BÖLGEMİZDEKİ BARO BAŞKANLARINDAN ?REZA ZARRAB YORUMU?
SİYASET 24.03.2016 12:14:55 290 0

BÖLGEMİZDEKİ BARO BAŞKANLARINDAN ?REZA ZARRAB YORUMU?

Baro Başkanları yaptıkları açıklamada ´´ Reza Zarrab´ın yargılanmasının ABD Yargısına kalmasından daha üzücü ne olabilir? ´´ sorusunu gündeme taşıdıdılar

Adana , Osmaniye,Mersin,Gaziantep ve Hatay Baro Başkanları , 17 ve 25 Aralık Soruşturmalarının kilit ismi olan,ancak hakkında takipsizlik kararı verilen, ABD´yi dolandırmak ,bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama suçlarından dolayı Miami´de tutuklanan Reza Zarrab´ın yargılanmasının, ABD Yargısına kalmasıyla ilgili görüşlerini yazılı açıklamayla dile getirdiler.

?SİYASİ İKTİDARIN BİR HESAPLAŞMA SÜRECİYDİ?

Bölge Baro Başkanları gelinen süreçle ilgili olarak, değerlendirmelerde bulundular.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk, karapara aklama,rüşvet,ihaleye fesat karıştırma,görevi kötüye kullanma suçlarından dolayı operasyon başlatıldığı ifade edildi.

O dönemde, aralarında dört bakan, bakan çocukları,iş adamları,banka müdürü,kamu görevlileri ve Reza Zarrab´ın da bulunduğu 89 kişi hakkında yürütülen,gözaltı ve arama kararlarıyla devam eden,ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda her türden ,çok yüksek miktarlarda paraların kasa ve ayakkabı kutularından çıktığı anımsatılan açıklamada,

şöyle devam edildi:

?26 şüphelinin tutuklandığı, siyasi iktidarın ilk günden itibaren soruşturmaya müdahale ettiği, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli beş şube müdürünün görevden alındığı, ilerleyen süreçte kırk ilin emniyet müdürünün görev yerinin değiştiği, yüzlerce şube müdürünün ve polis memurlarının yer değişiklikleri ve sürgünle karşı karşıya bırakıldıkları, siyasi iktidarın en yetkili isimlerinin bu soruşturmanın hükümeti ve ekonomiyi zora düşürmek amacıyla ,seçimler öncesinde yapılan, Gülen Hareketi olarak adlandırılan yapılanmanın verdiği talimat ile bu operasyona başlandığı,yargı ve yürütme içerinde ´´ Paralel Devlet´´ sızmasının olduğu, bakanlar ile Reza Zarrab ilişkisinin hükümeti zor durumda bırakacağına dair MİT raporunun hazırlandığı, ´´ İhanet edenlerin görevlerini değiştirmek, cadı avı ise cadı avını yapacağız,bunu da bilin´´ açıklaması ile siyasi iktidarın bir hesaplaşma sürecine girdiği tarihin adıdır 17 Aralık 2013? denildi.

?ŞEHZADELERİN, HARAMZADEYİ DÖNÜŞTÜĞÜ DÖNEMDİ?

Soruşturmanın normal seyrinde devam etmesi gerekirken, siyasi iktidarın müdahalesiyle sekteye uğradığına dikkat çekilen açıklamada,

?Soruşturma Savcısı iken görevden alınan, daha sonra meslekten ihraç edilen ve hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurulması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini şiddet ve silahla yıkmak suçlamalarıyla yargılanan Celal Kara´nın da belirttiği gibi "Dönen işlerin Başbakan´dan habersiz, bilgisiz ve izinsiz dönmesine imkân ve ihtimal yok. Telefon konuşmalarına, aralarındaki diyaloglara bakınca kesinlikle diyorsunuz ki, perde arkasından bu işlere yol ve izin veren, Başbakan´dır" şeklinde beyanı da olmasına rağmen, ucu kime dokunursa dokunsun, maddi gerçek ortaya çıksın anlayışıyla yürütülen soruşturmada kimin ne olduğuna, taşıdığı sıfata bakılmaksızın soruşturmanın yürütülmesine engel olunmuş, siyasi iktidar kuvvetler ayrılığı ilkesini de yok sayarak müdahalelerden kaçınmamıştır.

Şehzadelerin, taşınılan sıfatlara ve parmak çoğunluğuna dayanan üstünlüğe güvenerek kirli ilişkilere girdikleri ve haramzadeye dönüştükleri bir dönemi yaşamıştır Türkiye?

?BAKANLARIN MALVARLIKLARINDA CİDDİ ARTIŞLAR GÖRÜLECEKTİR?

Başlangıçta tutuklu olan şüphelilerin bu durumu 28 Şubat 2014´e kadar sürdüğü belirtilen yazılı açıklamada,

?Daha sonraki süreçte Meclis Soruşturma Komisyonu oluşturulmuş ve tarihimizde ilk kez bir komisyonun çalışmasıyla ilgili yayın yasağı getirilmiş, dört eski bakan mensubu bulundukları siyasi partinin üyelerinin oylarıyla aklanmışlar (!) ,genel kurulda da Yüce Divan´a gönderilmemeleri yönünde karar alınmıştır. Komisyondaki ifadeleri dikkatle incelendiğinde, dört eski bakanın kısa süre içerisinde malvarlıklarındaki ciddi artışı açıklayamadıkları görülecektir.

Yargılanma ve aklanma yeri, komisyonlar ya da parmak üstünlüğünün bulunduğu yasama organı değildir. Aklanma, uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alınmış adil yargılanma ilkesi ışığında mahkeme salonlarında olmalıdır.

17 Ekim 2014´de ,17 Aralık 2013 soruşturması ile ilgili takipsizlik kararı verilmiş ve buna yapılan itiraz da reddedilmiştir. Takipsizlik kararının gerekçesini ; soruşturma kapsamında usulüne uygun delil toplanmadığı (!), suçun unsurlarının oluşmadığı (!) ve herhangi bir örgüte rastlanılmadığı(!) oluşturmaktadır? ifadelerine yer verildi.

?REZA ZARRAB , CARİ AÇIĞI KAPATAN BABAYİĞİT (!) OLARAK NİTELENDİRİLİYORDU?

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve kara para aklama operasyonu sadece ulusal bazda değil, uluslararası ilişkileriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, devamla;

?Ancak her yönüyle siyasi iktidara dokunan bu soruşturmadan geriye kalan meslekten ihraç edilen ve yargılanan Cumhuriyet Savcıları, açığa alınan, görev yerleri değiştirilen, sürgün edilen emniyet görevlileri, adaletin tecelli edeceği ümidinde olan ancak bu ümitleri de kırılan sade yurttaşlar kalmıştı.

Reza Zarrab , ülkemizde el üstünde tutuluyor ve hatta cari açığı kapatan babayiğit (!) olarak da nitelendiriliyordu. Ayrıca 2015 yazında Türkiye İhracatçılar Meclisince ,mücevher sektöründeki firmasının başarısı (!) nedeniyle dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve TİM Başkanı elinden plaketini alıyordu.

Durum bizde böyleyken İran´da ,Zarrab´ın ortağı olan Babek Zencani´nin İran petrolünü satıp, karşılığını vermemek ve yolsuzluk nedeniyle Devrim Mahkemesinde yargılanmasına başlanmış ve Zencani ve iki ortağının idam edilmesine karar verilmiştir.

İstanbul 34.Asliye Ceza Mahkemesinde görülmekte olan dosyada sanık olarak yargılanan ve Sarraf´ın kuryesi olan Adem Karahan ifadesinde ; Yedi yıl Sarraf için çalıştığını, onun ekmeğini yediğini, Zarrab´ın kendisine devlet için çalıştıklarını, devletin açığını kapattıklarını, bu nedenle devlet adamı sayılacağını, başına bir iş gelirse siyaseten halledecek güce sahip olduğunu ve diğer ilişkilerini ifade etmiştir.

Bu beyanlardan sonra bile ,ülke yargısı kılını kıpırdatmamış, 17 Aralık soruşturmasını yeniden başlatacak deliller ortaya çıkmasına rağmen takipsizlik kararı kaldırılarak, soruşturmanın derinleştirilmesine gidilememiştir?

?ZARRABI´IN KİRLİ İLİŞKİLERİ ORTAYA ÇIKACAKTIR?

Bölge Baro Başkanları açıklamasında şunları söyledi:

?Toplanan kanıtlar, tapeler, belgeler,arama tutanakları,ele geçirilen paraların büyüklüğü karşısında soruşturmaya yapılan her türlü müdahale ile kimsenin yargılanamadığı (!)17 Aralık dosyası , Reza Zarrab´ın ABD´yi dolandırmak ,bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama suçlarından Miami´de tutuklanması ile yeni bir aşamaya geçilecektir. Sarraf´ın kirli ilişkileri, Türkiye ve uluslararası bağlantıları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır.

İnsanlarımızın beklentisi , ; yapanın yanına kar kalmadığı, adaletin tecelli ettiği,taşıdığı sıfat ,bulunduğu mevki ne olursa olsun bunlara bakılmaksızın adil bir yargılanma sürecinin işletildiği,ucu kime dokunursa dokunsun yargı sürecinin işletilmesinden korkulmaksızın, müdahalede bulunulmaksızın maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına engel olunmamasıdır.

Ancak ülkemizde ilk günden itibaren her türlü müdahalenin olduğu, parmak üstünlüğüne dayalı çoğunluk ile istenilenin yapıldığı, yargının siyasi iktidar mücadelesinin ve rejimi dönüştürmenin aracı haline getirildiği,hatta bir güvenlik kurumu değil yargının bizzat tehdit aracına dönüştüğü,görevini yapan hakim ve savcıların açığa alındıkları,ihraç edildikleri,sürgüne maruz kaldıkları, mahkemelerin bağımsızlığı,hakim-savcı teminatının kalmadığı, Türkiye Yargısının iddia ve karar makamlarının siyasi iktidar karşısında dik bir duruş sergileyemedikleri, siyasi iktidar ve Kaçak Saray gibi düşünmeyen herkesin terörist ilan edildiği,ülke yargısının Cumhurbaşkanına hakaret suçu kadar emeğini,mesaisini 17 Aralık Soruşturmasına ayırmadığı, siyasi iktidarın kontrolündeki Sulh Ceza Hakimlikleri ile gazeteci,akademisyen, avukat,aydın-muhalif,öğrenci tutuklamalarıyla sorgulamayan,biat eden birey ve suskun toplum yarattığı, muhalif şirketlere ya da basın-yayın organlarına kayyım atanarak (!) el konulduğu,adaletsizliğin kanayan bir yara olduğu ve kanamaya da devam ettiği bir dönemde kurumların içinin boşaltıldığı,görevini layıkıyla yerine getirenlerin çeşitli yaftalamalarla görevlerinden alınıp,uzaklaştırıldığı,devletin gücünün hak arayışındaki insanlara emrindeki güvenlik kuvvetleri ile yettiği,temel hak ve hürriyetlerin kullanılması için ölüm dahil ağır bedeller ödetildiği,toplumsal huzur ve barışın ortadan kalktığı,terörün her türlüsünün ülkemizde kol gezdiği bir dönemde ,Reza Zarrab´ın tutuklama ve yargılanmasının ABD´ye kalması ve ordan alacağı cezalarla ,ülkemizdeki korunma ve cezasızlık durumunun ortadan kalkacağı ,insanların bir nebze de olsa adaletin yerini bulacağına dair inancının oluşması üzüntü vericidir.

Çağlar öncesinden Heraklites , adaletsizliğin bir yangından daha çabuk önlenmesi gerektiğini beyan etmiştir. Ülke yargısının 17 -25 Aralık ve Reza Zarrab olayında devre dışı bırakılmasını ve yargılama sürecini işletmeyenleri tarih unutmayacaktır. Kamuoyuna saygıyla sunarız.?

 

AV.MENGÜCEK GAZİ ÇITIRIK                ADANA BAROSU BAŞKANI

AV.BEKTAŞ ŞARKLI                        GAZİANTEP BAROSU BAŞKANI

AV.EKREM DÖNMEZ                        HATAY BAROSU BAŞKANI

AV.ALPAY ANTMEN                        MERSİN BAROSU BAŞKANI

AV.DİLEM AKSOY                        OSMANİYE BAROSU BAŞKANI

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false