ÇAĞIN HASTALIĞI FOMO
SAĞLIK 29.05.2015 11:55:50 432 0

ÇAĞIN HASTALIĞI FOMO

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, sosyal medyayı hem bilinçli hem de aktif kullanmanın mümkün olduğunu belirterek, Bunun için bilinçli ve farkında olmak en önde gelen tedbirlerdir. İlk olarak özellikle gençlerimize sosyal medy

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, son zamanlarda adı sıkça duyulmaya başlayan ve Türkçe`de ‘gelişmeleri kaçırma korkusu’ anlamına gelen Fear of Missing Out (FOMO) hastalığının toplumu ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Gelişen teknoloji ile birlikte toplumda sosyal medya bağımlılığının arttığını ve sonucunda ise insanlarda FOMO hastalığının yaygın bir şekilde görülmeye başlandığını ifade eden Aslanbaba, bu hastalığın sürekli olarak diğer insanların neler yaptığını öğrenme isteği ve arzusu doğurduğunu açıkladı.

“SOSYAL MEDYA SONSUZ ÖZGÜRLÜK DEĞİLDİR”
FOMO rahatsızlığı konusunda önemli açıklamalarda bulunan Aslanbaba, “Bir birey internet-sosyal medya ile ilgili aşırı zihinsel uğraş içerisindeyse, sosyal medyayı aktif olarak kullandığı süre içerisinde duygu durumunda değişiklik oluyorsa (kendini suçlu, mutsuz, ümitsiz hissetme), internet-sosyal medyaya erişiminin olmadığı zamanlarda yoksunluk belirtileri (duygusal ve fiziksel olarak nahoş septomlar) çekiyorsa, internet-sosyal medya kullanımını azaltmak veya bırakmak adına yaptığı tüm girişimleri boşa çıkıyor, başarısızlıkla sonuçlanıyorsa ve en önemlisi internet-sosyal medya kullanımı yüzünden aile ve sosyal ilişkileri, okul, iş hayatı zarar görüyorsa kişinin sosyal medya bağımlısı olduğundan şüphe duyabiliriz. Ancak toplumun her kesimi tarafından sosyal medyanın sonsuz özgürlük anlamına gelmediğinin çok iyi bilinmesi gereken bir husus” dedi.

“GERÇEKTE KAÇAN BİR ŞEY YOK”
Kişinin elinin cep telefonuna gitmesiyle birlikte sorunun başladığını belirten Aslanbaba, ayrıca anlık paylaşım uygulamalarının gelişmeleri kaçırma korkusu yaşattığını söyledi. Anlık paylaşım uygulama programları aracılığı ile paylaşılan görsellerin kısa bir süre sonra kendi kendilerine silindiğini kaydeden Aslanbaba, “Arkadaşınızın dün paylaştığı komik anı görüp güldükten sonra bunu geçiyorsunuz. Bir daha geri dönüp bakamıyorsunuz, çünkü buna gerek de yok, artık bugün olanlara odaklanma zamanı” diye konuştu.

“SOSYAL MEDYAYI KULLANIRKEN ÖLÇÜLÜ OLALIM”
Sosyal medyanın bilinçli ve aktif kullanılması gerektiğinin altını çizen Aslanbaba, sosyal medyada sürekli akan ve güncelliğini anında kaybeden paylaşımların yer aldığını vurguladı. Sosyal medyayı çok sık kullanan insanların bu akıma kapılarak gerçek bilgiyi ayırt edemeyecek duruma geldiğini belirten Aslanbaba, “Ayrıca bu durum bilgiye ulaşmada kaynak taramasına gidemeyecek bir tembelliğe sürüklenmiştir. Özellikle eğitim sistemimiz içerisinde teknolojinin doğru ve yararlı kullanımı yanında, mahzurları üzerine de bir bilgilendirme yapmak zorundayız. Bu açıdan başlattığımız Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), eğitim sistemindeki büyük bir açığı kapatacaktır. TBM ile her yaş grubundaki öğrenciler, yaşlarına uygun içeriklerle verilecek olan eğitimlerle bağımlılık alanında çok kaliteli bir eğitimden geçmiş olacaktır ki, buna teknoloji de dahildir. Yeşilay olarak hayatın her alanında olduğu gibi sosyal medyanın kullanımında da ölçülü olmayı öneriyor, herkesi daha az istismar ve kötülüğün olduğu bir dünya için mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi. (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli