Bu robot kişinin duygularını analiz edebiliyor
EĞİTİM 25.09.2020 10:06:00 606 0

Bu robot kişinin duygularını analiz edebiliyor

Kişilerin mutlu, üzgün, şaşkın ya da kızgın olarak adlandırılan duygu durumlarını belirleyen robot çalışması İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden geldi.


İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunları Oğuzcan Karadeniz ve Hasan Han, Dr. Öğr Üyesi Baykal Sarıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Dalyan danışmanlığında insan duygusunu yüz ifadesinden tanıyan robot geliştirdi.

Robotlar, kişilerin duygu durumuna da çare oldu. Kişilerin mutlu, üzgün, şaşkın ya da kızgın olarak adlandırılan duygu durumlarını belirleyen robot çalışması İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden geldi. Oğuzcan Karadeniz ve Hasan Han, Dr. Öğr Üyesi Baykal Sarıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Dalyan danışmanlığında kişilerin duygusunu yüz ifadesinden tanıyabilen robot geliştirdi. Derin öğrenme algoritmaları kullanılarak geliştirilen robot, kamera aracılığıyla mutluluk, üzüntü, kızgınlık, şaşkınlık, tiksinti ve korku duygularının yanı sıra nötr olma halini yüz ifadesinden algılayarak saptanan duyguya göre tepki verebiliyor.Tasarlanan robot için geliştirilen yapay zekâ uygulaması yüz ifadesinden kişilerin duygusunu algılayabiliyor.

35.000’e yakın fotoğraf kullanıldı

Proje hakkında bilgi veren Hasan Han, “Robotumuzun yüz ifadesine göre duygu tespiti yapabilmesi için yüz tanıma algoritmalarını kullanarak bir yapay zekâ uygulaması geliştirdik. Bu uygulamayı geliştirebilmek için 35.000’e yakın farklı yüz ifadelerine sahip fotoğraftan faydalandık. Robotumuzu istenen bir ortamdaki genel duygu durumunu ölçebilecek şekilde tasarladık. Robotumuz tüm işlemlerini IOT sistemiyle gerçekleştiriyor. Projemizde verimlilik, güç tasarrufu ve maliyeti ön plana aldık. Robotu buna göre dizayn ettik” dedi.

Robotun IOT sistemine sahip olduğunu belirten Oğuzcan Karadeniz, “Robot, internet aracılığıyla bilgisayar üzerinden uzaktan kumanda edilebiliyor. Yapay zekâyı uzaktan erişimli bir bilgisayarda işleyebiliyor.

Robotun otonom olarak çalışabilecek özelliklere sahip olması için farklı bir yapay zekâ algoritması yazılımının geliştirilmesi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda robotun insan desteksiz olarak bırakılan ortamda dolaşarak insanların duygularını analiz edebilecek ve bunları istatistiksel olarak sunabilecek” şeklinde konuştu.

Robotlarla aynı ofiste çalışılacak

Gelecekte kişilerin robotlarla aynı ofisi paylaşacağını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Baykal Sarıoğlu, “Bilim insanları kişi-robot etkileşimini güçlendirmeye yönelik araştırmalara yoğunlaşıyor. Robotların, kişileri anlayabildiği teknolojilere sahip olması bu etkileşimi sağlamanın ilk adımlarından biri. Şu anda rutin işleri makinelere yaptırarak çok daha verimli olarak çalışılıyor. Gelecekte robotlarla aynı ofisi paylaşacağız. Fakat kişilerin robotlarla aynı ortamda bulunduklarında robotlara yönelik tepkilerinin genellikle olumsuz olduğunu, onları kendilerinden üstün gördükleri için bir tehdit olarak algıladıklarını görüyoruz. Kişi duygu durumu değişen bir varlık. Dolayısıyla robotlarla aynı ortamda sağlıklı olarak çalışabilmeleri için robotların kişilerin duygularını anlayabilmesi gerekiyor. Biz de robotlara kişilerin duygusunu fark ettirmeye yönelik başarılı bir çalışma hayata geçirdik” diye konuştu.

(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false