BARO BAŞKANI ÇITIRIK´TAN ?17 ARALIK ANIMSATMASI?
SİYASET 16.12.2015 14:21:13 314 0

BARO BAŞKANI ÇITIRIK´TAN ?17 ARALIK ANIMSATMASI?

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 17 Aralık 2013 günü Cumhuriyet tarihinin en büyük "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" operasyonunu unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirten açıklama yaptı ?

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, konuyla ilgili basın açıklamasında, olayın ilk gününden itibaren siyasi iktidarın emniyet ve yargıya müdahaleye başladığını, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler´in oğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan´ın oğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar´ın oğlu, Halk Bankası Genel Müdürü, Rıza Sarraf , çok sayıda iş adamı ve bürokrat olmak üzere 89 kişi gözaltına alındığını ancak operasyonun başladığı gün , İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli beş şube müdürü görevden alındıklarını anımsattı.

?AYAKKABI KUTULARINDAN ÇIKAN PARALAR UNUTULUR MU??

Av. Çıtırık, gözaltıların bir kısmı tutuklamaya dönüşmesine rağmen kısa bir süre sonra dosyada tutuklu kalmadığının altını çizdi. Av. Çıtırık, ?Siyasi iktidar, ilk günden itibaren soruşturmaya her türlü müdahaleyi yapmıştır. Cumhuriyet Savcılığının maddi gerçeği ortaya çıkartabilmesi yönünde yürüttüğü çalışmalara engel olunmuş, kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilerek soruşturmanın ucu kime dokunacaksa dokunulmasına siyasi iktidar tarafından izin verilmemiştir. Soruşturmada şüpheliler arasında çocukları bulunan üç bakan, kamuoyu zorlamasıyla, istemeyerek de olsa istifa etmişlerdir.

Yine soruşturma kapsamında işyerlerinde ve ev aramalarında şüphelilerden çok ciddi miktarda ve her türlü para bulunmuş, paraların saklanacağı yer bulunamadığından (!) ayakkabı kutularından bile paraların bulunduğunu unutmamak gerekir? dedi.

?BAKANIN AÇIKLAMALARI MANİDARDIR?

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar´ın bakanlık ve milletvekilliğinden istifa ederken, ? Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü sayın Başbakan´ın talimatıyla yapıldı. Bu minval üzerine bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ediyorum. Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için sayın Başbakan´ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyor, yüce milletime saygı sunuyorum..? sözlerinin çok manidar olduğunu belirterek, ? Ancak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan istifa etmediği gibi, yürütülen soruşturma karşısında siyasi iktidar daha pervasızlaşarak, HSYK ´nın görev ve yetkileri doğrultusunda yapısal değişikliklere gidilmiştir. O günlerde, 40´a yakın ilin emniyet müdürü görevden alınmaları, şube müdürleri ve polis memurlarıyla birlikte yaklaşık altı bin emniyet mensubunu etkileyen kararlara imza atılmıştır? diye konuştu

?SAVCILARIN YURT DIŞINA KAÇTIKLARI UNUTULMAMALIDIR?

Olayın ardından yaşananları özetleyen Av. Çıtırık, ?Soruşturmayı yürüten savcıların görev yeri değişikliğinden sonra, HSYK tarafından soruşturmalar başlatıldığını, 17 ve 25 Aralık operasyonlarında görev alan dört savcı ve bir hakim meslekten ihraç edilirken, savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz ve Mehmet Yüzgeç hakkında Bakırköy 2.  Ağır Ceza Mahkemesinde ´´ Suç işlemek amacıyla örgüt kurulması, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs´´ suçlarından dolayı kamu davası açılmış, bu dosyadan tutuklanmaları için yakalama emri çıkarılmışsa da savcıların yurt dışına kaçtıkları unutulmamalıdır? dedi.

?PARMAK ÇOĞUNLUĞUYLA AKLAMA OLMAZ?

Konuyla ilgili TBMM´de soruşturma komisyonu oluşturulduğunu anımsatan Av. Çıtırık, sözlerine şöyle devam etti:

?Bakanlar haklarındaki mal varlıklarındaki, gelirlerindeki artışları somut, kuşkuya yer bırakmayacak kanıtlarla açıklayamamışlar ve TİB tarafından yasal kayıt altına alınan tapelerle ilgili vicdanları rahatlatacak kanıtları ortaya koyamamışlarsa da komisyondaki siyasi iktidarın parmak çoğunluğuyla soruşturma açılmaması kararı verilmiş ve TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamalarda da ret kararı verilmiştir. Oysa ki, TBMM´de aklama parmak çoğunluğu ile değil Yüce Divan ve Anayasa Mahkemelerinde olur.

Siyasi iktidarın her türlü müdahalesi ve parmak çoğunluğuna dayalı iradesiyle yargının görevini yapmasına engel olunmuş, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk,kara para aklama,rüşvet soruşturmasında sorumlular belirlenememiş (!),kamuoyu vicdanını rahatlatacak kararların alınmasına engel olunmuştur.

17 Aralık Soruşturmasıyla ilgili olarak , 17 Ekim 2014´de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ; usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanılmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmiş, bu karara karı yapılan itirazı İstanbul 6.Sulh ceza Hakimliği ret etmiştir. 

?TAKİPSİZLİK KARARI, BERAAT KARARI DEĞİL?

17/25 Aralık soruşturmasıyla ilgili  ?Soruşturmanın önemli, kilit şüphelisi Rıza Sarraf´dır? diyen kuryesi Adem Karahan´ın ifadelerinden sonra ?takipsizlik? kararının kaldırılması gerektiğine değinen Av. Çıtırık, ?Bu beyanlara göre, ?kara para aklama? sadece Türkiye´de değil,Türkiye´nin de içinde yer aldığı, uluslararası boyutlara varan nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Takipsizlik kararı, beraat kararı değildir. Olaydaki suçlar için on yıllık zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Kanıtların yeniden değerlendirilerek, sorumluların belirlenmesi ve yargı önünde hesap vermeleri gerekliliktir, zorunluluktur? dedi

?YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMELERİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ?

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, açıklamasını şöyle tamamladı:

?Hukukun üstünlüğünün değil, üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir süreçte siyasetin zenginleşme aracı haline getirildiği, şehzadelerin haramzadeye dönüştüğü, devlet olanaklarının kamusal sıfatlar kullanılarak evlatlara, akraba ve yandaşlara pay edildiği bir dönemde ?temiz toplum, temiz siyaset ve temiz siyasetçi? için 17 Aralık unutturulmaması gereken tarihi bir gündür. Parmak çoğunluğuna dayanarak ya da kontrolleri altındaki yargı eliyle soruşturmaların kapatılamayacağı bilinmesi gereken bir gerçekliktir. Ucu kime dokunuyorsa, sıfatı ne olursa olsun sorumluların yargı önünde hesap vermeleri için mücadelemiz devam edecektir.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false