BM Güvenlik Konseyi: ?Terörle Mücadele Etmek İçin Küresel İşbirliği Şart´
DÜNYA 4.08.2017 08:25:47 281 0

BM Güvenlik Konseyi: ?Terörle Mücadele Etmek İçin Küresel İşbirliği Şart´

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi teröristlerin özellikle küçük ve hafif silahları edinmesini önleyecek, üye ülkelere terörle mücadele kapsamında bazı zorunlukların da getirildiği kararı oy birliği ile kabul etti.

Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler´e üye devletleri, bu tür terör grupları ve gruplara destek verenlerin silah, sistem ve bileşenler için sağladığı tedarik ağlarını önleme çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi aldığı kararda ayrıca, IŞİD, El - Kaide gibi terör örgütleriyle bu örgütlerle bağlantısı olan yasadışı terör örgütlerine gönderilen, silah, askeri teçhizat, insansız uçak sistemleri, radar, patlayıcılar ve yedek parçalarının hala sağlanabiliyor olmasını ise şiddetle kınadı.

´Silahların terör örgütününün eline geçmesini engelleyin´

Karar kapsamında BM´ye üye devletlere, terör gruplarına silah sağlayan bağlantıları önleme ve engelleme çağrısında bulunuldu. Silah ve teçhizat sevkini engellemek için bazı zorunlu uygulamalar da getirildi.

Üye devletlere teröristlere silah sağladığı tespit edilen kişiler için de, haklarında yasal işlem yapılması tavsiye edildi. Üye devletlere ayrıca teröristlere silah temininde kullanılan küçük ve hafif silah stoklarının fiziksel olarak güvenliğinin uygun şekilde sağlanması çağrısı yapıldı.

?Sınırlarınızdaki kontrol kapasitelerini güçlendirin´

Birleşmiş Milletler´e üye ülkeler ayrıca, adli, kolluk kuvvetlerini ve sınır kontrol kapasitelerini güçlendirmeye ve sınır ötesi organize suç ve terörizm arasındaki bağlantıyı ele almak için silah kaçakçılığı ağlarını inceleme yeteneklerini geliştirmeye çağrıldı.

BM Güvenlik Konseyi, üye devletlerden teröristlere silah ulaşımını engellemeleri için sınırlarını daha iyi korumalarını istedi.

´Her ülke silah satışına yönelik mevzuatlarını gözden geçirmeli´

BM terörle mücadele birimlerinin üç üst düzey yöneticisi Güvenlik Konseyi´nde alınan karar öncesinde birer brifing verdi.

BM Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Komitesi İcra Direktörlüğü (CTED) Genel Sekreter Yardımcısı Weixiong Chen, teröristlerin silahlara erişimini önleme konusunda geniş bir güvenlik açığı bulunduğunu belirtti. Yetkili, teröristlerle yapılacak silah ticaretine karşı tüm devletlerin ulusal mevzuatlarını yeniden gözden geçirip, güçlendirilmesi gerektiğini savundu.

Chen, ?Çatışma bölgelerinde teröristlere silah tedarikini önlemek ve ortadan kaldırma karmaşık bir iş. Silahlara teröristlerin erişimini engellemeye yardımcı olmak için ilgili Konsey kararına uygun olarak üye ülkelere bazı zorunluluklar getirilecek. Bizde alınan güvenlik konseyi kararı sonrasında üye ülkelerle bu çerçevede işbirliğimizi arttıracağız? diye konuştu.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Direktörü (UNODC) Yury Fedotov, Güvenlik Konseyi toplantısına BM´nin Viyana Temsilciliği´nden video konferans aracılığıyla katıldı.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Direktörü (UNODC) Yury Fedotov, Güvenlik Konseyi toplantısına BM´nin Viyana Temsilciliği´nden video konferans aracılığıyla katıldı.

??Koordinasyon eksikliği var´

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Direktörü (UNODC) Yury Fedotov, Güvenlik Konseyi toplantısına BM´nin Viyana Temsilciliği´nden video konferans aracılığıyla katıldı.

UNODC Direktörü Fedotov, teröristlerin silahlanmasını önlemenin en temel yolunun devletler arasındaki sınır güvenliğini en iyi şekilde korumak olduğunu söyledi.

Fedotov, veri toplama da dahil olmak üzere yasadışı kaçakçılığını önlemek, tespit etmek, soruşturmak ve başarıyla kovuşturma ile ilgili birçok zorluk yaşadıklarını belirti. Yetkili, ülkeler ve bölgeler arasında koordinasyon eksikliği olduğunu kaydetti. Fedotov, "Gelecekte, sınır ötesi ortaklıklarımızı daha da güçlendirip, özel sektör dahil olmak üzere çeşitli paydaşların katılımını teşvik etmeli ve kapasite boşluklarını gidermek için özel yardım sağlamalıyız"(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli