Avrupa Komisyonu Polonya´ya karşı işlem başlattı
DÜNYA 3.07.2018 10:35:28 312 0

Avrupa Komisyonu Polonya´ya karşı işlem başlattı

Avrupa Komisyonu, birlik değerlerinden doğan sorumlulukları çiğnediği gerekçesiyle Polonya´ya karşı işlem başlatma kararı aldı. Komisyon Polonya´ya gönderdiği yazıda, yüksek yargıda gidilen düzenlemelerin yol açtığı ihlallerin giderilmesini istedi. Varşov

Avrupa Komisyonu ile Polonya arasında hukukun egemenliğinin tehlikede olduğuna ilişkin bir süredir süren tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Komisyon, geçtiğimiz hafta Lüksemburg´da düzenlenen oturumla sorguya çekilen Polonya´ya karşı yarın yürürlüğe girecek yüksek yargı üyelerinin 3´te 1´nin emekliye sevk edilmesini öngören yasa öncesi birlik değerlerinden doğan sorumluluklarını çiğnediği gerekçesiyle işlem başlattı. Komisyon Polonya´ya gönderdiği yazıda, yasanın yürürlüğe girmesinden doğacak ihlallerin giderilmesini istedi. Avrupa Komisyonu´ndan yapılan açıklamada, söz konusu işlemin yarın yürürlüğe girecek yüksek yargı üyelerinin 70 yaş olan emeklilik yaşını 65´e çeken, 65 yaşını doldurmuş hakimlerin ise sağlık raporu ve görevlerine devam etmek istediklerine ilişkin bir dilekçeyle Cumhurbaşkanı´na başvurmalarının ardından yine Cumhurbaşkanı´nın vereceği karara göre görevlerine devam edebilmelerini ya da emekliye sevk edilmelerini öngören yasaya karşı tepki olduğu belirtildi. 
Söz konusu yasanın yargı bağımsızlığını ihlal ettiğini belirten komisyon, bu durumun Avrupa Birliği Anlaşması 19. maddesinin de ihlali anlamına geldiğini ifade etti. Komisyon, Polonya´ya gönderdiği yazıda söz konusu ihlale son vermesini istedi. Polonya´nın söz konusu işlem karşısında cevap için 1 ay süresi var. Sonraki süreçte Polonya´nın gereken adımları atmaması durumunda Komisyon Polonya´yı Avrupa Adalet Divanı´na şikayet edebilir. 
Avrupa Komisyonu ile Polonya arasındaki problemler bir süredir AB gündemini meşgul ediyordu. Komisyon, iktidar partisi PiS´in geçtiğimiz yıl yargıda gerçekleştirdiği bir dizi düzenlemenin hukukun egemenliğini ve Avrupa Birliği değerlerini tehdit ters olduğu gerekçesiyle AB tarihinde ilk defa üye devlete karşı 7. maddeyi devreye sokmuştu. Polonya makamlarının tepki gösterdiği bu kararın ardından Polonyalı yetkililer, çok defa bir araya geldiği Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans´ı söz konusu değişikliklerin hukukun egemenliği ilkesini ayaklar altına almadığına ikna etmeye çalışmıştı. Taraflar arasındaki görüşmelerden somut bir sonuç elde edilemeyince Avrupa Komisyonu´nun talebi üzerine Polonya 27 Haziran´da Lüksemburg´da gerçekleştirile oturumla sorguya çekilmişti. Sorgu esnasında Polonya´yı temsil eden Dışişleri Bakanı Konrad Szymanski söz konusu düzenlemelerin hukukun egemenliğini çiğnemediğini, AB değerleriyle ters olmadığını savunmuştu. Polonya´nın durumunun önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi toplantısında da masaya yatırılması bekleniyor. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false