DÜNYA 25.04.2018 10:07:01 367 0

"BM´nin barış çabaları tek başına yeterli olmamaktadır"

Avrupa Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Serhat Akpınar, sürdürülebilir ve kalıcı barışın Birleşmiş Milletler (BM)´nin en önemli meselesi olduğunu söyledi

BM 72. Genel Kurul Başkanı Miroslav Lajcak tarafından 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen "Sürdürülebilir ve Kalıcı Barış" konulu üst düzey toplantısına katılmak üzere New York´a gelen Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü, Avrupa Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı KKTC Gezici Büyükelçisi Serhat Akpınar, İhlas Haber Ajansına özel açıklamalarda bulundu.

BM Genel Kurul Başkanı Miroslav Lajcak´ın himayesinde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Barış Konferansının değerlendirmesinde bulunan Serhat Akpınar, ?Bugün ortaya konan toplantının başlığı barış ve sürdürülebilir barışın tahsisi idi. Bu konuda 2016´da Birleşmiş Milletlerin Ortaya koyduğu bir dizi oluşum var. 2018´de Genel Sekreterin yeni ve yapıcı çalışmaya açılım yaptığı bu yönde bir program gündemiyle bir araya geldik? dedi.

Akpınar, ?Bugün 20´ye yakın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı programa katıldılar. Dünya üzerinde tahsis edilmesi gereken barış ve gelişim süreci konusunda düşüncelerini beyan ederek yoğun desteklerini sundular. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu´da burada idi. Aynı desteği BM´ye verdiler. Suriye ve belirli konularda dünyanın görmezden geldiğini bildirdi. Demokrasinin her yerde olması gerektiği konusunda da çağrı yaptı. Bunun sonucunda yoğun bir alkış aldı. Toplantıda ayrıca Ulusal ve Uluslararası kuruluşların yanı sıra kadın ve çocuk kuruluşlarının barışın tesis edilmesinde söz sahibi olacak olması önemlidir? değerlendirmesinde bulundu.

?BM örnek bir kuruluştur?

BM´nin kalıcı barışı sağlamak için var gücü ile çalıştığını anlatan Serhat Akpınar, şöyle devam etti; ?BM özellikle 2. Dünya savaşı sonrasında ortaya koymuş olduğu çalışma programı ile örnek bir kuruluştur. BM´nin ortaya koyduğu barış ve sürdürülebilir barış konusunda tek başına başarılı olmamaktadır. Bunun içinde insanlığı ve özellikle uluslararası kuruluşların yanı sıra finans kuruluşları ile üye ülkelerin destek vermesi gerekiyor. Bugün gözlemlediğim en önemli konu BM ve sürdürülebilir barışın önünde en önemli engel finansal desteğin zaman zaman ulaşmamasıdır. Bu noktada BM´nin çabaları tek başına yeterli olmamaktadır. BM Genel Sekreteri bu yönde yapmış olduğu açılım ile Dünya barışın ve özellikle insanlığın geleceğine dikkat çekmek sureti talep ettiler.?

?Kıbrıs konusunda arzu edilen noktaya gelinemedi?

?BM´nin en uzun soluklu barış misyonu olan Kıbrıs´ta BM´nin barış sürecine katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorumuzu cevaplandıran Serhat Akpınar, ?Kurt Waldheim´in yıllar önce adaya geldiğini hatırlıyorum. Resmigeçit töreni ile karşılanmış ve adadaki barışın sağlanması konusunda çalışmalar ortaya koymuştur. Kurt Waldheim´dan sonra 6 tane BM Genel Sekreteri değişti ancak Kıbrıs konusunda arzu edilen noktaya gelinemedi. Herşeyi BM´nin ortaya koyduğu barış programı ile son bulmasını beklemek mümkün değil. En son Crans Montana´da yapılan ortaya konulan umut ve beklentiler vardı. Hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun arkasında taraflar ve tarafların arkasındaki garantör ülkelerinde ciddi duruş sergilemesi ile barışa adım atılabiliyor. BM burada sadece aracı ve güvenlik sorununu ortadan kaldıran kurum durumundadır. Umut ediyoruz ki yakında Kıbrıs ile ilgili süreçte son bulacaktır? ifadelerine yer verdi.

?Dünya barışında akademik güç önemlidir?

Üniversiteler ve eğitim sektörünün barış konusunda doğal bir misyon üstlendiğini belirten Serhat Akpınar, ?Akademik kuruluşların, finans kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra kadın ve çocuk kuruluşlarının da dahil edilmesi ile BM güçlenmiştir. BM, bu konuda büyük bir gücün arkasındadır. Bu süreçleri toparlayacak olan ise evrenin bilimsel gücü olacaktır. Bu noktada akademik kurumlara da çok büyük çağrı yapılmıştır? şeklinde konuştu.

?GAÜ 3 kıta 7 ülkede faaliyet gösteriyor?

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) vizyonu doğrultusunda hedefleri hakkında bilgi veren Serhat Akpınar, şunlara yer verdi; ?GAÜ kuruluş misyonunda ortaya koymuş olduğu küresel gelişim programında 3 kıtada 7 ülkede faaliyet göstermektedir. Bilimin evrensel aktarım gücünü tüm dünyada evrensel bir çalışma programı ile ele alan GAÜ bu yıl özellikle yeni oluşuma Sri Lankayı da katmış oldu. 13 Mayıs´ta yeni açılacak olan Colombo kampüsü kanalıyla Dünya üzerindeki küresel gelişim programımıza devam etmiş olacağız.?(CO)
 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli