ÇELEBİ’DEN ÖZEL TİYATROLARA DESTEK ÇAĞRISI
KÜLTÜR SANAT 23.09.2020 10:34:00 590 0

ÇELEBİ’DEN ÖZEL TİYATROLARA DESTEK ÇAĞRISI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, yaşamın her alanını olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının, kültür-sanat dünyasına ağır darbe vurduğunu söyledi.

ÇELEBİ’DEN ÖZEL TİYATROLARA DESTEK ÇAĞRISI

ÖZEL TİYATROLAR YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

BİNLERCE TİYATRO EMEKÇİSİ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, yaşamın her alanını olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının, kültür-sanat dünyasına ağır darbe vurduğunu söyledi. Salgın nedeniyle mart ayında kapatılarak adeta kaderine terk edilen özel tiyatroların bu süreçte ağır bir borç yüküyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Çelebi, “Binlerce tiyatro emekçisi bu süreçte çalışamadığı için bugün açlıkla karşı karşıya. Kredi, kira, vergi ve sigorta prim borçları, birikmiş elektrik, su, telefon faturaları nedeniyle birçok özel tiyatro faaliyetini sonlandırdığı gibi, perdelerini açan tiyatroların birçoğu da salgın öncesindeki seyirci sayısına ulaşamadığı için kapanmanın eşiğinde. Sosyal devletin gereği olarak özel tiyatroların üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı ve desteklenmelidir” dedi.

BİNLERCE TİYATRO EMEKÇİSİ KADERİNE TERK EDİLDİ

CHP Adana İl Başkanı Çelebi yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının toplumsal yaşama verdiği zararın her geçen gün katlanarak arttığını bildirdi. Salgınla mücadele sürecini yönetemeyen siyasal iktidarın, kültür-sanat alanında yaşanan sorunlara ilgisiz kaldığını ifade eden Çelebi, “Kültür-sanat salgında ilk gözden çıkarılan alanlardan biri oldu. 11 Mart’tan itibaren tiyatrolar kapatılarak binlerce tiyatro emekçisi de kaderine terk edildi. İktidarın özel tiyatrolar için açıkladığı destek paketindeki koşullar nedeniyle, sorunların hiçbirini çözmeyecek miktardaki destekten yararlanabilen tiyatro sayısı da çok sınırlı kaldı” diye konuştu.

KAPATILAN ÖZELTİYATROLARIN BORÇ YÜKÜ KATLANARAK ARTTI

Vergi borçlarıyla sigorta primlerinin eylül ayına dek ertelendiğini anımsatan Çelebi, yaklaşık dört ay boyunca kapalı kalan tiyatroların ertelenen borçlarının, alınan kredilerin ödeme zamanının geldiğini vurguladı. Çelebi, “Bu süreçte özel tiyatrolar maddi destek alamadığı gibi, kira, stopaj, çalışanların maaşları, vergi, sigorta primi, elektrik, su, telefon faturaları da birikti. Hemen hepsi ağır borç yükü altında olan özel tiyatrolar borçlarını ödeyebilmek, çalışanlarına maaş verebilmek için kredi aldığı için borç yükü daha da katlandı” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ VERİLMEZSE İŞSİZLER ORDUSU BÜYÜYECEK

1 Temmuzdan itibaren tiyatroların kapatılma kararının kaldırıldığına işaret eden Çelebi, borç yükü nedeniyle özel tiyatroların büyük bölümünün açılamadığını söyledi. Çelebi, “Perdelerini açan tiyatrolar ise salgın koşulları nedeniyle eski izleyici sayısına ulaşamadığı için bugün kapanmanın eşiğinde. Özel tiyatroların üzerindeki ağır vergi yükü en azından salgın bitene dek kaldırılmalı, salgın sürecinde vergi ve prim borçları devlet tarafından üstlenilmeli, yine salgın süreci boyunca kredi borçlarının faizleri silinmeli ve özel tiyatrolara maddi destek verilmelidir. Aksi halde işsizler ordusuna binlerce tiyatro emekçisinin katılması kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR-SANATIN OLMADIĞI YERDE HAYAT DA OLMAZ

Büyük Önder Atatürk’ün ‘Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’  sözlerini anımsatan Çelebi, “Kültür-sanatın olmadığı yerde hayat da olmaz.  Sanat toplumun ilerlemesini sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Sanata ve sanatçıya sahip çıkmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Tiyatrolarımıza ve tiyatro emekçilerimize sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli