Ayhan Barut
SİYASET 5.07.2020 09:56:00 452 0

Ayhan Barut'tan havai fişek kullanımıyla ilgili yasa teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut"Havai fişek kullanımı yasaklansın.Havai fişek, ölümcül düzeyde tehlikelidir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ölümcül tehlikelere yol açan havai fişek kullanımının yasaklanması için Meclis'e yasa değişikliği teklifi sundu. Sakarya'nın Hendek İlçesi'ndeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayı anımsatan Barut, insan ve hayvan sağlığı ile çevreyi tehdit eden havai fişeklere engelleme getirilmesini istedi.

"SORUMLULAR BULUNSUN, HESAP SORULSUN"

Sakarya'nın Hendek ilçesinde çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamada ölenleri rahmetle anan ve yakınlarına başsağlığı dileyen Ayhan Barut, olayda sorumluluğu ve ihmali bulunanların acilen saptanıp hukuk önünde hesap sorulmasını beklediklerini söyledi. Söz konusu fabrikayla ilgili çalışanların, hayatını kaybedenlerin yakınları ve uzmanlarca denetim eksikliğine yönelik açıklamaların yapıldığına dikkat çeken Barut, olayın titizlikle soruşturulmasını, benzer acıların yaşanmaması için tüm önlemlerin alınmasını talep etti.

HAVAİ FİŞEĞİN ZARARLARINI ANLATTI

Havai fişek kullanımının yasaklanması amacıyla hazırladığı, "Barut ve Patlayıcı Malzemelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi"ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Gösterişten başka hiçbir işlevi olmayan, düğünlerde, özel günlerde görüntü amaçlı kullanılan havai fişeklerin doğaya, insanlığa ve tüm canlılara zararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde bulunan kurşun, baryum, rubidyum, sodyum gibi maddeler insan, hayvan ve tüm canlılar için ölümcül düzeyde tehlikelidir. Havai fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor, doğaya yayılan tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişimi üzerinde de ölümcül risk taşıyor. Aynı zamanda vücutta birikmesi sinir tahribatlarına sebep oluyor."

"HAVAİ FİŞEK YASAKLANSIN, KULLANANLAR CEZALANDIRILSIN"

Havai fişeğin zararlarına ilişkin yapılan bilimsel çalışmalardan ve ortaya çıkardığı sonuçlardan söz eden Ayhan Barut, şöyle dedi:
"Hollanda’da 2011 yılında yapılmış bilimsel bir araştırmaya göre, havai fişek atılmaya başlandığında kuşlar paniğe kapılarak yuvalarını terk ediyor ve yavru kuş panikleyen ebeveynleri tarafından yuvalarında ölüme terk ediliyor. Ayrıca 2011 yılında Arkansas’taki yeni yıl kutlamalarında yapılan havai fişek gösterilerinde 5 bin kuşun ölümüne sebep olduğu da duyurulmuştu. Bütün bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, öldürücü olduğu ortaya çıkan havai fişeklerin kullanımı diğer ülkelerde artık sınırlanmaya başlandı ya da içeriğindeki maddeler biraz daha temiz yanıcılarla değiştirildi. Doğal alanlara yakın yerlerde havai fişek atılması bazı bölgelerde yasaklandı. Ülkemizde ise hala bununla ilgili düzenlemeler yeterli noktaya erişmedi. Yasa telifimizdeki amacımız, hiçbir faydası bulunmadığı halde insanlığa, doğaya ve tüm canlılara saymakla bitmeyen zararları bulunan havai fişek kullanımının yasaklanması, kullananlar hakkında cezai yaptırım uygulanmasıdır."

YASA TEKLİFİNDE NELER VAR?

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu, 'Barut ve Patlayıcı Malzemelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nde şunlar yer alıyor:
"MADDE 1- 9/5/1955 tarihli ve 6551 sayılı Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- Kamuya açık alanlar, yol ve oturma alanları, kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerler ile petrol, gaz, doğalgaz ve trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde havai fişek atanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 170 inci ve 174 üncü maddeleri, 30/3/2005 tarihli 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 18 inci, 32 nci ve 36 ncı maddeleri, 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci ve 66 ncı maddeleri, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 14 üncü ve 20 nci maddeleri ile 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanununun 14 üncü maddesi hükümleri gereğince cezai ve hukuki takibat yapılır.ö
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli