CHP, ?ÇİFT HANELİ ENFLASYON GARANTİLENDİ? DERKEN İKTİDARIN HEDEFİ HALA TEK HANE
EKONOMİ 3.11.2017 15:25:55 348 0

CHP, ?ÇİFT HANELİ ENFLASYON GARANTİLENDİ? DERKEN İKTİDARIN HEDEFİ HALA TEK HANE

Başbakan ?Sebeplerini biliyoruz, Bizim beklediğimizin üzerinde bir enflasyon var? diyor CHP´li Öztrak ise, ?.Sıcak paraya tefeci faizi ödenmesine rağmen ne kur ne de enflasyon kontrol edilebiliyor. Nitekim bugün dolar kuru yeniden 3,83 TL´ye dayandı.,?

Ekim ayında yıllık enflasyon 9 yılın rekorunu kırarak yüzde 12´ye dayandı, yılsonunda çift haneli enflasyon garantilendi. Fiyatlardaki artış özellikle sağlık, gıda, ulaştırma gibi vatandaşı doğrudan etkileyen alanlarda had safhaya ulaştı. 

?BAŞBAKAN: ?HEDEFİMİZ TEK HANE??

Erzincan´da Terzi Baba Camii´nde cuma namazını kıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başbakan Binali Yıldırım, enflasyon oranıyla ilgili sorulan bir soru üzerine ise şunları söyledi:

 "Enflasyon oranı yüzde 11.9. Bu bizim beklediğimizin üzerinde bir sonuç. Hedefimiz orta vadeli planda önümüzdeki yıldan itibaren bunu tek rakamlı orana düşürmek. Aldığımız önlemler var. Önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Sebeplerini biliyoruz. Sonuç önemli. Bizim beklediğimizin üzerinde bir enflasyon var. Bundan sonra bu oranı daha da aşağıya çekmek. Daha fazla üreteceğiz. Piyasanın ihtiyacı olan nakit ihtiyacını karşılayacağız. Üretim girdi maliyetlerini düşüreceğiz. Hedefimiz enflasyonda tek hane. Bölgesel şartlardan kaynaklanan dalgalanmalar oluyor"

?DOLAR KURU VE ENFLASYON ARTIK  TUTULAMIYOR?

Hükümet ekonominin coştuğunu iddia ederken asıl coşanın hayat pahalılığı olduğunu söyleyen CHP´li Öztrak, ise Türkiye´nin sıcak paraya tefeci faizi ödemesine rağmen dolar kurunun ve enflasyonun tutulamadığına dikkat çekti.

CHP´nin internet sitesinde yapılan duyuruya göre ekonomideki sıkıntıların kaynağının hukuk devletinden, kurallardan ve ciddiyetten uzaklaşmak olduğunu ifade eden Öztrak, ?Bugün ülkemizde büyük bir ciddiyet açığı vardır. Bu sıkıntıların üstünden ancak hukuka saygılı, ciddi bir yönetimle gelinebilir? değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. CHP´li Öztrak, açıklamasında şunları belirtti:

?COŞAN EKONOMİ DEĞİL, HAYAT PAHALILIĞI?
Enflasyon Ekim´de beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Ekim´de tüketici enflasyonu yüzde 2,1 olurken; bu 2011´den bu yana en yüksek Ekim ayı enflasyonu oldu. Ekim´de 12 aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 11,9 ile 2008 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

?ENFLASYON HEDEFLERİ ÇÖPE GİTTİ?
Ekim ayı enflasyonu ile beraber hükümetin daha birkaç hafta önce açıkladığı enflasyona ilişkin tahminler de çöp sepetine gitti. 2017´ye yüzde 6,5 enflasyon hedefiyle başlayan, bunu Ekim ortasında yüzde 9,5´e çeken, daha iki gün önce TCMB tarafından yüzde 9,8 olarak açıklanan 2017 enflasyon tahmini henüz bu rakamların dumanı tüterken geçersiz hale geldi. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen enflasyon yüzde 9,5 ile yine 2008 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek dönem enflasyonu oldu.

?ÇİFT HANELİ ENFLASYON GARANTİLENDİ?

Geçtiğimiz yıllarda Kasım-Aralık döneminde gerçekleşen ortalama enflasyon yüzde 1,2. 2017´nin geri kalanında aynı oranda gerçekleşecek bir fiyat artışı, 2017 enflasyonunun yüzde 10,9 olacağı anlamına geliyor. Yani enflasyonda çift hane garantilendi.

?CEPTEKİ YANGIN DAHA BÜYÜK?
Manşet enflasyon rakamları zaten oldukça vahimken vatandaşın günlük yaşamında en çok tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki olağanüstü artışlar ise cepteki yangının daha büyük olduğunu gösteriyor. Nitekim son 12 ayda ulaştırma fiyatlarının yüzde 16,8; gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının yüzde 12,7 ve sağlık hizmetleri fiyatlarının yüzde 12,2 arttığı anlaşılıyor. Döviz kurunun ateşi yenden yükselmişken, akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam yapılırken vatandaşın cebindeki yangının daha da büyüyeceği görülüyor.

?ENFLASYON CEPHESİNDE UMUT YOK?
Merkez Bankası´nın yakından takip ettiği ve ilerleyen günlerin enflasyonu için fikir veren çekirdek enflasyon göstergeleri de önümüzdeki günlerde enflasyon cephesinde değişen bir şey olmayacağını gösteriyor. B ve C çekirdek enflasyon göstergelerinin ortalaması Ekim ayında yüzde 2,3 artarak 2008 Mayıs ayından bu yana en yüksek artışını gösterdi. Aynı çekirdek göstergelerin ortalamasındaki 12 aylık değişim ise Eylül´de yüzde 10,9 iken Ekim ayında yüzde 11,8´e çıktı. Yine yurtiçi üretici fiyatları da geçtiğimiz ayki nispi sakinliğini bozarak Ekim´de yüzde 1,7 arttı. Eylül´de yüzde 16,3 olan 12 aylık yurtiçi üretici enflasyonu Ekim´de yüzde 17,3´e yükseldi.

?TEFECİ FAİZİ NE ENFLASYONU NE DE DÖVİZ KURUNU TUTABİLİYOR?
Yılbaşından bu yana TCMB, piyasaya verdiği paranın faizini 4 puana yakın artırdı. Bugün piyasalarda iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 13,2´ye sıçradı. Aynı vadede ABD tahvillerine uygulanan faiz ise yüzde 1,6. Sıcak paraya tefeci faizi ödenmesine rağmen ne kur ne de enflasyon kontrol edilebiliyor. Nitekim bugün dolar kuru yeniden 3,83 TL´ye dayandı.

?TÜRKİYE´DEKİ SORUNLARIN KAYNAĞI CİDDİYET AÇIĞI?
Ekonomideki sıkıntıların kaynağı hukuk devletinden, kurallardan ve dolayısıyla ciddiyetten uzaklaşmada aranmalıdır. Bugün ülkemizde büyük bir ciddiyet açığı vardır. Türkiye´yi yöneten kadroların bir ciddiyeti kalmamıştır. Hükümetin yaşadığı dünya ile vatandaşın dünyası arasındaki makas her geçen gün daha da açılmaktadır. Hükümete göre ekonomi coşmaktadır. Ancak coşan kur, faiz ve hayat pahalılığıdır. Hükümet adeta vatandaşla dalga geçmektedir.

?EKONOMİYİ SUNİ TENEFÜSTEN ÇIKARACAK İLACIN ADI HUKUKTUR?

Ekonomide çarklar Kredi Garanti Fonu ile yani taşıma suyla döndürülmeye çalışılmaktadır. Ekonomi ve Türkiye´yi suni teneffüsten çekip alacak olan şey hukuktur. Hukuk olmadan güven olmayacağı, güven olmadan yatırım ve istihdam olmayacağı yani ekonomide çarkların kendi dinamikleriyle dönmeyeceği son 3 yıllık tecrübeyle anlaşılmıştır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hukuka saygılı, ciddi bir yönetimle tüm bu sıkıntıların üstünden gelinecektir.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,30
  • EURO

    34,72% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2498,87% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false