Bakan Işık: ?Gelecek yıllarda hızlı büyüme devam edecek´
EKONOMİ 8.09.2015 13:59:38 269 0

Bakan Işık: ?Gelecek yıllarda hızlı büyüme devam edecek´

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye´nin ilk çeyreğinden itibaren artan bir sanayi üretim trendi olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılı Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2015 yılı Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 arttığını belirten Bakan Işık, arındırılmamış endekste ise artış yüzde 1,5 olduğunu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı.

"Temmuz ayı sanayi üretiminde hem dengesiz seyreden ihracat pazarlarımızın hem de seçim sonrası iç piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkilerinin görülmeye başladığını görüyoruz. Dış piyasalarda euro/dolar paritesinin ve özellikle de komşu ülkelerde ve Avrupa Bölgesinde büyümelerinin hala istikrarsız şekilde devam etmesi ihracatımızı baskı altında tutmaktadır. Bu gelişmelere ek olarak gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının beklenenden daha hızlı düşmesi tüm dünyada harcamaları sınırlandırmaktadır.

Seçim sonrası yaşanan gelişmeler neticesinde oluşan ortam iç tüketimin önceki aylara göre yavaşlamasına yol açmıştır. Ayrıca, uluslararası finansal piyasalardaki yaşanan gelişmelerin sonucu gelişmekte olan ülkelerdeki kur artışları yatırımları yavaşlatmaktadır. Hem iç piyasada hem de dış piyasada yaşanan gelişmeler Temmuz ayında sanayi üretiminin beklentilerden düşük çıkmasına neden olmuştur. Nitekim belirsizlikten en çok etkilenen ´yatırım malları imalatı´ ve ´dayanıklı tüketim malı imalatı´ grupları Temmuz ayında düşüş gösteren kalemler olmuştur.

Haziran ayı beklentilerin üzerinde büyüyen bir sanayi üretimi ile karşılamıştık. Aylık olarak sanayi üretiminin önceki aya göre düşmesinde ise geçen ayın yarattığı yüksek baz etkisi belirleyici olmuştur".

Sanayi üretimini değerlendirirken sadece tek aya bakarak da değerlendirmemek gerektiğini söyleyen Bakan Işık, sanayi üretimi gibi kısa dönemli iş istatistiklerini değerlendirirken trende bakmak daha doğru olacağını söyledi. Türkiye´nin ilk çeyreğinden itibaren artan bir sanayi üretim trendi olduğunu söyleyen Bakan Işık değerlendirmesinin devamında şu ifadelere yer verdi: "Bu hafta açıklanacak ikinci çeyrek büyümesinde de bu durum daha net görülecektir. Türkiye´nin ikinci çeyrekte sanayi üretiminin öncülüğünde ilk çeyreğe göre daha hızlı büyüyecektir. Ülke ekonomisinin uzun dönemli ve sağlıklı büyümesinin yolu da zaten sanayi öncülüğünde büyümekten geçmektedir. Son hazırladığımız ve Resmi Gazete´de yayınlanan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı´nda da bu öncelikleri gözettik ve imalat sanayi KOBİ´lerinin öncelikli olarak desteklenmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda KOBİ´lerimizin kurumsallaşmalarının, markalaşmalarının sağlanması ve verimlilik düzeylerinin yükseltilmesi yönünde atacağımız adımlarla da KOBİ´lerimiz ve özellikle de imalatçı KOBİ´lerimizin rekabet güçlerini artırmalarını amaçlıyoruz".

Türk sanayicisi, küçüğünden büyüğüne, son 12 yılda atılan adımlarla çok ekonomik değişimlere karşı dirençli bir yapıya kavuştuğunu belirten Bakan Işık, yatırım ortamındaki belirsizliğin azalması ile birlikte Türkiye önümüzdeki yıllarda yine sanayinin öncülüğünde hızlı büyümesine devam edeceğini vurguladı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı