BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KIBRIS´TA MÜZAKERELERİ BAŞLATMAK İÇİN DEVREDE
DÜNYA 31.10.2018 00:41:55 350 0

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KIBRIS´TA MÜZAKERELERİ BAŞLATMAK İÇİN DEVREDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres´in Kıbrıs Özel Temsilcisi Jane Holl Lute, adada kalıcı bir çözüm yolunu açacak müzakereleri yeniden başlatmak için iki toplum lideriyle bir araya gelecek.

Birleşmiş Milletler´den yapılan açıklamaya göre Lute, Çarşamba günü Lefkoşa´da önce Kıbrıs Rum yönetimi başkanı  Nicos Anastasiades, onun ardından da KKTC  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelecek.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre yapılan açıklamada Özel Temsilci Lute´un BM Genel Sekreteri Antonio Guterres´in talebi üzerine adaya gideceği ifade edildi. İki tarafın da adada kalıcı bir çözümün bulunmasını sağlayacak yeni fikirler önermeye istekli olduğu belirtilirken, Özel Temsilci Lute´un iki toplum lideriyle temaslarının da bu bağlamda başlayacağı belirtildi.

Güvenlik Konseyi´nin gündeminde Kıbrıs vardı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günkü  oturumunda adadaki son gelişmelerle ilgili Genel Sekreter Guterres´in 1559 sayılı raporunu ele aldı.

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Bolivya´nın BM Daimi Temsilcisi 
Sergio Llorenty Soliz, kapalı yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo´nun Güvenlik Konseyi toplantısına katılarak Kıbrıs toporu konusunda bilgi verdiğini belirtti.

Soliz, ?Güvenlik Konseyi tarafları, Kıbrıs sorununun çözümünde, Genel Sekreterin raporunda yer alan öneriler doğrultusunda, bir yol bulmak için açık, yaratıcı ve yapıcı bir şekilde ilerleme kaydetme çağrısında bulundu.? dedi. Soliz, Güvenlik Konseyi´nin Özel Temsilci Lute´nin iki liderle yaptığı görüşmelerin ilerleyişi hakkında daha fazla güncellemeyi dört gözle beklediklerini de sözlerine ekledi.

Güvenlik Konseyi üyesi İsveç´in BM Daimi Temsilcisi Carl Skau´da bugün yapılan toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi´nin, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs konusundaki çabalarını desteklediğini belirterek, tarafların açık ve yaratıcı olma çağrısı yapıldığını açıkladı.

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Hollanda´nın BM Daimi Temsilcisi Karel van Oosterom, ?Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin, BM´nin adada siyasi çözümü daha yakın hale getirmek ve güven oluşturmaya katkıda bulunmak için gösterdiği çabaları desteklediğini ifade ettim? dedi.

Kıbrıs müzakereleri nasıl başlayacak?

Birleşmiş Milletler kulislerinde, Özel Temsilci Lute´un Kıbrıs ziyaretinde iki liderle yapacağı görüşmelerde, Kıbrıs´ta kalıcı çözümün sağlanması için müzakerelerin hangi çerçevede başlayacağı yönünde nabız yoklayacağı ifade ediliyor.

BM Genel Sekreteri Guterres´in daha önce görevlendirdiği Lute geçtiğimiz Temmuz ayında adaya gidererek müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda tarafların görüşüne başvurmuştu.

Lute´nin hazırladığı kapsamlı Kıbrıs raporu 15 Ekim´de Genel Sekreter Guterres tarafından Güvenlik Konseyi´ne sunulmuştu.

Geçtiğimiz ay yapılan BM 73. Genel Kurul Çalışmaları sırasında da Guterres, iki liderle ayrı ayı bir araya gelmiş, müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuştu.

Özel Temsilci Lute´un adaya yapacağı ziyaret öncesi yerel medyaya açıklama yapan Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides, Lute´la temasların özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli