YAŞAM 14.05.2018 12:07:16 421 0

"Bireylerin ve toplumun sağlık içinde yaşaması bizler için vazgeçilmez hedeftir"

Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, "Mesleki olarak kendimizi geliştirmeye ve yaşadığımız sorun ve sıkıntılara çözüm bulmaya çalışırken, daha iyi ilaç ve sağlık danışmanlığı için emek harcıyor, ülkemizin her köşesinde ve her koşulda halk sağlığı

Atatürk Parkında bir araya gelen Adana Eczacı Odası Yönetimi ve eczacıların yanı sıra ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülüner ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri, Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Ecza Deposu Temsilcileri Adana Büyükşehir Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu.

Atatürk Parkındaki törenin ardından Adana Eczacı Odasında Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Basın Açıklaması yapan Başkan Ecz. Ersun Özkan, şunları söyledi;

"Bu gün 14 Mayıs Eczacılık Günü insanlık tarihi kadar geçmişi olan mesleğimizde bilimsel eczacılığın başlangıcı olarak kabul edilen 1839 yılında Askeri Tıp Okulu içerisinde ilk eczacılık sınıfının açılmasından günümüze 179 yıl geçti. Aradan geçen 179 yılın sonunda bizler; 35 binin üzerinde eczacı, 25 binin üzerinde eczane, 45 in üzerinde eczacılık fakültesi, 10 binin üzerinde  eczacılık fakültesi öğrencisi, 54 eczacı odası  ve Türk eczacıları birliği olarak, mesleki olarak kendimizi geliştirmeye ve yaşadığımız sorun ve sıkıntılara çözüm bulmaya çalışırken,daha iyi ilaç ve sağlık danışmanlığı için emek harcıyor, ülkemizin her köşesinde ve her koşulda halk sağlığı adına aksatmadan hizmet veriyoruz."

Öncelikle sağlığın eşitlik ilkesine dayanarak kaliteli kolay erişilebilir ve ücretsiz olmasını benimseyen eczacılar, halk sağlığı adına yürütülen politikalara da destek vererek her zaman kamu yararına faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Bu bağlamda tüm eczacılarımız sağlık bakanlığımızın akılcı ilaç kullanımı konusunda yürüttüğü çalışmalara destek vermiş ve özellikle reçetesiz antibiyotik kullanımının ülke genelinde düşüşünde ciddi rol üstlenmiştir.

Eczacılar olarak bizler, önümüzdeki süreçte de  halk sağlığını ilgilendiren tüm konularda toplum çıkarlarını gözeterek halkı doğru yönlendirmek adına görev almaya devam edeceğiz."

Sağlık alanında 2000´li yılların başından günümüze ciddi değişimler yaşandı yaşanmaya da devam ediyor. Bu güne kadar biz eczacılar halk sağlığı adına olumlu gördüğümüz  uygulamalara destek verdik ve halkın sağlığa ulaşımını kolaylaştırarak diğer sağlık çalışanları ile birlikte sağlık alanında oluşan memnuniyette önemli pay sahibi olduk. Fakat tüm bu destek ve çabalarımızın karşılığı olarak ekonomik anlamda biz eczacılar bu dönüşümün  mağdurları konumuna düşürüldük. Günden güne eriyen sermayelerimizle  bu gün birçok eczanemiz ayakta kalma mücadelesi vermeye başladı. Bu  çerçevede bizler ilaç fiyat kararnamesinin eczacı lehine yeniden düzenlenmesini ve eczacı kar oranlarının mutlak surette arttırılması gerektiğine inanıyoruz.

Sizlerin de bildiği gibi ´Eczacı en yakın sağlık danışmanınızdır´ bizler için hayata bakışımızı anlatan bir slogan olmuştur. Ama artık bizler yaptığımız bu danışmanlık hizmetinin ülke ekonomisine kazandırdığı  artı değer oranında eczane ekonomilerimize yansımasını ve bununda meslek hakkı olarak tanımlanmasını istiyoruz."

"Bugün ülkemizde 40 in üzerinde eczacılık fakültesi bulunuyor.  Bu fakültelerden ise yılda 2000 2500 öğrenci mezun olarak eczacı olmaya hak kazanıyor.  Eczacılık fakültelerinin sayısı ve kontenjanları ihtiyacın çok üstündedir. Yeterince eczacı öğretim görevlisi bulunmayan birçok eczacılık fakültesi eczacılık eğitiminin de seviyesini düşürmektedir. Bu anlamda bir yanıyla eczacılık fakültelerinin kontenjanları azaltılırken eksiklikleri bulunan eczacılık fakültelerinin kapatılması da elzemdir."

"Eczacılar olarak içselleştirdiğimiz süregelen mesleki gelişim ve ilerleme çalışmalarımız bir yanda, son zamanlarda meslek odalarının isimlerinden  "Türk" ve "Türkiye" kelimelerinin kaldırılması ile başlayan bir dizi değişiklik gündemde...

Belirtmek isteriz ki;

Devletin organizasyon şemasında "sivil toplum" vazgeçilmezdir. Toplumun içinden gelen odalar ve mesleki birlikler ise herhangi bir siyasi görüşe, iktidara-muhalefete, belirli kişi veya kişilere bağımlılığı olmadan halkın aynası; çok sesliliğin simgesidir. Kısaca demokrasi tanımının pratik uygulamasıdır da diyebiliriz. Aynı zamanda yol rehberi bilim ve pozitif eleştirel düşünce olan meslek birliklerinin, o mesleğe ait tüm faaliyetleri ve ulusal uygulamaları düzenlemesi, uluslararası platformdaki temsiliyeti, "BİR KALMANIN" ülkemiz için neden önemli olduğunun yegâne açıklamasıdır. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Meslek birliklerine yapılmak istenen müdahalenin, demokratik sistemin vazgeçilmez parçası olan odaları işlevsizleştireceğini, meslek odalarının bölünmesine zemin hazırlayacağını, Çağdaş ve Demokratik Türkiye´ye zarar vereceğini tekrar belirtmek istiyoruz."

"Bireylerin  ve toplumun sağlık içinde yaşaması biz eczacıların vazgeçilmez hedefidir. Bu anlamda bugüne kadar olduğu gibi bugün de yarın da en yakın sağlık danışmanı olarak ailelerinden biri gibi her zaman halkımızın yanında olacağımızın bilinmesini istiyor ve kaygılardan uzak sağlıklı bir Türkiye dileklerimizle  tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutluyoruz."(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli