Böke, “Mangal yasak ama ölümüne çalışmak zorunlu”
SİYASET 7.04.2020 23:00:00 581 0

Böke, “Mangal yasak ama ölümüne çalışmak zorunlu”

Yeni tip coronavirüsün iş ve işçi sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilmiş olan Meclis araştırma önergesi TBMm  genel kurulunda reddedildi.

Yeni tip coronavirüsün iş ve işçi sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilmiş olan Meclis araştırma önergesinin görüşmesi TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP oyları ile reddedildi. 
Öneri hakkında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, öncelikle, coronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitiren herkese Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyerek başladı. Böke şöyle devam etti:
“Salgın koşullarında kendi yaşamını hiçe sayarak, toplum için durmaksızın ön cephede serdengeçti olarak virüsle savaşan başta sağlık çalışanları olmak üzere kritik sektörlerdeki tüm emekçilere de bir kez daha minnet duygularımı ifade ediyorum.
Ağır bir halk sağlığıyla karşı karşıyayız, bir kriz var, alınacak tüm kararlar bu sağlık sorununu en az insani hasarla atlatmaya odaklanmak zorunda. Böylesi bir krizde öncelik daha çok insanı yaşatmak olmalı, başka her türlü ekonomik sonuç ikincil olarak değerlendirilmeli, halkın fiziksel sağlığı korunmalı ama halkın ruh sağlığını da koruyacak olan iş veya işsizlik kaygısına engel olacak adımlar da hemen, vakit kaybetmeden atılmalı. Ülkemizde ne yazık ki vaka sayısı ve can kayıplarımız her gün artıyor. Eğer ilk andan itibaren ekonomik ve siyasi kaygılar değil de insani kaygılar öne alınmış olsaydı, eğer devlet, "Halk korunsun" diyerek ekonomik faturayı görevi olduğu gibi üstlenmiş olsaydı, eğer bilim insanları ve uluslararası deneyimler ciddiye alınsaydı bugün çok daha iyi bir noktada olurduk.”
Böke şunları kaydetti:
“Eğer ilk günden itibaren "Evde kal" diye nasihat etmek yerine herkesi evde tutacak gelir ve iş güvencesi verilseydi kriz bu noktada olmazdı. Eğer ilk günden itibaren sağlık sistemimizin kapasitesi eksikliklerini gidermek için adımlar atılarak düzelseydi, "Sahra hastaneleri oluşturulsun" diye yırtınıyor olan belediye başkanlarımız daha erken dinlenseydi, canları pahasına emek veriyor olan, mücadele eden sağlıkçılarımızın sağlığını koruyacak adımlar erkenden atılmış olsaydı ve sağlıkçıların temel hakları korunsaydı bugün her şey çok farklı olurdu. Eğer sadece parti devletinin belediye başkanlarıyla değil de bütün halkı temsil eden bütün belediye başkanlarıyla görüşülseydi, eğer kurulan tüm kurullara bütün sağlıkçı meslek örgütleri ve sendikalar davet edilseydi ve Bilim Kurulu, Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü gibi bir karar kurulu olabilseydi bugün her şey çok farklı olurdu.”
“Hükûmet şu anda üç şeyi aynı anda yapmaya çalışıyor: "Salgın yayılmasın" diyor ama ekonomi olduğu gibi devam etsin istiyor, bir yandan da siyasi algıyı yönetmeye çalışıyor. Bir yandan "Evde kal" diyor, mangalı ve pikniği yasaklıyor, diğer yandan milyonlarca emekçiyi fabrikalarda, inşaatlarda, madenlerde çalıştırılmak üzere her gün toplu taşımayla işe gitmeye ve dip dibe çalışmaya da mecbur bırakıyor” diyen Böke, “Mangal yasak ama ölümüne çalışmak zorunlu. Bir yandan "Kaynak gerek" diyor, diğer yandan halkın güvendiği belediyelerin yardım kampanyalarını engelliyor. Dayanışmak yasak ama parti devletine emekçilerin maaşından kesinti yapmak zorunlu. Bir yandan Anayasa'da sosyal devletiz diyor diğer yandan zaten olmayan iş ve işçi güvenliğini, evinin kapısında artık hak olarak kaybetmeye mahkum bırakıyor çalışanları. 18 ile 64 yaş arasında çalışan milyonlarca emekçi için çalışmak zorunlu ama iş ve işçi güvenliğini, görevi olduğu için devletten talep etmek hatta dile getirmek yasak. Her şeyden önce bir ekonomist olarak kuvvetle altını çizmek istiyorum. Kısa vadede ekonomi durmasın diye halkın canını tehlikeye atmak, orta ve uzun vadede büyük bir vicdani yük getirecek, çok ağır bir sağlık yükü getirecek ve bununla birlikte ekonomiyi de çökertecek. Hak temelli adımlar bugün atılmazsa, yarın bugünden de zor olacak. İş ve işçi güvenliği bir haktır. Hakça bir kazanç haktır. Sağlıkla çalışabilmek haktır. Sağlık ve eğitim haktır. Hak olan her şey de devlet tarafından sunulmak zorundadır” diye konuştu.
Atılması gereken adımların belli olduğunu ifade eden Böke, “Hemen, acil ve zorunlu alanlar dışında işe gitme zorunluluğunu ortadan kaldırıp, halka gelir ve iş güvencesi verilmeli. Hemen, sosyal devlet bütün araçlarıyla hayata geçirilmeli, insanlar kaygısızca evinde kalabilmeli. Temel ve zorunlu ihtiyaçları karşılamak için çalışıyor olan sağlık emekçilerini koruyacak olan sağlıkta şiddet yasası bugün, derhal Meclisten çıkartılmalı.Kamu çalışanları, belediye çalışanları, market kasiyerleri, bakkallar, evden eve koşuyor olan kuryeler ve böyle pek çok milyonlarca emekçiyi korumak için iş ve işçi güvenliğini sağlayacak adımlar hemen atılmalı. Daha kamucu, daha halkçı, daha demokratik, daha dayanışmacı bir geleceğin adımlarını hemen atmak zorundayız. Meclisten başlamak zorundayız. Halkla birlikte büyütmek zorundayız. Vakit kaybetmemek zorundayız" şeklinde konuştu.
Gruplar adına yapılan diğer konuşmalardan sonra önerge AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli