaptık.  

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false