AV. KÜÇÜK:
GÜNDEM 20.03.2017 14:02:14 375 0

AV. KÜÇÜK: "TEK ADAM SİSTEMİ DEMOKRASİ İLE UYUŞMAZ"

Baro Başkanı Av.veli Küçük, Kılıçlı Mahallesinde anayasa değişikliğinin neler getireceğini anlattı.

-       Küçük, 16 Nisan´da yapılacak referandumun ülkemizin nasıl yönetileceğinden ziyade Türkiye Cumhuriyeti´nde tüm yetkilerin tek kişiye teslim edilip edilmeyeceğinin kararının oylanacağını söyleyerek ?Bu kadar yaşamsal bir gün için Adana Barosu, Türk Hukuk Sistemini, hukuk devletini, adaleti, demokrasiyi, Türkiye Cumhuriyeti´nin bekasını ve halkımızın kaderini etkileyecek her konuda olduğu gibi, Anayasa değişikliği konusunda da üzerine düşen öncülük görevini yerine getirmiş ve tarihten gelen misyonun gereğini yapmaya de devam edecektir? diye konuştu.

 

(HABER ? FEHMİ İNCEOĞLU) Adana´nın Sarıçam İlçesi Kılıçlı Mahallesinde Anayasa değişikliğinin neler getireceğini anlatan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ?Tek adam sistemi demokrasi ile uyuşmaz? dedi.

Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Nevzat Elçi, TBB Delegesi Av. Mustafa Çinkılıç, önceki dönem Baro Başkanı Av. Aziz Erbek ve çok sayıda avukatın da katıldığı açık hava toplantısında Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, 16 Nisan´da yapılacak referandumun ülkemizin nasıl yönetileceğinden ziyade Türkiye Cumhuriyeti´nde tüm yetkilerin tek kişiye teslim edilip edilmeyeceğinin kararının oylanacağını söyleyerek ?Bu kadar yaşamsal bir gün için Adana Barosu, Türk Hukuk Sistemini, hukuk devletini, adaleti, demokrasiyi, Türkiye Cumhuriyeti´nin bekasını ve halkımızın kaderini etkileyecek her konuda olduğu gibi, Anayasa değişikliği konusunda da üzerine düşen öncülük görevini yerine getirmiş ve tarihten gelen misyonun gereğini yapmaya de devam edecektir? diye konuştu.

Yeni öngörülen Anayasa değişikliği kabul edilirse tek bir adam HSYK ve Anayasa üyelerinin büyük çoğunluğunu belirleyecek bir yapıya sahip olacağını ifade eden Av. Küçük, ? Anayasa değişikliği hayata geçerse, HSYK üyeliği "tek adam? konumuna gelen Cumhurbaşkanı´nın etkili olacağı bir sistem oluşacak. Çünkü, 13 üyeden 4´ünü Cumhurbaşkanı atayacak. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atandığı için, HSYK´deki gücü 6´ya ulaşacak. Değişiklikle Anayasa Mahkemesi üyelerinin 15´inden 12´sini atama yetkisi de cumhurbaşkanına veriliyor.Şimdi Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e verilmeyen bir yetkiyi bir kişiye verecek miyiz? Tek adam sistemi demokrasi ile uyuşmaz. Referandumda vereceğiniz kararın ülkemiz ve ulusumuz için Hayır´lı olmasını diliyoruz" dedi.

KÜÇÜK: "BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜLKEMİZİN HAYRINA DEĞİLDİR"

Adana Barosu, Eğitim İş Adana 2 Nolu Şubesi ve Adana Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde düzenlenen "Anayasa Değişikliğini Tartışıyoruz? panelinde konuşan Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük görüş, düşünce ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Referandumda Anayasa değişikliğinin neleri öngördüğü ve neden ?HAYIR? denilmesi gerektiği ile ilgili olarak görüşlerini ifade eden Av. Veli Küçük, "Anayasa değişikliği referandumun 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak. Adanalılara ve tüm kesimlere bu değişikliğin neleri öngördüğünü anlatmak üzere böyle bir çalışma planladık, halkın bu konuda detaylı bilgilerle aydınlatılması ve sandık başında bilinçli iradeyle tercihini yapması için sorumluluk aldık. Çünkü bu Anayasa değişikliği ülkemizin hayrına değildir.?dedi.

Av. Küçük, OHAL ve KHK´lar Türkiye´sinde böylesine önemli sistem hatta rejim değişikliği ölçüsündeki Anayasa değişikliğine karşı olduklarını aktardı. Av. Küçük, ?Barolar bu durumda Anayasa değişikliği referandumuna gidilemeyeceğini yüksek sesle haykırıyoruz. Barolar, Anayasa değişikliğinin ne getireceğini, ne götüreceğini halka anlatmak zorundadır.

Ülkemiz anayasa değişikliği adı altında Hükümdar yetkilerine sahip, ama adı Cumhurbaşkanı olan, bütün erkleri elinde bulunduran tek kişinin iktidarına sürüklenmektedir. Bu, süslenmiş anayasa paketi adı altında halkımızın oyuna sunulmaktadır. Barolar dahil hiçbir anayasal kurumun ve ´halkımızın görüşü´ alınmaksızın yapılmak istenen anayasa değişikliği halkımızın bir talebi olarak ortaya çıkmamıştır. Anayasalar toplumsal uzlaşma ve mutabakat metinleridir. Oysa bu Anayasa değişikliği, henüz teklif aşamasında bile toplumu birleştirmek yerine ayrıştırıp bölmeye başlamıştır. Yetkisini anayasadan alan ve görevi insan haklarını savunmak olan Barolar olarak görmekteyiz ki, bu anayasa değişiklik paketi halkımızın hiçbir temel sorununa çözüm getirmediği gibi, kuvvetler birliği sistemi getirmekle parlamenter demokrasimizi ortadan kaldırmaktadır.

Ülkemizdeki toplumsal ayrışma ve kutuplaşma, bunun daha üst düzeyde yaşanmasını isteyen siyasal iktidar mensuplarının söylemleri, aynı zamanda değişikliğin kuvvetler ayrılığına dayalı, denge, denetleme ve kontrol mekanizmalarını öngören parlamenter sistemi, ana unsur olarak TBMM iradesini adı Cumhurbaşkanı olacak tek bir kişiye bırakması katılımcı demokrasi ve çağdaş yönetim modeline uymayacağından ?HAYIR? diyoruz.?

?SİYASİ İKTİDAR YARGIDA KADROLAŞIYOR?

Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük, kendisini ziyarete gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer ve Didem Bulutlar ile sohbetinde ülke gündemine ve yargı sistemine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Baro Başkanı Av. Küçük, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmede, Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve TBB Delegesi Av. Mustafa Çinkılıç ve Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Selen Berna Ünlüatlı da hazır bulundu.

AB Delegasyonu yetkilileri tarafından ziyaret edilen Av. Küçük, ülkede yaşanan siyasi, hukuki ve toplumsal olaylarla ilgili yöneltilen sorulara yanıt verdi.

 Av. Küçük, şunları söyledi:

?Siyasal iktidar geçmiş dönemde yaptığı hatalardan ders almamış görünüyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargının yanlı ve taraflı,  kendi anlayış ve bakış açısına uygun isimlerden oluşmasına özel bir çaba sarf ediyor.

15 Temmuz süreci fırsat bilinerek avukatlıktan hakimliğe geçişlerde gerek hakimlik stajına kabulde gerek hakimlik stajı sonrası mesleğe kabulde keyfi tavırlar ile iktidarın bakış açısından farklı düşüncelere sahip kişiler liyakat esası gözetilmeksizin mesleğe kabulleri yapılmayarak tasfiye ediliyor. Son çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile Hakimlik Savcılık sınavında 70 puan olan sınav başarı sınırının 54 puan seviyelerine kadar düşürülmesi siyasi iktidarın yargıda kadrolaşma niyetini gösteriyor. Son günlerde siyasi iktidarın Anayasa değişikliğinde birlikte hareket ettiği Milliyetçi Hareket Partisi´ne de son alınacak hakim savcı sınavlarında kontenjan verdiği iddiaları yargıya kadrolaşma mantığı ile bakıldığının en çarpıcı örneğidir.5. Dönem Avukatlıktan hakimliğe geçişte yazılı ve sözlü sınavı kazanarak hakimlik stajına başlayıp, stajı da bitirip Adalet Akademisindeki yazılı sınavı da başarıyla tamamlayan ve hakimliğe kabul, atama beklerken mesleğe kabulleri yapılmayan Baromuz mensubu 2 meslektaşımıza yapılan bu çifte standart ve ayrımcılık iktidarın yargıya bakışındaki çarpıklığı göstermektedir. Gerçekten bağımsız ve tarafsız yargı isteniyorsa liyakat, bilgi, tecrübe kriterlerinden asla vazgeçmemesi zorunluluktur?

16 Nisan´da yapılacak Anayasa değişikliği referandumunda ?Evet? çıkması durumunda adı Cumhurbaşkanı olan kişinin OHAL ilan etme ve KHK çıkartma yetkisi olacağını belirten Av. Küçük, yargının denge, denetleme ve kontrol mekanizmaları sağlamadığı bir yönetim anlayışında hukuk devletinden söz edilemeyeceğinin altını çizdi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 13 Mart 2016´da Ankara Güven Park´ta yaşanan bombalı saldırıyı kınamak, protesto etmek için biraraya gelerek basın açıklaması ve yürüyüş yapmak istedikleri için sanık konumuna getirilerekhakim karşısına çıkan 63 kişi arasında bulunan Eğitim Sen üyesi Mehmet Akarsubaşı hakkında 3 Mart günü görülen duruşmanın ardından çok sayıda vatandaşın katıldığı basın açıklamasındaki konuşmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı´na hakaret iddiası ile soruşturma başlatılmasını da emniyet, savcılık ve yargı üzerinden topluma, yurttaşa korku, endişe ve baskı yapıldığının örneği olduğunu belirtti.

Düşünce, ifade,gösteri, barışçıl yürüyüş özgürlüklerinin; demokratik toplumun gereği ve temel insan haklarından  olması gerektiğini ifade eden Av. Küçük,  ? Anayasa´nın 25. ve 26. maddeleri ile AİHS´in 9. ve 10. maddelerine dikkat çekerek devletin ya da toplumun bir bölümünü eleştiren, onlara çarpıcı gelen ve rahatsız eden ifadelerin de ifade özgürlüğü kapsamında sayılması gerekir.  3 Mart´ta ilk duruşması görülen yargılamanın düşünce ve ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hakkın ihlali niteliğindedir.Bu durum ülkemizin ve bağımsız, tarafsız olamayan yargının içler acısı halidir? dedi.

Türkiye´de basın ve medya özgürlüğünün her geçen gün ortadan kaldırıldığını, görüş ve düşüncelerini ifade eden köşe yazarlarına yönelik işten çıkartılmalarının devam ettiğini, Türkiye´de154 gazetecinin tutuklu olduğunu, Basın Özgürlüğü sıralamasında ise ülkemizin 178 ülke arasında 138. sırada olduğunu belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ?Bu tablo ülkemizde basın özgürlüğünün olmadığının en vahim ve çarpıcı göstergesidir? diye konuştu.

31 Mart 2015´de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz´ın katledilmesinden sonra Türkiye´de avukatların, sanki adliyelerdeki güvenlik zafiyetinin sebebi gibi algı oluşturulması üzerine Adana´da Adliyelere giriş çıkışlardaki yaşanan sorunlara değindi.

Av. Küçük, o güne ait şu bilgileri paylaştı:

?17 Nisan 2015 tarihinde baromuz mensubu meslektaşlarımızın Adliye girişinde x-ray cihazından geçmeden içeriye girmek istedikleri esnada polislerin aldıkları sözlü talimat gereği bu şekilde almayacaklarını söylemeleri sonrasında arbede yaşanmaya başladı.

Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi olduğum o dönemde sorunu çözme ve ortamı yatıştırmak içinAdalet Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler yaparken adliye girişindeki x-ray cihazınınzarar görüldüğü belirtilerek şahsım ve 10 meslektaşım hakkında hiç olmayacak bir şekilde ?emirlere riayetsizlik ve kamu malına zarar vermek? iddiasıyla ceza ve tazminat davaları açıldı?

Av. Küçük, savunma mesleği yargının kurucu unsuru olmasına rağmen Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve siyasi iktidarın en üst düzey yetkilileri tarafından toplum gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Av. Küçük, ?Ne yazık ki, ülkemizde savunma ; yok sayılmakta, şekli unsur olarak görülmekte, olsa da olur, olmasa da olur zihniyeti hakim kılınmaya çalışılmaktadır. Bu sakat anlayış asla kabul edilemez? dedi.

AB Delegasyon Temsilcileri emek ve demokrasi güçleri temsilcileri 63 kişinin sanık olduğu dosyanın 2 Haziran 2017 tarihinde yapılacak duruşmasına ve 10 avukatın adliye girişinde yaşanan engellemeye dair davada sanık olarak yargılanacağı duruşmaya izleyici olarak katılacaklarını ve takip edeceklerini ifade ettiler.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı