BUDAK:
SİYASET 20.09.2019 10:52:00 724 0

BUDAK: "TURİZM BAKANI TİCARİ VE SİYASİ ETİĞE AYKIRI DAVRANIYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, halen turizm sektörünün lider firmalarından birisinin sahibi olması sebebiyle, sektörde yaşanan tepkileri TBMM gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Budak, sektörde geniş düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, aynı zamanda turizm sektöründe hakim durumda bulunmasının, rekabet kurallarına, siyasi ve ticari etiğe uygun olmadığını söyledi.

Bakanın halen tek sahibi olduğu seyahat acentesinin,  sektörün en büyüğü olduğunun altını çizen Budak, “Bu şirketin otellerle yaptığı anlaşmalar yüzünden, diğer acenteler iş yapamamaktan şikayetçi oluyor. Şimdi sen bir sektörün en önemli oyuncusu olacaksın, diğer tarafta sektörle ilgili temel ve kritik kararların alındığı en üst makamda bulunacaksın. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olamaz” dedi.

Çetin Osman Budak, Booking.com gibi bir dijital pazarlama şirketinin Türkiye’deki faaliyetinin durdurulmasına rağmen, Bakan Ersoy’un bu alanda da iş yapan bir şirketi olduğunu belirterek, bunun da tartışmalı bir durum olduğunu bildirdi.

 

 “REKABET KURULU’NU GÖREVE ÇAĞIRIYORUM”

 

Mehmet Nuri Ersoy’un rekabet hukuku kapsamında, hakim durumu kötüye kullandığına da vurgu yapan Budak,

“Bakanın şirketleri yüzünden sektörde iş yapamayan diğer oyuncular, bu konuyu doğrudan şikayet etmekten bile çekiniyorlar. Turizm sektörü tamamen sindirilmiş durumda. Normal şartlarda başvuru olmasa bile Rekabet Kurulu’nun acilen devreye girerek re’sen soruşturma başlatması gerekir. Burada açıkça hakim durumun kötüye kullanılması sözkonusudur. Rekabet Kurulu’nu bu konuda göreve çağırıyorum” diye konuştu.

Turist sayısı yönünden rekor kırılmasının beklendiği 2019 yılında, gerek işletmeciler, gerekse pazarlama ayağını oluşturan acentelerinin, bu artıştan yeterince faydalanamadıklarının altını çizen Budak, “Bakanlıkla herhangi bir işi olan şirketler, işleri sıkıntıya girmesin ve bir an önce sonuçlansın diye mecburen Bakanın şirketleriyle anlaşmayı tercih ediyorlar. Bu durum, serbest piyasa ekonomisine olduğu gibi, ticari ahlaka ve siyasi ahlaka da aykırılık teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

Çetin Osman Budak şu soruları yöneltti:

“Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, sahip olduğu ve turizm sektöründe hakim durumda bulunan şirketlerin, emsallerine göre daha avantajlı faaliyet gösterdiğine ilişkin iddialar doğru mudur?  Oteller ile en fazla tek yetkililik anlaşması imzalayan şirketin Kültür ve Turizm Bakanı’na ait olması bir tesadüf müdür?  Bazı otel sahiplerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki işlerini daha kolay yürütebilmek için, önergemize konu şirketle “tek yetkillik” anlaşması imzaladıkları iddiaları doğru mudur? Mehmet Nuri Ersoy’un Turizm Bakanı olarak göreve başladığı 2018 yılı Temmuz ayından bu yana ülkemizde kapanan turizm acentesi sayısı nedir?” (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli