CARREFOURSA VE FORUM AVM İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ TARTIŞMALI MECLİS OTURUMUNDA KABUL EDİLDİ
SİYASET 27.11.2015 16:02:49 397 0

CARREFOURSA VE FORUM AVM İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ TARTIŞMALI MECLİS OTURUMUNDA KABUL EDİLDİ

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi´nin bugünkü oturumunda CarrefourSa ve Forum AVM ile ilgili imar değişiklikleri oylandı ve oy çokluğuyla geçti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü´nün başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediye Meclisi´nin 15 Temmuz 2015 tarih ve 230 sayılı kararıyla kabul edilen CarrefourSA arazisini kapsayan imar değişikliğine yapılan 24 adet itiraz görüşüldü.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi´nde, kamuoyunda tartışmalara neden olan CarrefourSA arazisindeki imar değişikliği ve Forum AVM arazisine yönelik mahkeme kararının CHP´li meclis üyelerinin yurtdışında iken gündeme alınması tartışmalara neden oldu.

AKP´li  Meclis üyesi Zafer Kara, söz konusu iki maddenin meclisin ayıbı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 ?2 yıldan beri çalışıyoruz ve bu meclisin 2 tane ayıbını görüyoruz burada. Rant içeren maddeler bunlar. CarrefourSA´nın yeri 156 bin metrekare. 1.6 yoğunluğu varken 249 bin 600 metrekare inşaat yapabiliyorduk. Bizim oy vermediğimiz ama oy çokluğuyla geçen kararda 136 bin metrekare kalmasına rağmen yani arsa sahibinin 20 bin metrekare terk edeceğim demesine rağmen 2.4 yoğunluk verince maalesef 326 bin 400 metrekare inşaat yapabiliyoruz. Yani aradan 77 bin metrekare bir inşaat farkı var. Bu da Adana şartlarında metrekaresini 3 bin liraya satıldığını düşünürsek 231 bin TL para yapıyor. Aradaki fark bu. Arsa sahibi diyor ki; ?Ben buraya gençler için bir tane sosyal tesis alanı yapacağım ve bunu da Adana´ya hediye edeceğim.´ Maalesef bunun da en aşırı tutarı 31 milyon kabul edersek Türkiye´nin en büyük işadamının burası. 200 milyon TL rant elde etmiş olacak. Biz böyle bir işe AK Parti olarak ?evet´ demeyeceğiz. Veren verir. Eğer kimse gitmezse bunun sonuna kadara takipçisi olacağım ve mahkemeye gideceğim. Burada CHP´yi de kınıyorum. Sıraları bomboş. Niye gelmediler. Niye çünkü destek veriyorlar?

?MAKSADI AŞAN BİR ELEŞTİRİ?

Kara´nın CHP ile ilgili söylemleri üzerine söz alan CHP´li meclis üyesi Serdar Seyhan ise ?Burada gündeme ilişkin eleştiriler olur zaman zaman, siyasi eleştirilerde olur. Ama kurumsal olarak bir partiyi hedef alan eleştiriler genelde yapılmaz. Zafer bey sevdiğimiz bir arkadaştır. Ama gündemin hassasiyeti biraz maksadı aşan bir eleştiri noktasına getirdi. Bu eleştirinden dolayı kendisini kınıyorum, haksız bir eleştiri. Çünkü hem Çukurova hem de Seyhan Belediyeleri yurtdışı programı dahilinde burada bulunamıyorlar. Burada bulunmamış olmalarını bir siyasi gerekçeye ya da oydan kaçış gibi değerlendirilmeyi haksız bir değerlendirmedir? diye konuştu.

?NASIL RANT KAZANILACAĞINI İYİ BİLİYOR?
MHP´li meclis üyesi Ramazan Akyürek de Kaya´nın açıklamalarını sert dille eleştirdi. Akyürek, ?Zafer bey müteahhittir, bu işlerde metre metre nasıl rant kazanılacağını iyi biliyor. Doğrusunu isterseniz ben fazla anlamam. Ben olayın Adana´ya ne kazanacak, Adanalı ne kazanacak ona bakarım. Bu projede Adana modern şehircilik anlamında prestijli bir yere kavuşuyor. Ve Adana´nın en çok ihtiyacı olan açık ve kapalı gösteri merkezine kavuşuyor. Türkiye´de 3. olacak. Adana´nın ne kazanacağına bakarım. Kişilerin ne kazanacağı, hukuki, teknik ve ahlaki olarak bir sıkıntı olmadığı sürece beni ilgilendirmez? ifadelerini kullandı.

?YAPTIĞIN KONUTLARIN HEPSİNİ ÖLÇTÜRÜRÜM?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, ?Adana´da konut üreten bir müteahhitsiniz. Metrekaresi 3 milyon liradan güne göre güncellerim bütün konut fiyatlarını. Zafer Kara´nın yaptığı bütün konutların hepsini ölçtürürüm, bunun vergisini ne kadar ödedin rant buysa diye. Size onu sorarım, ondan sonra giderim Bürücek´e Aytaç Durak´ın evinin oradan çıkarım ormanın içinde yumruk gibi yeşilin içinde nokta gibi yaptığın evlerin fotoğrafını çeker sunarım. Şimdi burada kameraları görüp coşmak yok öyle? şeklinde konuştu.

Zafer Kara´nın ?Sen bana hırsız diyorsun? demesi üzerine araya giren Sözlü, ?Estağfurullah ben öyle bir şey demedim. Sen rant söyledin, rant karşılığında hırsız çıkıyorsa o zaman Adana´da yaptığın konutların metrekaresi 3 bin liradan hesaplarım hepsini kaç kuruş vergi vermişsin o günün güncelliğinde. Devlet ne istiyorsa onu yapıyoruz? dedi.

?KARARLARIN MECLİSE GELDİĞİ GÜN YANLIŞ?

AKP´li meclis üyesi Ozan Gülaçtı da, ?Burası Adana Büyükşehir Belediye Meclisi. Adana adına Adanalıların adına en önemli kararların alındığı en önemli nokta. Buradaki tartışmalarda Adanalı için, yatırımlar için bir takım şeyler yaparken konuşmalarımıza dikkat etmemiz önemli bir nokta. İyi tartışalım oldubittiye getirmeden karar alalım. Bugün geçecek olan birkaç madde Adana için önemli kararlar. Ve bu kararların meclise geldiği günde yanlış. Niye diye sorarsanız. Herkes biliyor ki, iki ilçenin üyelerinin yurtdışında bulunduğu günler. Yani meclis üyelerimizin bir kısmının iradesi buraya yansıyamayacak. Keşke iki maddeyi meclis gündemine önümüzdeki ay katılımın yoğun olduğu günde alsaydık. Geçer geçmez bunlar önemli değil irade tam olarak yansısaydı? diye konuştu.

?MAHKEMENİN VERDİĞİ KARARI UYGULAMIŞ OLMUYORUZ?

Forum AVM arazisine mahkemenin vermiş olduğu bir iptal kararı olduğunu hatırlatan Gülaçtı, şöyle devam etti:

?İptal gerekçesi olarak ?üst ölçekli plana uyumsuzluk´ diyor. Mahkemenin verdiği kararlardan bir diğeri de sosyal donatı alanların arttırılması yönünde. Komisyondan çıktığı şekliyle 10 metrelik yol 2 metrelik arttırılarak bu kadar büyük alana kurulacak alışveriş merkezinin ulaşım sorunun çözüleceği düşünülmüş. Yolun genişletilmesi ve konulan otopark sosyal donatı alanı değildir. Bu bir teknik altyapı alanıdır. Teknik altyapı alanı sosyal donatı alanının yerine geçmeyeceği için biz mahkemenin verdiği kararı uygulamış olmuyoruz. Bir suç işlediğimizi düşünüyoruz mahkeme kararını uymayarak. Bu konuda rica ediyorum daha iyi değerlendirilmesi mahkeme kararını daha doğru uyulması yönünde bir karar alınmasını rica ediyorum.? 

TARTIŞILAN GÜNDEM MADDELERİ KARARA BAĞLANDI

CarrefourSA ile ilgili gündem maddesine MHP´li Salih Gökçe ve AK Parti grubu ?hayır´ oyu verdi. CHP´li Serdar Seyhan ve Mehmet Esendemir´in ?evet´ oyu kullanması ise dikkat çekti. 24 itiraz dilekçesi 32 evet oyuyla kabul edildi.
Forum AVM arazisi ile ilgili gündem maddesinde ise CHP´li üyeler çekimser kalırken, AK Parti grubu ?hayır´ oyu kullandı. Komisyon raporu MHP´li üyelerin oylarıyla kabul edildi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli