AVRUPA´YA ÇELİK İHRACATI ARTTI
EKONOMİ 8.11.2016 09:40:31 199 0

AVRUPA´YA ÇELİK İHRACATI ARTTI

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre Ekim ayı ihracatı miktarda 1,3 milyon ton, değerde 767 milyon dolar oldu.

Sektörün Ocak-Ekim dönemindeki ihracatı ise miktar bazında 13,6 milyon ton, değer bazında 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta 580 bin tonluk artış yaşandı. Bu artışın toplam 316 bin tonu Hollanda, İspanya ve Almanya´dan geldi. Türk çelik sektörünün on aylık dönemde en fazla kayıp yaşadığı ülkeler ise Irak ve Peru oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Ekim dönemi verilerine göre; Türkiye´nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 13,6 milyon tona ulaştı. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,2 düşüşle 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye´nin 2016 yılının on aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 14,3 milyon ton, değer bazında ise 9,1 milyar dolar oldu

Ocak-Ekim dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde; liderliği 4,5 milyon tonla Ortadoğu sürdürdü. Söz konusu dönemde miktar bazında yüzde 25 artış yakalayarak 2,9 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Avrupa Birliği´ne yapılan çelik ihracatı 580 bin ton arttı. Bu artışta Hollanda, İspanya ve Almanya başı çekti. Ortadoğu ve Avrupa Birliği´ni 2 milyon tonluk ihracatla Kuzey Amerika ve yüzde 11 artış ile 1,9 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Yılın 10 aylık döneminde ülkeler bazında ihracattaki en büyük kayıp devam eden iç karışıklığın da etkisiyle miktarda 368 bin ton düşüşün yaşandığı Irak´ta oldu. Irak´ın ardından en büyük kayıp Peru´da yaşandı. Ocak-Ekim döneminde Peru´ya ihracatımız, inşaat çeliğinden kaynaklanan miktar bazında 192 bin tonluk gerileme ile 55 bin tona düştü.

On aylık dönemde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında ilk sıra 5,9 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliğinin oldu. İnşaat çeliğini; 1,6 milyon tonla sıcak yassı, 1,5 milyon tonla dikişli boru ile 1,2 milyon tonla profil takip etti. Ocak-Ekim ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında en çok artış yakalanan ilk üç ürün ise filmaşin, yassı soğuk ve yassı sıcak olarak sıralandı.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Ekim ayı ihracatı, miktarda ve değerde geçen yılla aynı seviyede kaldı. Ekim ayı çelik ihracatı miktar bazında 1,3 milyon ton, değer bazında ise 767 milyon dolar oldu.

Türk çelik sektörünün Ocak-Ekim dönemine ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci,?Ocak-Ekim döneminde özellikle Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatta yarım milyon tonun üzerinde yakaladığımız artış bizleri memnun etti. Hedefimiz diğer ülkelerde ve bölgelerde aynı ivmeyi yakalamak. Sektör temsilcilerimizle bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hükümetimizin ihracatı artırmak için attığı yeni adımların da bizlere destek olacağına inanıyoruz? dedi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli