CHP-İYİ PARTİ ARASINDA 27 İLDE İŞBİRLİĞİ
SİYASET 25.01.2019 15:53:34 605 0

CHP-İYİ PARTİ ARASINDA 27 İLDE İŞBİRLİĞİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaptıkları ortak basın açıklamasında, CHP ve İYİ Parti´nin demokratik anlamda çok geniş bir işbirliğini hayata geçirdiklerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti Genel Merkezi´nde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu´nu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu karşıladı. Kılıçdaroğlu´na ziyaretinde CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun eşlik etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Akşener, ortak basın açıklaması yaptı. 

Kılıçdaroğlu, ?Bizim demokrasi tarihinde ilk imzayı atma gibi bir geleneğimiz var. Bu kez yine güzel bir demokrasi geleneğine ortak imza atıyoruz. Türkiye´de Cumhuriyet tarihinde ilk kez demokratik anlamda çok geniş bir işbirliğini İYİ Parti ile hayata geçiriyoruz. Biz demokrasi mücadelesi veriyoruz, huzur içinde birlikte yaşama mücadelesi veriyoruz. Kavgadan yana değiliz, barıştan, huzurdan yanayız. İsteriz ki bütün belediye başkanlarımız kentlerini huzur içinde yönetsinler ve yönetirken de hiçbir ayrımcılık yapmasınlar, bütün vatandaşları kucaklasınlar. İYİ Parti ile yaptığımız işbirliğinin kahramanları var. İki arkadaş İYİ Parti´den, iki arkadaş CHP´den uzun çaba gösterdiler, biz genel başkanlara hazır bir liste getirdiler. Emeği ödüllendirmek gerekiyorsa dört arkadaşıma teşekkür ediyorum. Bizler bu uzlaşma kültürünü bu bağlamda, geniş bağlamda Türkiye´nin önüne koyduğumuz için mutluyum? dedi.

 ?Cumhur İttifakı´nı oluşturan iki siyasi partinin oluşturduğu sisteme hakaret eden, onları tahkir eden bir dil kullanmadık" 

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ise, ilk işbirliği kararını CHP Genel Merkezi´nde aldıklarını hatırlatarak, ?Bugün sonuçlandığını paylaşmak üzere İYİ Parti Genel Merkezi´nden iki genel başkan olarak sizlerle bir aradayız. Bende CHP´nin ve İYİ Parti´nin temsilcisi olan bu iki arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Zaman zaman intiharın eşiğine geldiler ama durum iyi. Uzun bir süreçti. Türkiye´de ortak çıkarların ortaya koyulabileceğini, kişisellikten uzak bir çalışma yapılabileceğini Türkiye´ye bu arkadaşlarımız sağlamış oldular? ifadelerini kullandı. 

Türkiye´nin coğrafyası, jeopolitik konumu nedeniyle hem iktidarın hem muhalefetin Türkiye ile hedefleri olan grup, ülke veya terör örgütleri konusunda dikkatli olması gerektiğini, Türkiye´yi korumak için ne gerekiyorsa yapması gerektiğini, her iki genel başkan olarak defalarca bu tür problemlerde iktidarın yanında durduklarını söyleyen Akşener, şöyle konuştu: 

?Burada bir sorun yok, bunlar hep olacak ve devam edecek Türkiye´nin coğrafyası nedeniyle. Ama biz yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçimde muhtar, belediye meclis üyesi, il belediye başkanı seçeceğiz. Dolayısıyla savaş tamtamları eşliğinde çok kutuplaştırıcı, milleti birbirine düşüren bu tür işbirliklerinin arkasında duran iki siyasi partinin de kurumsal sistemi içerisinde yöneticisi var, taraftarı, seçmeni var. Nasıl ki Cumhur İttifakı´nı oluşturanların olduğu gibi. Sayın Kılıçdaroğlu da, ben de bu zamana kadar Cumhur İttifakı´nı oluşturan iki siyasi partinin oluşturduğu sisteme hakaret eden, onları tahkir eden bir dil kullanmadık. Biz bütün bunlara rağmen huzurun, kardeşliğin ve seçimlerin sadece yerel seçimler olduğunu ve o yerel seçimlerde aday olan arkadaşlarımızın projelerinin tartışılacağı, o ile, ilçeye ve o beldeye hangi hizmetlerin yapılacağının adaylar tarafından yapılacağını sağlayacağız.?  

27 İLDE İŞBİRLİĞİ

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener´in 31 Mart´taki yerel seçimler için nihai ittifak protokolüne imza attıklarını açıklamasıyla 23 büyükşehir ve 27 il olmak üzere toplam 464 belediye için ortak başkan adayı gösterilmesini kesinleşti.

 

Kılıçdaroğlu ve Akşener, bugün İyi Parti´nin ev sahipliğindeki toplantının ardından kameralar karşısına geçti ve yerel seçimlerde hangi belediyeler için işbirliği yapacaklarına dair ittifak protokolünü imzaladıklarını duyurdu.

 

CHP ve İyi Parti´nin imza attığı protokole göre; 23 büyükşehirde ortak aday gösterilecek. Liderlerin açıklamasındaki listede 22 büyükşehir belediyesinde uzlaşma sözkonusuydu. Ancak daha sonra liderlerce yapılan müzakere çerçevesinde Bursa konusunda da anlaşma sağlandığı ortaya çıktı. Dolayısıyla listede olmadığı halde Bursa´da da CHP´nin adayına İyi Parti´nin destek vereceği ifade edildi. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla ve Tekirdağ olmak üzere 13 büyükşehir belediyesi için CHP´nin göstereceği adaylara İyi Parti tarafından destek verilecek. İyi Parti´nin Balıkesir, Kocaeli, Gaziantep, Denizli, Kayseri, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 10 büyükşehir belediyesi için adaylarını ise CHP destekleyecek.

 

CHP ve İyi Parti, 27 il belediyesi için de ortak aday ile seçimlere girecek. Buna göre; Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak olmak üzere 16 il belediyesi için CHP´nin adayına destek verilecek. Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat olmak üzere 11 il belediyesi için İyi Parti´nin adayı desteklenecek.

 

Böylece iki parti, Türkiye´nin 81 ilinden 50´sinde ortak adayla belediye başkanlığına talip olacak. Ancak 7´i büyükşehir belediyesi olmak üzere 31 ilde ise CHP ve İyi Parti kendi adaylarıyla yarışacak. Dolayısıyla Mersin, Erzurum, Diyarbakır gibi büyükşehirlerde her parti kendi adayını gösterecek.

 

Ankara´da özellikle Etimesgut ilçesinde ortak aday için yürütülen müzakerelerde sonuç elde edilemediği açıklandı. Buna göre, Etimesgut´un da arasında olduğu 17 ilçede ayrı adaylar gösterilecek. İstanbul´da ise 10 ilçede anlaşılamadı ve buralarda ayrı adaylarla yarışılacak. İzmir´de 5 ilçe her iki parti de aday gösterecek. Aydın´da ise, Kuşadası ilçesinde uzlaşma olmadı. Muğla´da özellikle Bodrum ilçesi üzerinde tartışma yapıldığı yansımışken, Bodrum´un aralarında olduğu 13 ilçede ittifak gerçekleşmedi. Konya´da da 20 ilçede ortak aday çıkarılamadı.

 

Bu tabloda İzmir Büyükşehir Belediyesi için CHP´nin adayına İyi Parti´nin destek vermesi kesinleşti. Ancak halen CHP içerisinde İzmir´den kimin aday gösterileceği konusunda parti içi uzlaşma sağlanamadı.

İki partinin Adana konusunda   mutabık kaldığı adaylar ile yarışacakları ilçeler şöyle:

 /resimler/2019-1/25/1555102254175.jpg

 haber merkezi /iha

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false