Borrell,AB
DÜNYA 20.06.2021 11:28:00 549 0

Borrell,AB'nin istikrarı ve güvenliğine dikkat çekti

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Türkiye’de düzenlenen GDAÜ Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu’na katıldığı ziyaret programını tamamladı

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Türkiye’de düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu’na katıldığı iki günlük ziyaret programını, 18 Haziran’da tamamladı.
Perşembe günü Yüksek Temsilci Borrell, görev süresi sona ermekte olan GDAÜ başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan GDAÜ Zirvesi'nde AB'yi temsil etti. GDAÜ’nün bu yılki zirve toplantısı katılımcıların, bölgesel işbirliğini ve küresel yönetişimi güçlendirmeye yönelik yeni yaklaşımları ve çözümleri ele almaları için bir fırsat yarattı. Yaptığı konuşmada Yüksek Temsilci, AB’nin güvenliği ve istikrarı için kilit bir bölge olarak Güneydoğu Avrupa'nın önemini vurguladı.
Yüksel Temsilci Borrell, zirve marjında Kuzey Makedonya ve Kosova liderleriyle de bir araya geldi. Yüksek Temsilci Borrell’in Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ile yaptığı görüşmede, önümüzdeki dönemde Kuzey Makedonya için AB yolunda atılacak adımlar ele alındı. Borrell AB'nin, hem genişleme süreciyle ilgili olarak; hem de Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile yapılacak katılım müzakerelerinin en kısa sürede başlatılmasına yönelik olarak AB’nin süren kararlılığını vurguladı.
Yüksek Temsilci Borrell, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile de bir araya geldi. İkili, bu hafta Brüksel'de gerçekleştirilen üst düzey toplantının ardından Priştine-Belgrad Diyaloğu ve reform gündeminde ilerlemenin önemi de dâhil olmak üzere, ikili ilişkiler hakkında önemli bir görüşmede bulundu. Yüksek Temsilci Kosova'nın, yaklaşan belediye seçimlerini gözlemci olarak takip etmesi için AB'yi davet etmeye hazır oluşundan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Görüşmede ayrıca Kosova'daki Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonu'nun (EULEX) görev süresinin uzatılması konusu da ele alındı.
Yüksek Temsilci Borrell 18 Haziran'da, bölgesel ve küresel aktörlerin fikir alışverişinde bulunduğu ve uluslararası sorunları ele aldığı bir platform olan Antalya Diplomasi Forumu'na katıldı. Borrell Haiti, Somali, Kosova, Kenya devlet başkanları ve OECD Genel Sekreteri ile birlikte, acil meselelerin daha etkili bir şekilde ele alınabilmesi için küresel yönetişimin nasıl canlandırılabileceği konusuna odaklanılan “Küresel Yönetişim: Küresel Çözümler için Yaklaşımlar” başlıklı panele katıldı.
Yüksek Temsilci Borrell Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan Dışişleri ve Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde AB-Türkiye ilişkilerinin mevcut durumunun ele alındığı önemli bir görüşme gerçekleştirdi.  
Yüksek Temsilci  Borrell ayrıca İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif  ile bir araya geldi. Taraflar ABD'nin JCPOA (Kapsamlı Ortak Eylem Planı)’na geri dönmesi ve hem ABD hem de İran'ın yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye başlamalarına yönelik Viyana'da devam etmekte olan müzakerelerdeki son gelişmeleri ele aldı. Taraflar ayrıca Afganistan'daki endişe verici duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu (bknz. basın açıklaması ).
Yüksek Temsilci ayrıca Afganistan Dışişleri Bakanı Muhammad Haneef Atmar ( bknz. basın açıklaması), ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile görüş alışverişinde bulundu. Bu görüşmeler Afganistan'da kabul edilemez seviyelere ulaşan şiddet olayları ile ciddi boyutlardaki insanlık dramının yanı sıra Afganistan'daki barış sürecine olan desteğin ele alınmasına imkan verdi. 
Yüksek Temsilci Borrell Bakan Kureyşi  ile ayrıca AB-Pakistan ilişkileri, koronavirüsle mücadele ve küresel toparlanma sürecini görüştü.  Josep Borrell görüşmede başta Pakistan'ın dine hakaret mevzuatı olmak üzere insan haklarına ilişkin endişeleri dile getirerek COVID-19 pandemisinden küresel toparlanma sürecine değindi.
Konferans marjında Yüksek Temsilci 23 Haziran 2021 Çarşamba günü Berlin'de düzenlenecek olan Libya Konferansına ilişkin olarak Libya Dışişleri Bakanı  Najla El-Mangoush ile bir araya geldi.
Yüksek Temsilci Borrell ayrıca TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski  ile görüş alışverişinde bulundu. 
Son olarak Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza , ile görüşmesinde Josep Borrell  ülkenin içinde bulunduğu krize siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Venezüella’da diyaloğun desteklenmesine dönük AB’nin devam etmekte olan çabalarını dile getirdi. Taraflar ayrıca Venezüella’nın COVID-19 aşısına erişiminin yanı sıra AB-Venezüella ilişkilerini de ele aldı.
(vş)


Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu