GÜNDEM 13.03.2018 10:46:09 417 0

"Atatürk´ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana´nın özel bir yeri vardır"

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, İstiklal Marşının Kabulünün (12 Mart 1921) ve Atatürk´ün Adana´ya gelişinin (15 Mart 1923) yıldönümleri nedeniyle mesaj yayınladı.

?KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK?´

İlk olarak 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı´nın kabulüyle ilgili açıklama yapan Eker, Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan eserin 1. TBMM tarafından, Türkiye için İstiklal Marşı olarak kabul edildiğini hatırlattı. Türk Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklal Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921´de bir güfte yarışması düzenlenmiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 eserin katıldığını anımsatan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, ?Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi´nin ısrarı üzerine, Ankara´daki Taceddin Dergahında yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk Ordusuna hitap ettiği şiirini yarışmaya koydu.  Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif´in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmişti? dedi. 

İstiklal Marşı´nın 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17:45´te ulusal marş olarak kabul edildiğini belirten Eker ?İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif´i de bir kez daha saygıyla anıyoruz? dedi.

?ATATÜRK ADANA´YA BÜYÜK ÖNEM VERMİŞTİ?

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker,Atatürk´ün Adana´ya gelişiyle ilgili yaptığı açıklamada ise Atatürk´ün, kurtuluş mücadelesini başlatmaya Adana´da, Adanalılardan aldığı güçle karar verdiğini söyledi.

Atatürk´ün, ikisi Kurtuluş Savaşı öncesi olmak üzere Adana´yı 9 kez ziyaret ettiğini hatırlatan ADD Adana Şube Başkanı Atilla Eker, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün 9 kez Adana´ya gelmesi, onun Adana´ya verdiği önemi ortaya koymaktadır" dedi.

KURTULUŞ SAVAŞINA ADANA`DA KARAR VERDİ            

Adana´nın, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk´ün kafasında oluşturduğu bir şehir olması bakımından önemli olduğunu ifade eden Eker, ?Kurtuluş Savaşı ve Türk Devrimi´nin akışı içerisinde, Adana Atatürk´le bağlantılı birçok gelişme yaşamıştır. Mustafa Kemal 1. Dünya Savaşı´nın yenilgi ile biten acılı günlerinde, Adana´da bulunmaktadır. Suriye´den çekilen Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak, mütarekenin ilk günlerini buradan izlemiştir. Türk ulusunu egemenliğe ve bağımsızlığa kavuşturma plânını burada tasarlamıştır. Bunu kendisi, Büyük Zaferden sonra 15 Mart 1923 günü Adana´ya ilk geldiğinde "Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana´da doğmuştur." diyerek açıklamıştır. Bu açıdan, Atatürk´ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana´nın özel bir yeri vardır? dedi.

?ATATÜRK´ÜN ADANA ZİYARETLERİ ZENGİN ANILARLA DOLUDUR?

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker,Tarım, ekonomi ve sosyal nitelikteki sonuçları açısından da Atatürk´ün Çukurova seyahatleri,  büyük değer taşıdığını belirtti. Eker, ?Atatürk burada yaptığı konuşmalarında gericiliğin, bağnazlığın, bozgunculuğun yıkıcılığına değinmiş, milletimizin uygarlık ve çağdaşlık amacına yönelmesine, tekniğin değerini öğrenmesine ışık tutmuştur.  Mustafa Kemal´in 1923 Mart´ında Adana´ya yaptığı ziyaret, zengin anılarla doludur. O, Büyük Zafer´den sonra ilk ziyaretini Adana´ya yapmıştı, ölümüne neden olan son hastalığını hiçe sayarak, 1938 yılı Mayıs´ında yaptığı ziyaret ise Hatay´ı kurtarmak amacına yöneliktir. Büyük Zafer´den sonra onu ilk gören Adana, hastalığı sırasında son ziyaret ettiği yer de yine Adana, olmuştur?

  (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli