ÇGC´DEN KARAMSAR ?DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ´ MESAJI
SİYASET 2.05.2016 14:07:53 283 0

ÇGC´DEN KARAMSAR ?DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ´ MESAJI

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu´nun mesajında, ?Basının özgürlük alanının genişletilmesi, basın özgürlüğünü engelleyen hükümlerin ayıklanması, basın çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının düzeltilmesi gerekmektedir,? denildi

?Her şeye rağmen objektif ve tarafsız habercilik anlayışı içerisinde hareket eden, tüm zorluklara ve baskılara rağmen ayakta durmaya çalışan, basın meslek ilkeleri ve meslek etiğine bağlı kalan tüm basın çalışanlarının Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun,? dileği ile sonuçlanan Mesaj´da şu görüşlere yer verildi:

?Her yıl Dünya´da 3 Mayıs, ?Basın Özgürlüğü Günü´ olarak kutlanmaktadır. Ancak günümüzde basının ne kadar özgür olduğu tartışma konusudur. Özellikle ülkemizde basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve baskılar göz önüne alındığında, durum iç açıcı görünmemektedir.

Ülkemizde bugün yazdıkları haber ve yaptıkları yorumlar, çizdikleri karikatürlerle hapishanelerde onlarca gazeteci bulunmaktadır. Baskı ve cezalarla sindirilen gazeteler ya el değiştirmekte ya da kapanmak zorunda kalmakta, gazeteciler ise işsizlik veya yandaşlık kıskacına girmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ?Basın hürdür, sansür edilemez. Basın özgürlüğünden doğan sakıncaların giderilme yolu yine basın özgürlüğünden geçmektedir? derken, demokrasilerde 4.güç olan basının önemine dikkat çekmektedir.

Dünya sıralamasında basın özgürlüğü açısından Türkiye alt sıralarda yer almakta, bu da ülkemizin itibarını zedelemektedir. Ayrıca güven sıralamasında Türkiye´de basın siyasetçilerle birlikte listenin sonlarında yer alırken, güven bunalımı yaşadığını gözler önüne sermektedir.

Çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren, özlük haklarından yoksun, sendikasızlaştırılan basın çalışanları, gerek ekonomik ve gerekse de siyasi baskılar karşısında özgürce çalışamamaktadır.

Editoryal bağımsızlığı olmayan, güç odaklarının baskısı altında haber yapamayan, halkın haber alma ve sesini duyurma hakkını kullandığı basın özgür olmayınca, güven ve itibar kaybı kaçınılmaz hale geliyor. Basın meslek ilkeleri çerçevesinde, meslek etiğini göz önünde bulundurarak, halkın çıkarlarını ön planda tutarak, mesleğin gereğini yerine getirmeye çalışan basın, başka güç odakları olmak üzere neredeyse toplumun tüm kesimlerinin hedefi haline geliyor.

Toplum ve işveren baskısı ile işlevsiz hale gelen, her ne kadar kanunlarla ?Basın hürdür sansür edilemez´ denilerek koruma altına alınmış ise de; Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere TCK´nda basın özgürlüğünü zedeleyen hükümler yer almakta, gazetecilerin çalışma alanlarına sınırlamalar konulurken, cezalarla bu özgürlükler kullanılmaz hale  getirilmektedir. Birçok gazeteci özgürce haber yapamamakta, işsizlik tehdidiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Basın sektöründe çalışanların sendikalaşma oranı yüzde 5´i bile geçmemekte, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren gazeteciler sigortasız ve karın tokluğuna çalışırken, basın sektörü kaynağı belirsiz sermaye sahiplerinin eline geçmekte, farklı amaçlar için kullanılan bir araç haline getirilmektedir. 

Demokrasinin en önemli unsuru olan basının özgürlük alanının genişletilmesi, basın özgürlüğünü engelleyen hükümlerin ayıklanması, basın çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının düzeltilmesi gerekmektedir.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü´nde, karamsar bir tablo olmasına rağmen, gelecek adına iyimser olmak ve özgürlük alanlarımızı daha da genişletmek için çalışmak zorundayız.

Her şeye rağmen objektif ve tarafsız habercilik anlayışı içerisinde hareket eden, tüm zorluklara ve baskılara rağmen ayakta durmaya çalışan, basın meslek ilkeleri ve meslek etiğine bağlı kalan tüm basın çalışanlarının Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı