Bendevi Palandöken´den 2000 öncesi esnaf ve sanatkarlar için emeklilik çağrısı
EKONOMİ 18.09.2018 10:33:25 1697 0

Bendevi Palandöken´den 2000 öncesi esnaf ve sanatkarlar için emeklilik çağrısı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken:"Esnafımız son kez verilecek geriye dönük borçlanma imkanı ile bu sorunun kökten çözümünü bekliyor"

2000 öncesi esnaf ve sanatkarlar için emeklilik çağrısında bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnafımız son kez verilecek geriye dönük borçlanma imkanı ile bu sorunun kökten çözümünü bekliyor" dedi. 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2000 öncesi esnaf ve sanatkarın emekli olmayı beklediğini açıkladı. Binlerce esnaf ve sanatkarın Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi ile kurulan yeni kabineden ve yönetim sisteminden emeklilik beklentisi içinde olduğunu dile getiren Palandöken, "Çok sayıda esnafımız vergi ve oda kaydı dikkate alınarak emekli olmanın yolunu açacak yeni yasal düzenlemeyi bekliyor. Emeklilik şartlarını sağlayan ancak 2000´den önce Bağ-Kur kaydı olmayan esnafa vergi ve oda kaydı dikkate alınarak son kez geriye dönük borçlanma imkanı verilmeli. Öte yandan esnaf ve sanatkarımızın emekli olması için gereken prim gün sayısı, diğer kesimlerde olduğu gibi 7 bin 200 güne indirilmeli" ifadelerini kullandı. 

"Esnafımız son kez verilecek geriye dönük borçlanma imkanı ile bu sorunun kökten çözümünü bekliyor" 
4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı ile esnaf olarak iş yeri bulunan ancak Bağ-Kur kaydı bulunmayan binlerce esnafın mağduriyetinin sürdüğünü vurgulayan Palandöken, "Emeklilik yaşı gelen esnafa oda ve vergi kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma imkanı sağlanmalı. Oda ve vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-Kur´a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000´den önce başlatılmalı. Esnafımıza daha önce birkaç kez geriye dönük borçlanma hakkı tanındı ancak ekonomik nedenlerden dolayı bu fırsatı kaçıran çok sayıda kişi var. Esnafımız son kez verilecek geriye dönük borçlanma imkanı ile bu sorunun kökten çözümünü bekliyor? şeklinde konuştu. 

"Bağ-Kurlularla SSK´lı çalışanlar arasındaki bin 800 günlük yani 5 yıllık fark, yeni ekonomi yönetiminde ortadan kaldırılmalı" 
Öte yandan, esnaf ve sanatkarın yıpranma payı düşünülerek prim gün sayısının diğer kesimlerde olduğu gibi 7 bin 200´e indirilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, "Toplumda en çok çalışan esnaf ve sanatkar, diğer sigortalılara kıyasla en uzun prim gün sayısını ödüyor. Esnafın emekliliği için gereken 9 bin prim gün sayısı SSK´lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200´e indirilerek sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı. Bağ-Kurlularla SSK´lı çalışanlar arasındaki bin 800 günlük yani 5 yıllık fark, yeni ekonomi yönetiminde ortadan kaldırılmalı. Esnaf ve sanatkarımız uzun prim gün sayısı altında daha fazla ezilmemeli. Anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırı olan bu uygulamaya vakit kaybedilmeden son verilmeli" açıklamalarında bulundu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false