BÜYÜKELÇİLİK KONUTU ÖNÜNDE YAŞANAN KAVGADAKİ  14 KİŞİYE YAKALAMA KARARI
DÜNYA 15.06.2017 21:58:39 363 0

BÜYÜKELÇİLİK KONUTU ÖNÜNDE YAŞANAN KAVGADAKİ 14 KİŞİYE YAKALAMA KARARI

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ve Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın geçen ayki Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçiliği konutunun dışında yaşanan kavgayla ilgili açıklama yaptı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Bowser ve Newsham, olaya karıştığı tespit edilen 18 kişinin suçlandığını, bu kişilerden henüz ulaşılamayan 14´ü hakkında yakalama kararı çıkarıldığını söyledi.

14 kişi arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın korumaları Turgut Akar, İsmail Dalkıran, Servet Erkan, Tugay Erkan, Ahmet Karabay, Feride Kayasan, Lütfü Kutluca, Mustafa Murat Sümercan, Gökhan Yıldırım, İsmail Ergündüz, Mehmet Sarman ve Hamza Yurteri ile iki Kanadı vatandaşı Mahmut Sami Ellialtı ve Ahmet Cengizhan Dereci bulunuyor.

Kalan dört kişi ise ABD vatandaşı. Sinan Narin başkent Washington´a komşu Virginia eyaletinde, Eyüp Yıldırım da New Jersey eyaletinde bu hafta içinde tutuklanmıştı. Diğer Amerikan vatandaşları Jalal Kheirabaoi ve Ayten Necmi´nin de olay günü olan 16 Mayıs´ta tutuklandığı hatırlatıldı.

Pasaport kayıtları kullanıldı

Bowser, kavgaya karışanların video görüntüleri ve pasaport kayıtlarından tespit edildiğini de kaydetti. Soruşturma kapsamında yerel birimler ve federal yetkililerle birlikte çalıştıklarını belirten Washington Belediye Başkanı, Gizli Servis, Dışişleri Bakanlığı ve Washington Adalet Bakanı´na da katkıları için teşekkür etti.

Belediye Başkanı Bowser, 9 kişinin yaralandığı olayı bir kez daha kınadığını söyledi ve ?Bu olay Washingtonlular ve Amerikalılar olarak taşıdığımız değerlere bir hakaretti ve anayasanın birinci ek maddesine da açık bir saldırıydı. Birinci madde Amerikalılar olarak bize barışçıl toplanma ve protesto hakkı tanıyor ve Washington´da biz bu hakkın teminatı ve korunmasına bağlılık göstermekteyiz? diye konuştu.

Kimliği hala tespit edilemeyenler için çalışmalar sürüyor

Washington Emniyet Müdürü Newsham ise hala bazı şüphelilerin kimliklerinin tespit edilemediğini, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, halktan da bu noktada yardım isteyeceklerini açıkladı.

Kimliğini henüz tespit edemedikleri kişilerin fotoğraf ve görüntülerini de bugün yayınlayacaklarını bildiren Newsham, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın olayları müdahale etmeden izlediğini gösteren görüntülerin hatırlatılması üzerine, ?Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gözaltına alınmasını gerektirecek herhangi bir kanıta sahip değiliz? ifadesini kullandı.

?Bu isimler suçlamalara yanıt vermek için gelmeli?

Newsham, haklarında yakalama kararı çıkarılan güvenlik görevlilerinin Amerika´ya geldikleri takdirde tutuklanacaklarını belirterek, ?Biz bu kişilerin ABD´ye gelmelerini ve suçlamalara cevap vermelerini bekliyoruz? dedi.

?Amerika´da ve özellikle Washington´da barışçıl protesto hakkını kutsal bir hak olarak gördüklerini? vurgulayan Newsham, ?Bu olaylar Mayıs ayı ortasında meydana geldiğinde, sorumlulardan eylemlerinden dolayı hesap sorulması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı söylemiştik. Bu sorumluların da kendi üzerlerine düşeni yapıp suçlamalara yanıt vermek için geleceklerini umuyoruz? diye konuştu.

Newsham, yakalama kararlarının uygulanması konusunda ilave adımların Dışişleri Bakanlığı tarafından ilgili yasa ve düzenlemelere uygun olarak değerlendirileceğini de belirtti.

?Büyükelçilikten olaya karışan yok?

Bir soru üzerine, Türk Büyükelçiliği´nden herhangi bir kişinin olaya karıştığını tespit etmediklerini söyleyen Newsham, polisin mevcut şartlar altında elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi. Newsham polisin müdahalesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, ?Bu olayın en zorlu yönlerinden biri, çok hızlı gelişmesiydi. Bence polis durumu hızlıca kontrol altına almada işini en iyi şekilde yaptı. Böyle bir olayda ilk öncelikleri, yaralıların tıbbi tedavi görmesidir. Böyle bir senaryoda herkesi aynı anda tutuklamak uygun olmaz. Kanıtlar toplamak bence daha iyi bir yaklaşım? diye konuştu.

Newsham, "protestocu grubun hem Türkiye hem ABD´nin terör örgütü kabul ettiği PKK´nın sempatizanları olduğunun" hatırlatılması üzerine, gösterilerin barışçıl yürütüldüğü müddetçe neye tepki gösterildiğinin önemli olmadığını vurguladı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli