ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz:
EKONOMİ 2.11.2017 11:16:27 635 0

ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz:"Yetiştiriciyi küstürürsek paramızla da protein bulamayız"

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, hayvancılık sektörünün önündeki en önemli sorunun karkas et ithalatı olduğunu söyledi.

Tarık Tezel başkanlığındaki SETBİR Yönetim Kurulu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´yı ziyaret ederek, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu.

Süt ve kırmızı et sektörünün temel sorunlarının görüşüldüğü ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan SETBİR Yönetim Kurulu Üyesi ve ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, Bakan Fakıbaba´ya karkas et ithalatından kaynaklı hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları aktardıklarını söyledi. 

Yurt dışından gelen dondurulmuş etin 2 yıldır 21 TL´den satışa sunulduğunu, 24 TL´ye mal edilen yerli etin ise 23 TL´den satıldığına dikkat çektiklerini belirten Şahbaz, hayvancılık sektörünün devam edebilmesi için karkas etin 26-27 lira fiyat bandında olması gerektiğini, bu konuda ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

 

"EN ÖNEMLİ SORUN İTHALAT"

Türkiye´de hayvancılık sektörünün önündeki en önemli sorunun karkas et ithalatı ve uygulanan yanlış politikalar olduğunu belirten Şahbaz, "Bakın şimdi ülkemizde müteahhitlik, kuyumculuk, beyaz eşya tedarikçiliği gibi meslekler babadan oğula geçiyor. Ama hayvancılık sektörü babadan oğula geçmiyor. Çünkü para kazanılmıyor. Çocuk bakıyor babasının 30 danası var,  20-25 yıldır bu işi yapıyor ama bir şey kazanamıyor, o zaman ben çoban olmak istemiyorum diyerek büyükşehirlere gidiyor. Böylece köylerde insan kalmıyor. Hayvancılığın kuşaktan kuşağa sürmesi için köylünün para kazanması lazım" dedi. 

 

"MALİYETLER ÇOK YÜKSEK"

Hayvancılığın oldukça zor bir sektör olduğuna işaret eden Mehmet Şahbaz, "Bir hayvanı 9-10 ay besliyorsun. 10 ay içerisinde arpayı, buğdayı, mısırı, kepeği kaça alacağını bilmiyorsun. Yine 10 ayın sonunda ise hayvanı kaç liraya kestireceğini tahmin bile edemiyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

Yem maliyetinin toplam giderin yüzde 70´ini oluşturduğunu vurgulayan Şahbaz, "Her yıl devlet, arpa, buğday ve mısıra enflasyon oranında yüzde 9-10 bandında zam yapıyor. Ama ithal gelen karkas ete 2 yıldır zam yapılmadı. Yerli üreticinin maliyeti artarken, ithal ete zam yapılmaması rekabet gücünü kırarak, yetiştiriciye yaşama şansı bırakmıyor" diye konuştu. 

 

"YİYECEK PROTEİN"

Türkiye´nin, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her tarafından karkas et ithalatı yaptığına dikkat çeken SETBİR Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Şahbaz şunları söyledi;

"Biz karkas et gelmesin demiyoruz. Yine gelsin ama buradaki yetiştirici de mağdur edilmesin. Sayın bakanımız haklı olarak ´vatandaşa bizim protein yedirmemiz lazım´ diyor. Biz bunu canı gönülden destekliyoruz. Sayın bakanım 10 bine yakın markette et sattırmak istiyor. Ama bunun karşısında bizim de üretmemiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız, ´paramızla silah bulamıyoruz´ diyor. Biz de diyoruz ki, hayvan üreticisini küstürürsek, onları batırırsak yarın paramızla bile protein bulamayız. Bu sektörden çıkan üretici, bir daha sektöre girmiyor."

 

"FİYAT DÜZENLEMESİ YAPILMALI"

Şahbaz, sektör temsilcilerinin kaygılarına hak veren Bakan Eşref Fakıbaba´nın da Et ve Süt Kurumu´nun 2 yıldır zamsız et satışı yapmasını yanlış bulduğunu ve düzeltecekleri sözünü verdiğini kaydetti. 

Yurt dışından gelen etleri sadece Et ve Süt Kurumu´nun piyasa sürdüğüne de dikkat çeken Mehmet Şahbaz, "Et ve Süt Kurumu 2 yıldır 23 liradan canlı hayvan kesiyor. 21 ve 23 liradan karkas et satıyor. Her yıl Türkiye´de asgari ücret artıyor. Arpaya, buğdaya, mısıra, kepeğe yıllık yüzde 10 oranında zam yapılıyor. Maliyet artarken et fiyatının artmaması söz konusu olamaz" dedi. 

 

"YEM BİTKİSİ EKİMİ YETERSİZ"

Şahbaz, Türkiye´de hayvancılık sektörünün yaşadığı bir başka önemli sıkıntının ise yem bitkilerinin yeterince ekilmemesi olduğunu söyledi. Şahbaz, "Fransa´ya bakıyorsunuz yem bitkisi ekim oranı yüzde 30-35´lerde. Türkiye´de bu oran yüzde 5 ya çıkar, ya çıkmaz. Bunun iki nedeni var. Birincisi kar, ikincisi ise bölgemizde yeterince yağış olmaması. Son haftayı saymazsak Adana´ya 6 aydır tek damla yağmur düşmedi. Yağmurun olmadığı bir bölgede yem bitkisini nasıl yetiştireceksiniz. Bir başka sıkıntı maalesef meramız kalmadı. Köylerde kim güçlüyse meraları gasp etmiş durumda" ifadelerini kullandı. 

 (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı