ATO, TÜRKİYE HALLERİNİN KANGRENE DÖNÜŞEN SORUNUNU ÇÖZDÜ
GÜNDEM 21.05.2017 12:30:06 391 0

ATO, TÜRKİYE HALLERİNİN KANGRENE DÖNÜŞEN SORUNUNU ÇÖZDÜ

Hal esnafının ödemelerini bankalar aracılığıyla yapmalarına ilişkin uygulama Adana Ticaret Odası 2. Grup Meslek Komitesi´nin girişimleriyle yürürlükten kaldırıldı:

Türkiye genelindeki 200´e yakın toptancı halinde faaliyet gösteren on binlerce hal esnafının uzun yıllardır en önemli yakınma konularından birisini oluşturan, belirli bir miktarı aşan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin kanun hükmü, Adana Ticaret Odası 2. Grup Meslek Komitesi´nin girişimleriyle yürürlükten kaldırıldı. Hal esnafının alacaklılarına yönelik ödemelerini bundan böyle direkt olarak elden yapabilecekleri açıklandı.

Adana Ticaret Odası´nın yaş sebze ve meyve sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin yer aldığı 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, uzun yıllardır kangrene dönüşen uygulamayı Adana´yı ziyareti sırasında anlattıkları Maliye Bakanı Naci Ağbal´ın sorunlarına yakın ilgi gösterdiğini ve Vergi Usul Kanunu´nun konuyla ilgili hükmü hakkında yeni bir tebliğ yayımlanmasını sağladığını belirterek şunları söyledi:

?Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal´a sebze meyve sektöründe alım satımların yapıldığı gece saatlerinde bankaların açık olmaması nedeniyle Vergi Usul Kanunu´nun ticari işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılmasına dair hükümlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını ilettik. Çünkü bu şekilde toptancı hal esnafı istemeden kanun hükümlerine aykırı hareket etmek zorunda kalıyordu. Örneğin gece 02.00´de mal aldığımız kişiye o saatte bankaların açık olmaması yüzünden ödemelerini elden yapıyor ve sevkiyatımızı gerçekleştiriyorduk. Ancak sevkiyat sırasında söz konusu malın ödemesinin banka kanalıyla yapıldığına yönelik belge gösteremediğimizden vergi denetim memurlarıyla sıkıntılar yaşıyorduk. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, bu talebimiz üzerine yeni bir tebliği yayımlayarak Vergi Usul Kanunu´nun bu hükme ilişkin 4. maddesinin değiştirilmesini sağlamıştır. Buna göre toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccarların yanı sıra, sebze meyve, hayvancılık, et, süt, su ürünleri, bal, yumurta, kesme çiçek alım satımlarında da işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılması yükümlülüğü kaldırılmış bulunmaktadır. Böylelikle sadece Odamızın veya bir sektörün değil, birçok sektörde tüm Türkiye´nin ortak bir sorununa çözüm getirilmesini de sağlamış bulunuyoruz. Adana Ticaret Odası´nda kendilerini temsil ettiğim sektördeki üyelerimizin bize aktardıkları sorunları takip etmek ve çözümünü sağlamanın asli görevimiz olduğunun bilincindeyim. Adana Ticaret Odamızın da desteğiyle esnafımızın son derecede önemli bir sorunun çözümünde kısa sürede başarı sağlayabilmiş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Türkiye genelindeki 200´e yakın toptancı halinde faaliyet gösteren on binlerce esnafın bu önemli sorununun çözümünün her aşamasında yardım ve desteklerini gördüğümüz başta Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal olmak üzere, Maliye Bakanlığımızın değerli bürokratlarına, Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş´a, Vergi Dairesi Başkanımız Sayın Ahmet Tunalı´ya ve Adana Ticaret Odamızın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Atila Menevşe´ye şahsım ve esnafımız adına teşekkür ediyorum? diye konuştu.

TOPTANCI HALLERİNDE TAPU SANCISI

Toptancı hallerde faaliyet gösteren üyelerinin bir diğer önemli sorununu ise kendilerine ait işyerlerini kiraya verememelerinin oluşturduğunu kaydeden ATO 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, bu soruna da kısa sürede çözüm getirilmesini isterken şöyle konuştu:

?Türkiye genelindeki hallerin büyük bölümünde işyerlerinin mülkiyeti belediyelere ait bulunmaktadır. Ancak Adana, Mersin, Tarsus ve Gaziantep´teki toptancı hallerindeki işyerlerinin mülkiyetleri o işyerlerinde faaliyet gösteren gerçek şahıslara aittir. Gerçek şahısların kendilerine ait bu işyerlerini diğer kişilere kiraya vermeleri ise mümkün olamamaktadır. Yani kendi tapulu malımızı kiraya vermemiz engellenmektedir ve bunun izah edilebilecek bir gerekçesi de bulunmamaktadır. Yetkililerden bu alanda yaşanan sorunlarımızın da çözümünü sağlamalarını ve mülkiyeti kendimize ait iş yerlerini kiraya vermemizi engelleyen mevzuatı ortadan kaldırmalarını bekliyoruz.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false