BÜYÜKELÇİ DR. BERGER, “TÜRKİYE, AB’NİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”
EKONOMİ 25.06.2020 11:41:00 779 0

BÜYÜKELÇİ DR. BERGER, “TÜRKİYE, AB’NİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

KIVANÇ, “PANDEMİ TÜRKİYE’NİN AB İÇİN EN YAKIN ÜRETİM ÜSSÜ VE GÜVENLİ BİR LİMANOLDUĞUNU ORTAYA KOYDU”DEDİ.

Adana Sanayi Odası tarafından COVID-19 Sonrası Türkiye-AB İktisadi ve Ticari İlişkileri hakkında webinar düzenlendi. Düzenlenen webinar da Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, Türkiye’nin AB’nin tedarik zincirinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Ekonomide pandemi sürecinde dolayısıyla çıkardığımız diğer ders iş birliğinin önemi” dedi.

Adana Sanayi Odası üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği webinar buluşmasında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, COVİD-19 sürecinde AB ülkelerindeki çalışmaları, Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi, üyelerin sorularını yanıtladı.

Salgının dünya ekonomisi üzerine etkisinin konuşulduğu webinar, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Dünya, korona virüse karşı çok zorlu bir sınavdan geçiyor. Türkiye bu noktada uyguladığı tedbir ve izlediği yöntemlerle tüm dünya tarafından en iyi notu alan ülkelerden birisi konumunda. Pandemi, hiç tartışmasız, dünyanın önde gelen ülke ve şirketleri için küresel tedarik zincirinde yoğunlaşmanın, belirli ülkelere bağımlı olmanın ne kadar ciddi bir risk oluşturduğunu kanıtladı. Bu nedenle, Çin ve daha geniş anlamda Asya'ya bağımlılığı dengeleyecek şekilde, Türkiye gibi mal ve hizmet üretiminde 'küresel standardı' yakalamış ülkelere yönelik yeni bir talep dalgasının geleceğini ifade etmemiz gerekiyor.” dedi.

Kıvanç, “AB ve Türk ekonomisi ayrılamayacak kadar içi içe girmiştir”

Avrupa Birliği ve Türk ekonomisi hakkında veriler veren Kıvanç, 2019 yılı itibariyle ülkemiz ihracatının yüzde 49,25’i, yani yaklaşık 69,8 Milyar Euro’luk kısmının, ülkemiz ithalatının da 68 Milyar Euro’luk kısmı Avrupa Birliği ile gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye özellikle ekonomik boyutuyla tam bir Avrupa Birliği ülkesi olduğunu söyleyen Kıvanç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belirli dönemlerde ilişkilerimizde yaşanan bazı zorluklar ve sınanmalara rağmen, ticaret, göç, enerji, güvenlik ve savunma gibi çeşitli alanlarda iş birliğimiz geniş Avrupa coğrafyası için de önemlidir. Pandemi süreci iş birliği ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunun göstergesi oldu.Pandemi Türkiye’nin AB için güvenli bir liman veen yakın üretim üssü olduğunu ortaya koydu.Mevcut ticaret, nakliye ve tedarik zincirlerinin sorgulandığı ve yeniden yapılandırılmaya çalışıldığı bu dönemde AB, Türkiye ile coğrafi yakınlığını, ticaret ve ikili ilişkilerde çok daha sağlam bir iş birliğinin zemini olarak görmelidir.”

Kıvanç, “Türkiye, AB için bir üretim üssüdür”

Türkiye ve AB’nin birbirini tamamlayan ekonomileri olduğunu ifade eden Kıvanç, “1996 yılından bu yana uyguladığımız Gümrük Birliği Türk sanayisinin AB standartlarında üretim yapmasının yolunu açtı.  AB’ne göre ucuz ve nitelikli işgücü ile coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye, AB için bir üretim üssüdür.Biz buna adeta AB’nin yanı başındaki fabrika diyoruz. Uzun yıllardır Avrupalı üreticilere tedarikçi olarak çalışmış Türk sanayicisi AB’nin ihtiyaçlarını biliyor. Alıcıların isteklerine göre uygun kalite, teknoloji ve hızda üretim yapabiliyor. Biz bu ortak tecrübenin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Berger, “Birbirimizle olan bağlantının ne kadar önemli olduğunu anladık”

 AB-Türkiye ilişkilerinin çok önemli olduğunu belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, “Türkiye, Avrupa Birliği’nin tedarik zincirinin bir parçası. Bölgenizde önemli olan sektörlerden tekstille ilgili bağlantılarımız, Covid-19 pandemisinin başından bu yana kesintiye uğradı ya da bir yavaşlama oldu. İstihdamla ilgili sanayi çıktısı, sermaye akışı, emtia fiyatları ve diğer başka birçok açıdan ticaret ve ticari ilişkiler etkilendi. Büyük zorluklarla karşı karşıya kalındı. Buradan alacağımız ders şu olabilir; birbirimizle olan bağlantının ne kadar önemli olduğunu anladık.” dedi.

Covid-19’un yol açtığı krizin bir anda büyüdüğünü ve tüm dünyaya yayıldığına değinen Büyükelçi Berger, “Covid-19 tüm ülkeleri etkiledi. Daha önce de krizler deneyimledik fakat bunlar tüm dünyaya yayılan krizler değildi. Bu krize hazırlıklı değildik. Bu yüzden belki de hazırlıklı olmayı öğrenmemiz gereklidir. Bu çıkardığımız bir ders olabilir.Avrupa Birliği Komisyon Başkanı geçen seneyi uzun zamandan sonra en çok istihdam gerçekleştirilen yıl olarak açıklamıştı fakat korona ile birlikte bu sene Avrupa da işsizliğin yüzde 9 civarında olması bekleniyor. Bütçe açığı hedeflenen rakamların çok çok üzerinde gelebilir. Uluslararası ticaret ve TR-AB arasındaki ticaret de bu durumdan olumsuz etkilenerek küçüldü.” diye konuştu.

Berger, “Çıkardığımız ders iş birliğinin önemi”

Türkiye’nin kesinlikle AB Küresel tedarik zincirinin önemli bir parçası olduğunu belirten Berger, “Tedarik ve ham maddeye ulaşımda, nakit akışında ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldık ve kalmaktayız. Malların tedariki konusunda yaşanan aksaklıklardan dolayı tekstil, makine ve teçhizat, motorlu taşıtlar endüstrileri olumsuz etkilendi. Avrupa Birliği olarak dolayısıyla çıkardığımız ders iş birliğinin önemi oldu. Güvene ve uzun bir tarihe dayalı bu ticaret ilişkimizi korumalıyız. Bu ilişki bizim için çok değerli. Dolayısıyla ikili arasındaki ticareti ve mal akışını kesintiye uğratmamalıyız. Vize konusu, lojistikte yaşanan aksaklıklar konusu iki tarafın kurumlarının iş birliğini gerektirir.” dedi.

Türkiye önemli kaynakları ve kalifiye iş gücü olan bir ülke olduğunu değinen Büyükelçi Berger, “Türkiye’nin altyapısı sağlam. Üretimi Avrupa Birliği standartlarında. Dolayısıyla karşı taraf için çekici ve etkileyici bir ülke ve bu bir fırsat.Türkiye zaten genç bir nüfusa sahip. Kalifiye ve teknolojiye yatkın bir iş nüfusuna sahiptir. Dolayısıyla bu anlamda yeterli alt yapıya sahip. Umarım bu yaşanan sürecin son bulması ile ikili ilişkilerimiz her zamankinden daha güçlü bir şekilde devam edecektir” şeklinde konuştu.

Adana’da daha önce Adana Sanayi Odası ve kentteki birçok firmayı da ziyaret ettiğini belirten Berger, Türk insanları ve iş adamları hakkında söylenen tüm iyi şeyleri deneyimleme imkânı bulduğunu belirtti. “COVID-19 Sonrası Türkiye-AB İktisadi ve Ticari İlişkileri”webinarı daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli