SİYASET 27.12.2017 13:05:06 282 0

"Bitkisel üretim artırılmalı ve denetimi sağlanmalı"

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bitkisel üretimde tarladan sofraya kadar gelen sürecin denetlenmesi ve üreticinin eğitilerek bilinçlendirilmesinin, bu alandaki sorunları çözeceğine vurgu yaptı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma önergesinde tarlada ve serada yetiştirilen ürünlerin tüketim aşamasına gelene kadarki sürecin teknik olarak denetlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ?Bitkisel üretimin ülkemiz ekonomisi için önemi de yadsınamaz ve artırılmasının gerekli olduğu kadar onun elde ediliş biçimi ile denetimi de giderek önem kazanmaktadır. Ülkemizde bu bağlamda büyük eksiklikler bulunmaktadır. Bitkisel üretimin arttırılması, denetiminin ülkemizdeki durumunun incelenmesi ve gerekli yasal düzenlenmelere zemin oluşturulacak bir çalışma yapılması gerekir? dedi.

Gıda sektöründe, dünya genelinde önemli değişimlerin yaşandığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bunun yanında gıdanın sağlıklı ve güvenli bir şekilde elde edilerek tüketilmesinin de önemli olduğunu kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarladan ürünün farklı işlemlerle tüketime hazır hale getirilme sürecinin bütün aşamalarının denetlenmesi için yasal düzenlemelere ihtiyat duyulduğunu anlattı.

Bitki üretiminin doğru ve sağlıklı bir şekilde artırılması gerektiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilimsel ölçülerdeki üretim kadar GDO´lu ürünlerle oluşan yeni bir gıda dokusunun varlığına da dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: ?Bitkisel üretimde  artış yaratmak ve verim artırmak için yapılan çalışmaların yanında  bitki koruma kimyasallarının da yarattığı sorunlar  dikkat çekicidir. Hasat sonrası üründe yapışık kalan kalıntıların olumsuzlukları geçmişte yaşanmıştır bunun örnekleri vardır. ?Bakiye" ya da ?Zirai İlaç kalıntısı? tanımlanması ile adlandırılan bu durum gelişmiş laboratuvarların  gereksinimini artırmaktadır. Doz ve limit değerleri dış satım kadar yurt içi tüketim içinde önemlidir. Bitki koruma özellikle ürün kayıplarını önlemede etkendir. Organik tarım olmayan yerde bitki koruma bir yerde artık zorunludur.  Bitkisel üretimde artış ülke ekonomisi içinde önemlidir. Bunun denetimli sağlanması sorunların oluşumunu engelleyecektir. Üreticinin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve sorunların başlamadan önlenmesine vesile olacaktır.

Bitkisel denetim ile ilgili Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği´ne   ( TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası ( ZMO),  Ziraat Odaları ve benzer kuruluşlarla sağlanacak işbirliği ile bir yol haritası çizilebilir. Sağlıklı yapılacak bitkisel üretimi, yöntemlerini, mevcut durum ile yapılması gerekenleri araştırarak mevcut aksaklıkları giderecek bir meclis araştırması yararlı olacaktır.?(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli