?BÜTÇE AÇIĞI VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENDİ?
SİYASET 1.11.2017 16:37:27 362 0

?BÜTÇE AÇIĞI VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENDİ?

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir, Komisyonda tartışılan bir torba yasa içerisinde birçok zamlar beraberinde geldi

Özdemir,  ?Ancak baktığımızda, bugünkü bütün konuşmalar, tespitler ve değerlendirmeler, işte, eğitim, geçen hafta Maliye Bakanının sunumunu dinledikten sonraki bugün tespit ve öneriler de eğitim, sağlık, tarım, kalkınma, istihdam gibi toplumun gerçekten çözüm bekleyen temel sorun alanlarında bir çözüm noktasında bir iradeye ya da köklü çözüm noktasında bir iradeye sahip olmayan bir bütçeyi bu yıl da konuşuyoruz.? dedi.

Bütçede açık ve örtük zamlar olduğunu ileri süren Sibel Özdemir, ?Yüksek maliyetli bir borçlanma, yerli ve yabancı sermayeye daha fazla kaynak aktarılması ve özellikle eğitim başta olmak üzere, özelleştirmenin teşvik edildiği ve hepimizin de bu konuda mutabık olduğu, askerî ve güvenlik harcamalarının da hızla arttığı bir bütçeyle karşı karşıyayız.? ifadelerini kaydetti.

Özdemir, Maliye Bakanı Naci Ağbal´a yönelik olarak, ?Baktığımız zaman, 2017 yılında ara çözüm olarak birçok uygulamayı gündeme getirmiştiniz. İşte, konut sektöründe, mobilya, beyaz eşya sektöründe geçici vergi indirimleri oldu. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat üzerindeki birçok yüklerin azaltıldığı vergi ve prim yapılandırmaları, prim borçlarının ertelenmesi gibi birçok önlemler alındı ancak biz bu vergi indirimlerinin, teşviklerin, borçlanmaların ekonomi için kalıcı ve yapısal bir çözüm üretemeyeceğini ısrarla belirtmiştik ki geçen hafta da burada, Komisyonda tartışılan bir torba yasa içerisinde birçok zamlar beraberinde geldi. Yani, vatandaşın üzerine yine vergi yükleri ve zamlarla karşı karşıyayız. İşte, 2018 bütçesinin vergi gelirleri arasında baktığımız zaman, ilk üç sırayı dâhilîde ve ithalatta alınan katma değer vergisi, işte, 174 milyar TL, özel tüketim vergisi yine öyle, 135 milyar, gelir vergisi var 123 milyar. Yani, neticede bir vergi yüküyle karşı karşıya kalacağız.? dedi.

KADINLARA, GENÇLERE İSTİHDAM YARATAMAYAN BİR HÜKÛMET

?Bu bütçe, genç ve üretken nüfusa yeni bir fırsat penceresiyle yaklaşmıyor? ifadelerini kullanan Özdemir, ?Yaşlanan nüfusumuz var. Gerçekten, bu hazırladığımız bütçe gelecek nesilleri ilgilendiren bir bütçe ama bizim demografik yapımızın değerlendirilip geleceğe yönelik bir planın gerek harcama noktasında gerekse istihdam ve kalkınma noktasında gerekse eğitim noktasında böyle bir planlamanın yapılmadığını ve bunun da bütçeye yansımadığını görüyoruz. Kadınlara, gençlere istihdam yaratamayan bir Hükûmetin ya da böyle hazırlanan bir bütçenin işsizliğin nedeni olarak iş gücüne katılımının da artmasına gerekçe göstermemesi gerektiğini ben düşünüyorum.? diye konuştu.

FAİZ NEDEN DEĞİL SONUÇTUR

?Döviz kuru, faizler, işsizlik, borçluluk sarmalı ve yükselen bir seyir? olduğunu gündeme getiren Özdemir, ?İşte, faizlerle ilgili Genel Başkanınız Sayın Cumhurbaşkanının söylemiş olduğu Ekim 2017´de: ?Faizlerdeki düşüş isteğimiz noktada hâlâ değil. Faizlerdeki düşüşü başaramazsak birçok musibet bizi beklemektedir. Enflasyonda hâlâ düşüşü sağlayamıyoruz yüksek faiz sebebiyle.? Evet, Sayın Genel Başkanınızın söylediği sözler. Maliye Bakanı olarak bir türlü düşürülemeyen ve her geçen gün artan enflasyon nedeninin yüksek faizler olduğunu mu düşünüyorsunuz, yoksa faizin bir neden değil ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu mu kabul ediyorsunuz? Bunu sormak istiyorum.? şeklinde konuştu.

Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

?Orta vadeli programda ki, bazı hedefler şöyle: Beşerî sermaye ve iş gücü kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması ve kamuda kurumsal kalitenin artırılması sayılıyor. Şimdi, baktığımız zaman, işte, eğitim sistemi ki sizin en çok övündüğünüz, en çok bütçeyi ayırdığınız iktidara geldiğiniz süre içerisinde ki eğitim sistemi çöktü, bir kaosla karşı karşıyayız. İşsizlik oranı ortada. Nitelikli iş gücü açığımız keza öyle. Katma değerli ürün üretecek yaratıcı orta sınıfın gün geçtikçe eridiği ve bunun yanı sıra demokrasi değerlerinden hızla uzaklaştığımız, otoriter ve baskıcı bir yönetim anlayışından bir kurtulma talebi. Kamuda liyakat ve başarının yerine maalesef işte içinden kurtulmaya çalıştığımız belli cemaatler ve şimdi de iktidar partisinin referansının geçerli olduğu bir ülkede siz bu hedeflerin tutturulmasını mümkün görüyor musunuz, ne düşünüyorsunuz burada?

Büyüme rakamıyla ilgili olarak sunuşunuzda 2017 yılı büyüme hedefi olarak ?yüzde 5,5´ dediniz. Ekonomi Bakanı da geçen hafta bu oranı yüzde 6 olarak belirledi. Bugün yine gündeme gelen, gerçekten bir koordinasyonsuzluk var Hükûmetinizde. Farklı açıklamaları biz duyuyoruz. Siz şimdi dışarıdaki yatırımcılara nasıl bir güven sağlayacaksınız?

AR-GE faaliyetleriyle ilgili, 2018 yılı merkezî bütçesinden 4,9 milyar TL ayrıldığını söylediniz. Bu oran Türkiye´nin büyümesi ve gerçekten hedeflerine ulaşması için yeterli bir bütçe değil hâlâ, bir artış eğilimi var ama yeterli değil. Hâlâ biz OECD ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının altındayız. 2016 yılı merkezî yönetim bütçesinde AR-GE faaliyetleri için gerçekleştirilen rakamın gayrisafi hasılamıza oranı yüzde 0,029. Şu an için merkezî yönetim bütçe harcamaları içindeki payı yüzde 1,14 olarak gerçekleşti. Bu oran gerçekten baktığımız zaman birçok uluslararası şirketin AR-GE´ye ayırdığı bütçeden çok çok düşük seviyede.

Bir de, sürekli 2002 yılıyla karşılaştırma var. Bu durum geçen yıl da gündeme gelmişti. En azından benim takip ettiğim üçüncü bütçe bu. Hep 2002 vurgusu var. Ama şimdi mesela bazı rakamlar var ki biz geçen yıl ya da bir önceki yılı dikkate alarak bir öngörüde bulunmamız gerekiyor. İşte, AR -GE faaliyetlerinin bütçesi böyle bir bütçe. Sizin geçen yılki sunuşunuzu ben dinledim. Orada siz 2017 yılı için 5,9 olarak belirttiniz. Şimdi 4,6 yani bir düşüş var. Siz ki bunu geçen hafta muazzam bir artış olarak söylediniz çünkü 2002´ye baktığımız zaman, evet, muazzam bir artış gözüküyor. Bunların, en azından bir sonraki bütçede daha dikkatli değerlendirilmesini öneriyorum.?(HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli