?ÇEVRE SORUNLARINA DUYARLILIĞI ELDEN BIRAKMAMALIYIZ?
GÜNDEM 4.06.2017 14:07:41 344 0

?ÇEVRE SORUNLARINA DUYARLILIĞI ELDEN BIRAKMAMALIYIZ?

5 Haziran Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, tüm insanları, belediyeleri, siyasileri ve sivil toplum örgütlerini duyarlılığa çağırdı ve Türkiye´de 2015 yılında felaketlerden 410 kişinin öldüğünü, 6 bin 768 kişinin

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, çevre sorunlarının bütün dünya için büyük bir tehdit oluşturduğunu bildirdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Kaya, bu tehdit karşısında tüm insanların duyarlılık göstermesi, daha da önemlisi ayrım yapmaksızın siyasetçilerin, partilerin, kurum ve kuruluşların önlem alması, önlemleri takip etmesi ve değişen koşullara uygun davranış geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

?İNSANLAR, DOĞANIN BİR PARÇASIDIR?
Birleşmiş Milletler Örgütü´nün 1972 yılında İsveç´in başkenti Stockholm´de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihini ?Dünya Çevre Günü? olarak kabul ettiğini hatırlatan, o tarihten bu yana etkinlikler, eylemlilikler ve yapılan araştırmaların kamuoyuna sunulması ile çevre sorunlarına dikkat çekilmeye ve önlem alınması için baskı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Kaya,  ?Her yıl belirlenen ana tema çerçevesinde de çalışmalar yaygınlaştırılmak isteniyor.  Dünya Çevre Günü´nün 45. yılı olan bu yılın teması ise  ?İnsanları Doğaya Bağlama? olarak belirlenmiştir. İnsanlar bu tema ile doğanın bir parçası olarak ona nasıl bağlı olduğumuzu düşünmeye ve anlamaya davet ediliyor. Alınmak istenen bu önlemlere karşın çevre sorunları bütün dünya toplumları için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor? dedi.

?108 MİLYON İNSAN OLUMSUZ ETKİLENDİ?
2016 Dünya Felaket Raporuna göre, 2015 yılında dünya genelinde 371 doğal ve 203 teknolojik felaket yaşandığını, raporda, doğal felaketlerin ilk sırasını 154 felaketle sel, ikinci sırayı 114 felaketle fırtına, üçüncü sırayı ise yüzde 38 artışla son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşan kuraklık aldığını kaydeden Kaya, ?Doğal felaketlerin iklim değişikliğinden kaynaklandığı vurgulanan raporda, doğal ve teknolojik felaketlerden yaklaşık 108 milyon insanın olumsuz etkilendiği kaydedildi. 2016 Dünya Felaket Raporu´na göre 2015 yılında 574 felaket yaşandı, 32 bin 550 kişi hayatını kaybetti. Rapora göre, Türkiye´de 2015 yılında felaket sonucu 410 kişi öldü, 6 bin 768 kişi yaralandı. 2016 Yıllık Global İklim ve Afet Raporu´na göre ise doğal afetlerin 2016 bilançosu 210 milyar dolar olarak açıklandı. 2016 yılındaki ekonomik kayıp 2013´ten bu yana ilk kez 200 milyar doları aşan rekor düzeyde yedinci en yüksek yıl oldu? diye konuştu.

?ÇEVRE ÇALIŞMALARININ DESTEKÇİSİYİZ?
Tüm bu tablo karşısında ülkemiz için gösterilecek hassasiyetin hayati önemde olduğunu vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

?Ülkemizde, bu afetlerin yaratacağı riskler düşünülüp onlara karşı hazırlanılmalıdır. Türkiye´nin bu konuda sağlıklı politikalar geliştirebilmesi ve uygulayabilmesi için yasal önlemlerini, hedeflerini, önceliklerini ve gereksinimlerini sağlıklı, bilimsel yöntemlerle belirlemesi ve bu konuda süreklilik arz eden bir tutum göstermesi gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki, hızla artan çevresel kirlenme karşısında, çevre kalitesini yükseltmeye önem vermek,  kentlerdeki sağlıklı yaşam alanlarının nitelik ve niceliklerini artırmak bir zorunluluktur artık.  İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi olarak kentimizdeki olumsuz adımların karşısında dururken gelecek kuşaklara sağlıklı, yaşanabilir bir çevre bırakma amacı güdüyoruz. Aynı zamanda tüm gücümüzle, tüm imkanlarımızla Adananımızı ileriye taşıyacak her türlü çalışmaya destek vermeyi kamusal görev olarak addettiğimizi de beyan ederiz.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli