BALON BALIĞINDAKİ BÜYÜK TEHLİKE
YAŞAM 29.06.2016 13:19:19 518 0

BALON BALIĞINDAKİ BÜYÜK TEHLİKE

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Siyanürden 1.200, Morfinden 3.000 Kat Daha Etkili Zehri Olan ?Balon Balıkları´nı Araştıracak.

Çukurova Üniversiteli (ÇÜ) bilim insanları, Akdeniz kıyılarında yaygın olarak görülen ve tehlikeli olan balon balığına karşı proje hazırladı. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul ?Mersin Körfezi´ndeki Balon Balığı Türlerinin Tetrodotoksin (TTX) Düzeylerindeki Eşeye ve Mevsime Bağlı Değişimlerin Belirlenmesi? isimli TÜBİTAK 1001 Projesiyle ilgili bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Özoğul, bu balık türündeki zehrin siyanürden 1200, morfinden 3.000 kat daha etkili olduğunu söyledi.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen sunumda Prof. Dr. Fatih Özoğul, son yıllarda medyada sıklıkla yer bulabilen balon balıklarının ülkemiz kıyılarında genellikle dört farklı türünün balıkçı ağlarına takıldığını söyledi.

Tüm Akdeniz Kıyılarını Tehdit Ediyor.

Akdeniz´de son 10 yıldır görülmesine rağmen, ülkemiz kıyılarında kuzey Ege açıklarına kadar yayılmış olan bu balık türünün sadece Türkiye değil, İsrail, Lübnan, Yunanistan hatta İtalya kıyılarına kadar yayılım gösterdiğini hatırlatan Prof. Dr. Özoğul bu türün tüm Akdeniz geneli için tehlikeli olduğunu ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti;

?İçerdiği tetrodotoksin (TTX) adlı zehir, dünyanın bilinen en güçlü denizel kaynaklı zehri olup, siyanürden 1200, morfinden 3000 kat daha etkilidir. Balon balığı tüketiminden kaynaklı zehirlenmeler, solunum sisteminde felce neden olmakta ve zehirlenme vakaları genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Bu zehrin bilinen bir panzehiri bulunmadığı gibi, balığı pişirmek zehri etkisiz hale getirememektedir. Japonya´da özel eğitim almış ve uzun yıllar staj görmüş sertifikalı aşçılar tarafından pişirilmesine rağmen balon balığı tüketimi nedeniyle Japonya´da, ayrıca Tayland, Çin gibi uzak doğu ülkeleri ve Avustralya gibi ülkelerde çok sayıda zehirlenme vakaları hala sık olarak görülmektedir. Son yıllarda Lübnan, İsrail ve Mısır gibi Akdeniz ülkelerinde de balon balığı zehirlenmeleri gözlenmeye başlamıştır.?

?Ülkemizde Bu Alanda Yapılan Araştırma Çok Kısıtlı.?

Ülkemizde balon balıklarının toksisitesi ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmaların kısıtlı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özoğul, balon balıklarının medya aracılığıyla kamuoyu nezdinde bir bilgi kirliliği ortaya çıkmasına da neden olduğunu söyledi. Ülkemiz ve Akdeniz genelinde yeni bir problem olan balon balıkları ve TTX ile ilgili bilimsel bulgu eksikliğini gidermek ve kamuoyunu doğru bilgilendirebilmek amacıyla 2015 yılında TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına başvuru yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Fatih Özoğul, proje başvurusunun TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu ifade ederek şunları kaydetti;

?Bu çalışmayla, ülkemiz denizlerindeki en yaygın 4 balon balığı türünün toksin düzeyleri tespit edilecek ve böylelikle kıyılarımızda yaşayan balon balıklarının insan sağlığı açısından olası riskleri ve ticari olarak kullanılıp kullanılamayacağı belirlenecek. Tetrodotoksinin, siyanürden 1200 kat, morfinden 3000 kat daha fazla etkili olmasından dolayı, ileri düzey kanser ağrılarında, anestezik uygulamalarda kullanımına yönelik dünya genelinde birçok üniversite ve ilaç firması araştırmalar yapmaktadır. Bu nedenle çalışmalarımız sadece balon balıklarındaki TTX düzeyinin belirlemekle kalmayıp, denizlerimizde yaşayan balon balıklarının ABD, Çin gibi ülkelerde ön çalışmaları ve deneyleri yapılan TTX içeren ilaçlar için bir hammadde kaynağı olabileceğini de göstereceği kanaatindeyiz?(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false